Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 246 | Bank of America Corporation (BAC): Διαχρονικά θετική πορεία για τη 2η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου

Bank of America Corporation (BAC): Διαχρονικά θετική πορεία για τη 2η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Bank of America Corporation (BAC): Διαχρονικά θετική πορεία για τη 2η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bank of America Corporation (BAC)

 

Διαχρονικά θετική πορεία για τη 2η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου

 

Η Bank of America (εν συντομία BofA) είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρία τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με έδρα το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Ιδρύθηκε το 1998, μέσω της εξαγοράς της BankAmerica από την NationsBank, ωστόσο η ιστορία της ξεκινάει από το 1904 (δείτε περισσότερα εδώ). Η BofA είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο -σε όρους κεφαλαιοποίησης- μετά την JPMorgan Chase και εμπεριέχεται στην λίστα των “Big Four” -των σημαντικότερων συστημικών τραπεζών των ΗΠΑ.

 

Η Bank of America προσφέρει τραπεζικές και επενδυτικές υπηρεσίες σε ένα ευρύ κοινό, που αποτελείται από από μεμονωμένους καταναλωτές έως μεγάλες επιχειρήσεις και κράτη. Παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων, όπως και προϊόντα διαχείρισης ρίσκου.

 

Παρόλο που, η BofA έχει διεθνή παρουσία και προσφέρει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της σε περισσότερες από 30 χώρες, παράγει το 90% των εσόδων της από την εγχώρια (αμερικανική) αγορά. Στόχος της είναι η κυριαρχία στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ, κάτι που πετυχαίνει μέσω των συχνών εξαγορών, στις οποίες προβαίνει.

H Bank of America, μέσω των εξαγορών ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, κατάφερε να εδραιωθεί στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ, αλλά και να επεκτείνει τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες της. Ωστόσο, αντιμετώπισε προβλήματα κατά την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση (2007-2008), όπως και πολλά άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Εκείνη την περίοδο, εξαγόρασε τις πτωχευμένες τράπεζες Countrywide Financial και Merrill Lynch & Co., καταβάλλοντας υψηλό αντίτιμο και αγοράζοντας εξαιρετικά επισφαλή περιουσιακά στοιχεία. Ως αποτέλεσμα αντιμετώπισε και η ίδια οικονομικές δυσκολίες και της χορηγήθηκε οικονομική στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση.

 

Κατά την τετραετία 2011 έως 2014, η BofA ήρθε αντιμέτωπη με περεταίρω συνέπειες της κρίσης που είχε προηγηθεί, η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα και η επιβράδυνση της οικονομίας επηρέασαν αρνητικά την εταιρία, η οποία προέβει σε πώληση αρκετών υποκαταστημάτων και μείωση προσωπικού. Παρόλα αυτά, η BofA, αφού αντιμετώπισε τις συνέπειες της κρίσης, επανέφερε την επεκτατική στρατηγική της -από τις αρχές του 2015- και άνοιξε νέα καταστήματα σε πόλεις όπου, μέχρι πρότινος, δεν είχε παρουσία.

 

Η Bank of America, επηρεάζεται από τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και τη στάση του ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων. Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις αύξησης των επιτοκίων μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πορεία και την κερδοφορία των τραπεζικών ιδρυμάτων. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, καθώς οι τράπεζες -κατά κύριο λόγο- χρηματοδοτούν τις δραστηριότητες τους μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού, ενώ παράλληλα πραγματοποιούν κέρδος μέσω μακροπρόθεσμου δανεισμού, όπως στεγαστικά δάνεια και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα. Τα μακροπρόθεσμα χρηματοπιστωτικά προϊόντα τείνουν να έχουν υψηλότερα επιτόκια από τα βραχυπρόθεσμα, επιτρέποντας έτσι στην τράπεζα να αυξήσει το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους.

 

Παρόλα αυτά, η άνοδος των επιτοκίων μπορεί να επιφέρει και το αντίθετο αποτέλεσμα: αν η τράπεζα έχει εκδώσει πολλά δάνεια με σταθερό επιτόκιο και χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές με βάση τα επιτόκια πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, τότε η άνοδος των επιτοκίων συμπιέζει το περιθώριο κέρδους της.

 

Καταληκτικά, η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού από την FED, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στα κέρδη της Bank of America. Αυτό ήδη αποδείχτηκε κατά το γ’ τρίμηνο του 2022 (εδώ), το οποίο, από πλευράς εσόδων από τόκους, υπήρξε το καλύτερο των τελευταίων ετών. Τα συνολικά της κέρδη, σημειώνουν ελαφρά μείωση, σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο, εξέλιξη που όμως οφείλεται σε έκτακτα έξοδα. Για το σύνολο του έτους, αναμένονται κέρδη ύψους $29 δισεκατομμυρίων, έναντι $31,9 του 2021.

Η σχέση Ρ/Ε της μετοχής, υπολογίζεται σε 11,4 (στοιχεία 31/10/2022). Η μετοχή της εταιρίας, σημειώνει πτώση κατά 26,7% από την αρχή του έτους. Εν τούτοις, έχει πετύχει άνοδο κατά 20,0% σε σχέση με το “χαμηλό” του Σεπτεμβρίου. Σε επίπεδο 5ετίας, η απόδοσή της είναι θετική κατά 27,9%. Κατά το προηγούμενο 12μηνο, η εταιρία, διένειμε μέρισμα $0,85 ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 2,4%). Η μετοχή, συμμετέχει στο δείκτη S&P 500. Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Κωνσταντίνος Καρατζάς

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text