Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | FED: Θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων

FED: Θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
FED: Θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων

Στη σημερινή συνεδρίασή της, η FED, αποφάσισε να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της, κατά 0,75%, φτάνοντάς το, στο 4,0%. Η αύξηση που πραγματοποιήθηκε, ήταν στα πλαίσια των προσδοκιών της αγοράς, όπως αυτές είχαν αναδιατυπωθεί κατά το τελευταίο διάστημα. Στην αρχή του έτους, το βασικό επιτόκιο της FED, βρισκόταν στο εύρος του 0,0% έως 0,25%. Πρόκειται για την ταχύτερη αύξηση του βασικού επιτοκίου, από το 1980, σε απόλυτο μέγεθος και στην ιστορία της FED, σε σχετικό μέγεθος. Δείτε το δελτίο τύπου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, εδώ.

 

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της FED, κ. Jerome Powell, ανέφερε ότι:

  • Η κεντρική τράπεζα, δεν πρόκειται να σταματήσει άμεσα τις αυξήσεις του επιτοκίου της.
  • Πρέπει να υπάρξει ακόμη πολλή προσπάθεια για να “νικηθεί” ο πληθωρισμός και να φτάσει αυτός στο επιθυμητό όριο του 2,0% -σημειώνουμε ότι, κατά το μήνα Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός (δείκτης τιμών καταναλωτή), έφτασε στο 8,2%.
  • Δεν έχει σημασία ο ρυθμός των αυξήσεων, αλλά πού θα φτάσουν τελικά τα επιτόκια.
  • Δεν έχει υπάρξει ακόμη σκέψη, ή εξέταση για το πότε θα αρχίσει η φάση των μειώσεων, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη ορατό.

 

Οι χρηματιστηριακές αγορές, που κατά τις τελευταίες μέρες, εκτιμούσαν ότι, ο κ. Powell θα έκανε αναφορά για κάμψη των ρυθμών των αυξήσεων -και για το λόγο αυτό είχαν σημειώσει σημαντική άνοδο- υποχώρησαν. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης της αγοράς της Νέας Υόρκης, ο δημοφιλής δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση κατά -1,57%, ο δείκτης S&P 500 κατά 2,52% και ο δείκτης Nasdaq, κατά 3,36%. Από την αρχή του έτους, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 11,5%, ο S&P κατά -21,1% και ο Nasdaq κατά 32,7%. (εδώ).

 

Οι αποδόσεις των ομολόγων (επιτόκια) αυξήθηκαν και οι τιμές τους υποχώρησαν. Το 2ετές ομόλογο, λίγο πριν από το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, βρισκόταν στο 4,60% (αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης) και το 10ετές, στο 4,09% (αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης).


Το παρακάτω διάγραμμα, το οποίο καταγράφει την πορεία των επιτοκίων του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου, καθώς και του επιτοκίου της FED, κατά το 2022, δείχνει την πλήρη ανατροπή που σημειώθηκε φέτος στην αγορά των ομολόγων, η οποία γνωρίζει τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δεκαετιών.

Δείτε το διάγραμμα σε διαδραστική μορφή, εδώ

Διατηρούμε την άποψή μας, για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και την πτώση των ομολόγων. Εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι, η κορύφωση του επιτοκίου της FED, θα γίνει το Μάρτιο του 2023 και ότι, αυτό θα φτάσει μεταξύ 5,25% και 5,50%. Η εκτίμηση αυτή, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ανοδικά, μετά και τη συνεδρίαση της FED στα μέσα Δεκεμβρίου.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την πορεία του 2ετούς ομολόγου, αφού, έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι, η διακύμανσή του, προηγείται των διακυμάνσεων των επιτοκίων της FED -δείτε το παρακάτω διάγραμμα.

Δείτε το διάγραμμα σε διαδραστική μορφή, εδώ

Είναι σαφές ότι θα υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, ενώ είναι πιθανό να περιπέσει η οικονομία και σε κατάσταση ύφεσης. Προς το παρόν, η απασχόληση είναι εξαιρετικά “δυνατή”, ενώ οι δείκτες της παραγωγής δείχνουν να μην έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την αύξηση των επιτοκίων.

Παράλληλα, εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι, οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες θα κινηθούν περαιτέρω καθοδικά και ότι, αυτοί μπορεί να βρεθούν στο χαμηλότερο σημείο της κρίσης, μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023, σε πολύ χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με σήμερα. Η εκτίμηση αυτή θα μπορούσε να αναθεωρηθεί και να κινηθεί μερικούς μήνες αργότερα.

Εξακολουθούμε να βλέπουμε εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ της παρούσας κρίσης, με την κρίση της περιόδου 1073-1974. Βέβαια, οι εξελίξεις δε μπορεί να είναι όμοιες, αλλά έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν πολλά κοινά στοιχεία.

Δείτε το διάγραμμα σε διαδραστική μορφή, εδώ

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κινείται σημαντικά καλύτερα των αμερικανικών, αλλά και πολλών άλλων ευρωπαϊκών αγορών. Το ίδιο συμβαίνει, όπως είχαμε προβλέψει από την περασμένη άνοιξη (εδώ) και με τις μεσογειακές αγορές. Εκτιμούμε ότι, θα συνεχίσει την κίνηση αυτή. Μπορεί, μέχρι το τέλος του έτους, να μην αποφύγει τις ζημιές, όμως, αυτές θα είναι σημαντικά ηπιότερες, σε σχέση με τις υψηλότατες απώλειες, άλλων διεθνών χρηματιστηριακών αγορών (εδώ).

 

Γιάννης Σιάτρας

 

Διαβάστε παλαιότερο άρθρο, με τις εκτιμήσεις μας για την εξέλιξη της κρίσης, εδώ.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text