Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 246 | Περισσότερες ειδήσεις Ελληνικής Οικονομίας - Οκτώβριος 2022

Περισσότερες ειδήσεις Ελληνικής Οικονομίας - Οκτώβριος 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 246 - Οκτώβριος 2022

Ελληνική Οικονομία

24/10/2022

 

Σε νέα αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος προχώρησε η Bank of America. Ειδικότερα πλέον τοποθετεί στο 5,2% την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 από 4,4% που την είχε τοποθετήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ στο 0,8% ανεβάζει ελαφρώς την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος, από 0,6% που έβλεπε τον Σεπτέμβριο, και στο 2,1% τοποθετεί την πρόβλεψη για το 2024 από 2,2% πριν. (εδώ)

 

Επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επενδύουν κεφάλαια σε εκτάσεις και assets σχεδιάζοντας να εισέλθουν στην αγορά αυτή. Οι υψηλές «πτήσεις» στον τουρισμό που παραπέμπουν σε προ πανδημίας επίπεδα και εποχές αλλά και η καλή «εικόνα» σε αφίξεις/ πληρότητες και μετά την «φουλ» καλοκαιρινή σεζόν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε δημοφιλείς προορισμούς (νησιά κ.α.) φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιήσει και αναζωπυρώσει ενδιαφέρον και αντανακλαστικά από πλευράς Ελλήνων και ξένων επενδυτών για έναν συμπληρωματικό της αγοράς ακινήτων τομέα. (εδώ)

 

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί για την κυβέρνηση η συνέχιση της αναπτυξιακής πορεία της ελληνικής οικονομίας και το 2023. Παρά τα σενάρια που κάνουν λόγο για ενεδεχόμενη ύφεση στην Ευρώπη, εντούτοις στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα είναι εκτός ενός τέτοιου κάδρου, ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί η πρόβλεψη για άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,1%, όπως καταγράφεται στο προσχέδιου του προϋπολογισμού. (εδώ)


Η υπουργική απόφαση για την επιτάχυνση μεγάλων έργων διχάζει την επιχειρηματική κοινότητα των ΑΠΕ. Η κίνηση στοχεύει να απελευθερώσει ηλεκτρικό χώρο που έχει δεσμευθεί από έργα εικονικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, κοινώς «αεριτζήδων» που έσπευσαν να πάρουν όρους σύνδεσης για να πουλήσουν στη συνέχεια τις άδειες και να αποκομίσουν τεράστιες υπεραξίες. (εδώ)


21/10/2022


Στα 10 δισ. ευρώ ανέρχεται το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο οκτάμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 4,2 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 10,0 δισεκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 449,1 εκατ.  και παρουσίασε μείωση σε σχεση με την αντίστοιχη περίοδο το 2021. (εδώ)


Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, η οποία θα σημειώσει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 6,5% το 2022. Η ελληνική οικονομία θα φρενάρει το 2023, καθώς προβλέπεται να σημειώσει σύμφωνα με την Capital Economics μηδενική ανάπτυξη το επόμενο έτος,  αφού τόσο η εξωτερική όσο και η εγχώρια ζήτηση θα συρρικνωθούν. Ωστόσο, η ύφεση/συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα,  θα είναι  ρηχή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη η οποία σε μέσα επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί στο -1,8% τον επόμενο χρόνο. (εδώ)


Ελλάδα και Ιταλία θα πρέπει να βρουν έναν βιώσιμο τρόπο μείωσης του χρέους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για πρώτη φορά η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του δημόσιου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή και έχουν χαρακτηριστεί «μη βιώσιμα». Η Κομισιόν θέλει στο μέλλον να παρακολουθεί πιο στενά τη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και να δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία. (εδώ)


20/10/2022


Η CE κάνει λόγο για εξαιρετικά ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. Αν και η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα βραχυπρόθεσμα. Οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές και η μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους είναι αρκετά υψηλή μετά την αναδιάρθρωση του 2012. Επίσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτική, συμπεριλαμβάνοντας τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία εάν και εφόσον χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός προστασίας της μετάβασης. (εδώ)


