Αρχική | Οικονομία | Διεθνείς Δείκτες | Υψηλό 25ετίας: Στο 85,5% ο πληθωρισμός στην Τουρκία λένε τα επίσημα στοιχεία - Στο 185,34% λένε τα ανεπίσημα

Υψηλό 25ετίας: Στο 85,5% ο πληθωρισμός στην Τουρκία λένε τα επίσημα στοιχεία - Στο 185,34% λένε τα ανεπίσημα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υψηλό 25ετίας: Στο 85,5% ο πληθωρισμός στην Τουρκία λένε τα επίσημα στοιχεία - Στο 185,34% λένε τα ανεπίσημα

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας επιταχύνθηκε για 17ο συναπτό μήνα τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 25 ετών, καθώς η Κεντρική Τράπεζα (TCMB) της χώρας εξακολουθεί να επιμένει σε έναν ανορθόδοξο κύκλο χαλάρωσης των επιτοκίων.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τουρκικής İşbank, ο οποίος προ ολίγων ημερών σε συνέδριο, επέκρινε ανοιχτά τις πολιτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του οικονομικού του επιτελείου, ζητώντας παράλληλα μεταστροφή στον τρόπο λειτουργίας, ώστε να σωθεί η οικονομία.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή –ο οποίος μετρά τι πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες– αυξήθηκε στο 85,5% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, από το 83,5% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία Turkstat. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τον Ιούνιο του 1998.

To ανακοινωθέν ποσοστό ταιριάζει σε γενικές γραμμές με την πρόβλεψη για πληθωρισμό 85,6% που είχαν κάνει πρωτύτερα οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το FactSet.

Η άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού οφείλεται στις υψηλότερες τιμές των μεταφορών και των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο ετήσιος πληθωρισμός των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, που αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του καταναλωτικού καλαθιού, ήταν 99,1% τον περασμένο μήνα, έναντι 93,1% τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν 117,2% ετησίως, η ταχύτερη ετήσια αύξηση μεταξύ των κύριων συνιστωσών του πληθωρισμού.

Παρά ταύτα, η ENAGgroup, ανεπίσημος φορέας οικονομολόγων που πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Τουρκίας και η οποία δημοσιεύει στοιχεία πληθωρισμού, τα οποία κατά πολλούς θεωρούνται τα αληθινά και αντιπροσωπευτικά της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία, εξέδωσε τα δικά της αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτά, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 7,18% για τον Οκτώβριο και έφτασε το αστρονομικό ποσοστό του 185,34%. Σύμφωνα με την ομάδα, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 115,82% στο δεκάμηνο του 2022.

Προσπαθώντας να αντισταθμίσει την ανάπτυξη με τον πληθωρισμό ενόψει των εκλογών του 2023, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ποντάρει σε μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική για να ενισχύσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές εις βάρος του αφανούς πληθωρισμού και της επιδείνωσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα, η TCMB αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 65,2%, από 60,4% τον Ιούλιο. Και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου είπε ότι οι προσπάθειές του ήταν "ανεπιτυχείς" στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι υπάρχουσες πολιτικές και περαιτέρω αποφάσεις θα βοηθήσουν στον έλεγχο των τιμών, είπε.

Η TCMB μείωσε το βασικό της επιτόκιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα στις 20 Οκτωβρίου. Στη δήλωσή της, η τράπεζα ανέφερε ότι θα τερματίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Νοέμβριο με μια τελική μείωση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης στο 9,50%.

Πέτρος Κράνιας

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text