Το περιοδικό, τα ETF και η αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Καλησπέρα σας και καλό μήνα!

 

Πολύ μερικά σύντομα σχόλια.

 

1) Κυκλοφόρησε το τεύχος 246, του Νοεμβρίου. Πριν από λίγο, “ανέβηκε” στο site. Περιμένουμε να το ολοκληρώσουν οι γραφίστριες για να το ανεβάσουμε και ως flipbook. Αυτό ίσως γίνει αργά. Στη χειρότερη περίπτωση, θα το πάρετε αύριο. Αυτό είναι το “καλό” νέο.

 

2) Το “κακό” νέο είναι ότι, κατά τις επόμενες μέρες θα αλλάξουμε τους πίνακες με τα ETF.

Ο λόγος είναι ότι, τα περισσότερα από τα ETF που αναφέρουμε, τελικά δε μπορούν να αγοραστούν από ευρωπαίους επενδυτές. Το γιατί συμβαίνει αυτό, είναι τεχνικό ζήτημα που έχει να κάνει με διακρατικές φορολογικές κλπ σχέσεις.

Όμως, υπάρχουν ολόιδια, αντικατάστατα προϊόντα, με τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά με άλλα ονόματα. Θέλουμε να τα αντιστοιχήσουμε με αυτά που είχαμε αρχικά επιλέξει και να εξετάσουμε το προμηθειακό καθεστώς σ’ αυτά (θα ρωτήσουμε διάφορες Χρηματιστηριακές και θα ψάξουμε διάφορες πλατφόρμες). Εντός των ημερών θα ενημερώσουμε τους πίνακές μας. Εκτιμούμε ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει εντός της εβδομάδας.

Άλλωστε, έχουμε εκφράσει την άποψη ότι, ακόμη δεν είναι ο καιρός τους. Νομίζω ότι έχουμε 1-2 ή και 3, ή και 4 μήνες για να τα ψάξουμε και να μάθουμε πώς λειτουργούν.

Βέβαια, οι σύνδεσμοι των πινάκων που δημοσιεύσαμε είναι ενεργά και κάποιος μπορεί να εξοικειωθεί στο ψάξιμο, τη λειτουργία τους και τα χαρακτηριστικά τους.

Ζητούμε συγνώμη για το λάθος. Όμως, είμασταν ειλικρινείς, ότι, πολλά πρακτικά ζητήματα σε θέματα διεθνών αγορών, τα μαθαίνουμε και μεις.

Προσωπικά, ενώ ασχολούμαι, αραιά, με μετοχές και -ακόμη πιο αραιά– με παράγωγα διεθνών δεικτών, έχω πολλά χρόνια να ασχοληθώ με ETF. Πολλά, πρακτικά ζητήματα, έχουν αλλάξει από τότε.

Βέβαια, η ουσία τελικά είναι το τί θα αγοράσει κάποιος, γιατί θα το αγοράσει και το πότε θα το αγοράσει. Και κυρίως, το πότε θα τα πουλήσει!

 

3) Αφού είδαμε το “καλό” και το “κακό” νέο, ας δούμε και το ουδέτερο. Η αγορά της Αθήνας, φέρθηκε “ώριμα” σήμερα και δεν ξέφυγε, όλο το πρωί που τα αμερικανικά παράγωγα ήταν θετικά, οι ευρωπαϊκοί δείκτες θετικοί και τα επιτόκια ήταν κάτω.

Ανακοινώθηκαν οι δείκτες ΡΜΙ (βιομηχανικής δραστηριότητας, κλπ) έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία εξελίσσεται -λογιζομένων και των περιστάσεων- θετικά και τα πάντα γύρισαν ανάποδα. Αφού η οικονομία πάει θετικά, η FED θα αυξήσει τα επιτόκια και θα καθυστερήσει το τέλος της ανόδου. Αυτό είναι το σκεπτικό των αγορών.

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση του αμερικανικού επιτοκίου κατά 0,75%. Αυτό το ξέρουμε. Το ενδιαφέρον είναι στη συνέντευξη που θα ακολουθήσει. Αν έχετε χρόνο, δείτε την, στις 9:30 μμ, εδώ ή εδώ. Παράλληλα, αν θέλετε, παρακολουθείτε και τις αγορές (εδώ) για να δείτε τις αντιδράσεις. Η αυριανή μέρα είναι κρίσιμη.

 

Θα επανέλθουμε αύριο. Καλό σας βράδυ.


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text