Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Τέλος εποχής. Το σπάσιμο των "φουσκών".

Τέλος εποχής. Το σπάσιμο των "φουσκών".

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η χρηματιστηριακή κατάρρευση επιχειρηματικών κολοσσών, όπως το Facebook, Google και -χθες, μετά το κλείσιμο των αγορών- Amazon, δεν είναι τόσο αντίδραση στα αποτελέσματά τους, τα οποία όντως προβληματίζουν. Είναι το τέλος μιας εποχής. Είναι οι φούσκες που σπάζουν.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι, μετά την πρώτη φάση της πανδημίας, δημιουργήθηκαν φούσκες. Και επειδή, το φαινόμενο της “φούσκας” είναι πάντα μια προσωρινή κατάσταση, ουδείς θα πρέπει να αμφιβάλλει ότι, στο τέλος θα σπάσουν -ήδη σπάνε.

 

Το πώς "σπάει" μια φούσκα, είναι γνωστό, εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια. Δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα.

 

Το έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν. Όσο και αν προβλέπουμε μια κατάσταση, όταν τελικά έρχεται η ώρα, αυτή να συμβεί, πάντα προκαλεί εντύπωση. Και η σταδιακή χρηματιστηριακή κατάρρευση των “γιγάντων” της τεχνολογίας, προκαλεί και φοβίζει.

 

Όχι, δε θα διαλυθεί η Amazon. Θα συνεχίσει να υπάρχει και να πρωτοπορεί. Όμως, με το τέλος της “φούσκας”, τελειώνει και η “μαγεία”. Όπως θα τελειώσει και η μαγεία του τεχνολογικού κλάδου, σε σχέση με τα χρηματιστήρια. Οι εταιρίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να αναπτύσσονται. Όμως, οι αποτιμήσεις τους, θα βρίσκονται πιο κοντά στη γη. Μέχρις ότου κάτι νέο ξεκινήσει, κάποια στιγμή στο μέλλον. Είτε από τον κλάδο της τεχνολογίας -ο οποίος πλέον έχει πάρα πολλούς και διακριτούς “υποκλάδους”- είτε από κάποιο άλλον τομέα, στον οποίο θα εμπλέκεται -βέβαια- και η τεχνολογία.

 

Τα επιτόκια, μετά την τριήμερη “διόρθωση”, ισορροπούν, ώστε να επανέλθουν σε ανοδική τροχιά (εδώ και εδώ). Εκτιμούμε ότι απέχουμε ακόμη αρκετά από την κορύφωσή τους.

 

Διατηρούμε τις απόψεις για την εξέλιξη της κατάστασης στις διεθνείς αγορές.

 

Η ελληνική αγορά συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις περισσότερες διεθνείς αγορές. Δε μας παραξενεύει. Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τα όρια διακύμανσής της, ιδίως σε περίπτωση συνέχισης της πτώσης στις διεθνείς αγορές. Θα έχουμε σχετικό σχόλιο, στο τεύχος του περιοδικού. Ένα μεγάλο μέρος του έχει ήδη τοποθετηθεί στις προδημοσιεύσεις. Θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 1 Νοεμβρίου.

 

Χρόνια Πολλά στην πατρίδα μας και σε όλους μας. Καλό τριήμερο!

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text