Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 246 | CAIRO MEZZ - PHOENIX VEGA MEZZ PLC: Η κερδοφορία και η επιστροφή κεφαλαίου διαφοροποιούν την πορεία των δύο μετοχών

CAIRO MEZZ - PHOENIX VEGA MEZZ PLC: Η κερδοφορία και η επιστροφή κεφαλαίου διαφοροποιούν την πορεία των δύο μετοχών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
CAIRO MEZZ - PHOENIX VEGA MEZZ PLC: Η κερδοφορία και η επιστροφή κεφαλαίου διαφοροποιούν την πορεία των δύο μετοχών




 

 

 


CAIRO MEZZ - PHOENIX VEGA MEZZ PLC


Η κερδοφορία και η επιστροφή κεφαλαίου διαφοροποιούν την πορεία των δύο μετοχών


Με μηδενικά έσοδα και ζημιές ύψους € 161,9 χιλιάδες έκλεισε το α΄εξάμηνο του 2022, για την Cairo Mezz σε αντίθεση με την Phoenix Vega Mezz, η οποία κατέγραψε έσοδα € 4,6 εκατομμύρια και καθαρά κέρδη € 830 χιλιάδες.


Οι δύο αυτές εταιρίες έχουν το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, η Cairo Mezz, κατέχει και διαχειρίζεται το 75% των ομολογιών ενδιάμεσης εξασφάλισης και το 44,9% των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης της Eurobank. Αντίστοιχα η Phoenix Vega κατέχει και διαχειρίζεται το 65% των ομολογιών ενδιάμεσης εξασφάλισης και το 45% των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι, κατά την έκδοση των ομολογιών καθορίστηκε Πρόγραμμα Κλιμακωτών Αποπληρωμών της τιτλοποίησης, οι οποίες εξοφλούνται σε τριμηνιαία βάση. Με βάση το πρόγραμμα, οι αποπληρωμές σχετικά με τις ομολογίες ενδιάμεσης και μειωμένης εξασφάλισης, είναι τελευταίες στη σειρά προτεραιότητα αποπληρωμών. Συνεπώς το κύριο περιουσιακό τους, στοιχείο είναι η αξία των ομολογιών και το ύψος των εσόδων τους εξαρτάται από το βαθμό εισπραξιμότητας τόκων.

Τα λειτουργικά τους έξοδα, αφορούν κυρίως αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου και αμοιβές τρίτων.


Οι εταιρίες αυτές και κατ΄επέκταση η διακράτηση των μετοχών τους είναι υψηλού κινδύνου, καθώς τα έσοδα και η κερδοφορία τους δεν μπορούν να επηρεαστούν από έναν επιχειρηματικό σχεδιασμό. Ο μόνος παράγοντας, που μπορεί να επηρεάσει αυτά τα μεγέθη είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία συνεπάγεται την αύξηση του βαθμού εισπραξιμότητας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, στην έκθεση της για την Νομισματική Πολιτική 2021 - 2022, αναφέρει ότι υπήρξε βελτίωση στους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο όμως υπάρχουν ακόμα οι προκλήσεις (αύξηση του  πληθωρισμού, πιθανή μείωση της ζήτησης και αύξηση της ανεργίας), που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων (διαβάστε εδώ, σελίδα 23).

Συνεπώς, δύο λόγοι πρέπει να συντρέχουν για να διακρατήσει ένας επενδυτής στο χαρτοφυλάκιο του,  μια τέτοιου τύπου μετοχή. Αρχικά, οι προοπτικές της οικονομίας να εξελίσσονται θετικά ωστε να παραχθούν κέρδη, ώστε στην συνέχεια να διανέμεται ικανοποιητικό μέρισμα.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Η διανομή μερίσματος, εκτιμούμε ότι είναι και ο λόγος για τον οποίο, η εξέλιξη των δυο αυτών μετοχών διαφέρει σημαντικά.

Από το 2021, όπου η Phoenix Vega δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις, καταγράφει κέρδη και στην Γενική Συνέλευση της 13/7/2022, εγκρίθηκε η μείωση μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας και η διανομή επιστροφής κεφαλαίου € 0,0144 ανά μετοχή. Η διαδικασία μείωσης και διανομής κεφαλαίου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τέταρτου τριμήνου του 2022. Με βάσει την τιμή της μετοχής την 24/10/2022, η απόδοση από τη διανομή διαμορφώνεται στο 23,2%. Βέβαια, αντίθετα απ’ ότι συνήθως συμβαίνει σε μία τυπική εισηγμένη εταιρία, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία από το παρελθόν, από εταιρίες αυτού του είδους, δε μπορούμε να γνωρίζουμε το πώς θα μπορούσε να κινηθεί η μετοχή, μετά την “αποκοπή” του κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, δε γνωρίζουμε πώς μπορεί να συμπεριφέρεται η μετοχή, στις περιπτώσεις που η τιμή της υπερβαίνει την ονομαστική της αξία (€ 0,05).

Αντίθετα οι Cairo Mezz, που δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις από το 2020, έχει εμφανίσει έσοδα και κερδοφορία μόνο στο β΄εξάμηνο του 2021 (€ 941 χιλ. και € 581 χιλ. αντίστοιχα) και δεν διένειμε μέρισμα από αυτά τα κέρδη.

 

Την 31/10/2022, αναμένεται η εισαγωγή της Galaxy Cosmos Mezz (εταιρία που θα κατέχει και θα διαχειρίζεται ομολογίες της Alpha Bank), στην Εναλλακτική Αγορά. H Alpha Bank, προχώρησε σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά € 0,01 ανά μετοχή και στη διανομή προς τους μετόχους της,  μετοχές της θυγατρικής Galaxy Mezz, με αναλογία 1 μετοχή της Galaxy Cosmos Mezz για κάθε 27 μετοχές της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (δείτε εδώ). Την ίδια μέρα, θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά και η μετοχή της SunriseMezz (με έδρα στην Κύπρο), η οποία προέκυψε από διανομή προς τους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς (αναλογία, μία μετοχή προς κάθε επτά μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς), μετά από μείωση, κατά € 0,02 της ονομαστικής αξίας των μετοχών της Τράπεζας (δείτε εδώ).

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών για την Cairo (εδώ) και για την Phoenix (εδώ).

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text