Υποστήριξη ζητά ο κλάδος για επένδυση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Στο πλαίσιο τριήμερων εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το κόστος ενέργειας φτάνει στο 40% του EBITDA του κλάδου και περίπου στο 3% της προστιθέμενης αξίας του. Υπολογίζεται ότι το κόστος ενέργειας για τον κλάδο του εμπορίου στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί.(εδώ)


Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 2,1% βασίζεται «σε πολύ συντηρητικές προβλέψεις». Τα επενδυτικά σχέδια του εργαλείου των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν περάσει τα 7 με 7,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά έχουν προ εγκριθεί από τις τράπεζες και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα κατά 95% με 99%, ενώ ταυτόχρονα έχουν κατατεθεί επιπροσθέτως επενδυτικά σχέδια ύψους 3 δισ. ευρώ που είναι προς έγκριση σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία επιδοτήσεων. (εδώ)


Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου εξασφαλίζουν τουλάχιστον τον Νοέμβριο έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Στην απόφαση να πετύχει πάση θυσία τον στόχο για το έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ ή και καλύτερο φέτος, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να μεταθέσει για το 2023 τις ενδεχόμενες νέες παροχές, λόγω και των εκλογών, οδηγείται το οικονομικό επιτελείο. (εδώ)


Την επενδυτική δαπάνη, την οικονομική μεγέθυνση και τους δημοσιονομικούς στόχους, αναλύει το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank. Η κατάρτιση των δημοσιονομικών στόχων έχει βασιστεί σε ορισμένες παραδοχές όσον αφορά στην εξέλιξη συγκεκριμένων μακροοικονομικών μεγεθών όπως το ΑΕΠ, η ανεργία και ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης αναμένεται να ανέλθει, όπως προαναφέρθηκε, σε 5,3% το 2022 και να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος το 2023, παρά την ενεργειακή κρίση. (εδώ)


19/10/2022

 

Αφορμή για το παρόν είναι η τελείως «ανορθόδοξη» κατάσταση που επικρατεί πρόσφατα στην Ελληνική Οικονομία. Με βάση την Οικονομική Θεωρία και Πολιτική, υπάρχει η βασική διάκριση μεταξύ του «ονομαστικού επιτοκίου καταθέσεων» και του «πραγματικού επιτοκίου καταθέσεων». Το «ονομαστικό επιτόκιο καταθέσεων» είναι αυτό που παρέχουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις διαφόρων μορφών. Το «πραγματικό επιτόκιο καταθέσεων», με βάση την Οικονομική Θεωρία, είναι ίσο με τη διαφορά που προκύπτει αν από το υφιστάμενο «ονομαστικό επιτόκιο καταθέσεων» αφαιρέσουμε το δείκτη του πληθωρισμού. (εδώ)

 

18/10/2022


Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιθυμεί οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών να είναι και οικονομικά ανθεκτικές. Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της περιόδου 2022-2027 θα προχωρά άμεσα σε δημοσίευση προειδοποιήσεων προς το επενδυτικό κοινό όταν διαπιστώνει περιπτώσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών από πρόσωπα (φυσικά ή νομικά συμπεριλαμβανομένων και των πλατφορμών) που δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια. (εδώ)


Ευνοϊκός για τα δημόσια έσοδα και το δημόσιο χρέος ο υψηλός πληθωρισμός.

 

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι ο πληθωρισμός για τα δημόσια έσοδα αλλά η αντίδραση στον πληθωρισμό από τις Κεντρικές Τράπεζες, με τα αυξημένα επιτόκια, που μπορεί να αυξήσει σημαντικά το κόστος του ελληνικού δανεισμού και να δυσχεράνει την υλοποίηση μιας στρατηγικής που η χώρα μας ακολουθεί εδώ και κάποια χρόνια με τη συνεχή εκδοτική της παρουσία στις αγορές. (εδώ)


17/10/2022


Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος στο τομέα δημιουργίας data centers βρίσκεται η χώρα μας. Οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, όπως έχουν επισημάνει τα επιτελικά στελέχη των επιχειρηματικών κολοσσών (Amazon, Google και Digital Realty) που επενδύουν στην Ελλάδα, δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και τις μικρότερες σε μέγεθος και σε τελική ανάλυση τον απλό καταναλωτή. (εδώ)


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text