Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 246 | Παρά τη θετική εικόνα, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας

Παρά τη θετική εικόνα, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρά τη θετική εικόνα, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας

 

Στο προηγούμενο τεύχος, είχαμε υποστηρίξει ότι, μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια του 2022, υπήρξαν τρεις φάσης εξέλιξης του Γενικού Δείκτη (δείτε εδώ) και ότι, σήμερα, βρισκόμαστε στην τρίτη φάση, η οποία εξελίσσεται από την 26/8/2022, όπου, η περιοριστική νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται σε όλο το κόσμο, αρχίζει να γίνεται αισθητή στις επιχειρήσεις και στις οικονομίες.

Κατά τη φάση αυτή, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αρχικά σημείωσε μια σημαντική πτώση, από τις 896,12 μονάδες (της 25/8/2022) έως τις 788,46 μονάδες (της 29/9/2022), καταγράφοντας απώλειες 12,01%. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές, αλλά και βασιζόμενος σε θετικές μακροοικονομικές και εταιρικές εξελίξεις, ο δείκτης, καταγράφει μία ανοδική πορεία που, μέχρι την 31/10/2022, φτάνει στις 874,27 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,3% από την 29/9/2022.

 

Παρά το ότι ακόμη ακολουθεί το “μοντέλο” κίνησης των διεθνών αγορών, κατά το τρέχον έτος, η πορεία του Γενικού Δείκτη, είναι καλύτερη από τις περισσότερες απ’ αυτές (δείτε εδώ). Αυτό είναι κάτι που είχαμε προβλέψει από την αρχή της κρίσης, όπως επίσης είχαμε προβλέψει ότι, για συγκεκριμένους λόγους, σε γενικές γραμμές, οι τέσσερις μεσογειακές ευρωπαϊκές αγορές (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) θα κινηθούν καλύτερα, σε σχέση με τις υπόλοιπες (δείτε τεύχος Νο 241, εδώ).

 

Εκτιμούμε ότι, το επιχειρηματικό κλίμα, στη χώρα, έχει βελτιωθεί σημαντικά. Τολμούμε μάλιστα να εκφράσουμε ότι, η εξέλιξη αυτή, δεν αποτυπώνεται ακόμη στον πίνακα του Χρηματιστηρίου. Τα αίτια της μη αποτύπωσής του, είναι η διεθνής κρίση, η αποτυχία στη λήψη της αξιολόγησης της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και εσωτερικά δομικά προβλήματα της χρηματιστηριακής μας αγοράς.

 

Μπορεί όμως, η χώρα και η οικονομία της, να συνεχίσουν να κινούνται θετικότερα, απ’ ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες; Ενδεχομένως μπορεί, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το βάθος και τη χρονική διάρκεια της κρίσης. Όμως, ακόμη και αν, τα οικονομικά μεγέθη της χώρας, εξακολουθήσουν να είναι καλύτερα των άλλων χωρών, εν τούτοις, η χρηματιστηριακή της αγορά, δε μπορεί να “αποστασιοποιηθεί” εντελώς -και αυτό είναι κάτι στο οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί -δείτε εδώ.

Όπως ήδη αναφέραμε, αναπροσαρμόζουμε προς τα πάνω, τα εκτιμώμενα κάτω άκρα μιας πιθανής πτωτικής φάσης της αγοράς. Κατά τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως να αναπροσαρμόσουμε και τις “τιμές επέμβασης” της ομάδας των μετοχών που παρακολουθούμε. Όμως, διατηρούμε την άποψη ότι, με βάση τις μέχρι σήμερα εσωτερικές και -κυρίως- διεθνείς εξελίξεις, θα πρέπει να καθυστερήσουμε την είσοδό μας (ή την αύξηση των θέσεών μας) στην αγορά.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text