Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Οι συνέπειες από την άνοδο των επιτοκίων, ίσως αλλάξουν τα δεδομένα των αγορών, για μεγάλο χρονικό διάστημα

Οι συνέπειες από την άνοδο των επιτοκίων, ίσως αλλάξουν τα δεδομένα των αγορών, για μεγάλο χρονικό διάστημα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η χθεσινή άνοδος των των επιτοκίων της FED, προκάλεσε σημαντική άνοδο στα επιτόκια των ομολόγων, σήμερα, και νέα μεγάλη πτώση στις τιμές τους. Πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά για τις αποδόσεις των ομολόγων, φέτος -σε όλο το κόσμο.

Και αυτό δεν οφείλεται τόσο στα επίπεδα που έχουν φτάσει τα επιτόκια των ομολόγων φέτος. Άλλες φορές είχαν κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Οφείλεται στο ότι, στις αρχές του έτους, τα επιτόκια ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Έτσι, μπορεί να λέμε ότι, το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, που κινείται σήμερα στο 4,70%, τελικά δεν είναι πολύ υψηλό (είναι κατώτερο από το μέσο όρο των επιτοκίων κατά τη δεκαετία του 1990), όμως, το πρόβλημα είναι ότι, ξεκίνησε τη χρονιά κοντά στο 0,70% και συνεπώς, σήμερα, έχει σχεδόν 7πλασιαστεί. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά.

 

Η άνοδος των επιτοκίων προκαλεί πτώση στις μετοχές. Παράλληλα όμως, με βάση τα λεγόμενα του κ. Powell χθες, ίσως το τελικό ύψος των επιτοκίων της FED, να είναι υψηλότερο απ’ αυτό που όλοι εκτιμούσαμε. Έτσι, μέχρι πρόσφατα, πολλοί αναλυτές επέμεναν ότι η “πτήση” των επιτοκίων θα κορυφωθεί κοντά στο 4,25% έως 4,50%. Πριν λίγες μέρες, άρχισαν να μιλάνε για 5,00%. Εμείς, εδώ και καιρό, αναφερόμαστε στο 5,25% έως 5,50%. Φοβάμαι ότι ίσως οδηγηθούμε υψηλότερα. Και αυτό θα σημαίνει “βάθεμα” της ύφεσης, αλλά και μεγαλύτερα προβλήματα στις κοινωνίες, στις εταιρίες και τα κράτη.

 

Η ελληνική αγορά, κινήθηκε αρκετά ικανοποιητικά, όμως, αναπόφευκτα, υποχώρησε. Διατήρησε “αντιστάσεις” στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, όμως, στη συνέχεια υποχώρησε, καθώς εντείνονταν οι πιέσεις στο εξωτερικό. Η αξία των συναλλαγών μικρή, χωρίς να φοβίζει. Εκτιμούμε ότι, αν υποχωρήσουν οι αγορές στο εξωτερικό, θα ακολουθήσει στην πτώση και η αγορά της Αθήνας. Όμως, η  υποχώρηση θα είναι δύσκολη και θα χρειαστούν πολλά αρνητικά γεγονότα.

Στις επόμενες μέρες, θα πρέπει να ξαναδούμε τα όρια πτώσης της αγοράς, αλλά και τα όρια των “τιμών επέμβασης” που έχουμε στον πίνακα των παρακολουθούμενων μετοχών (εδώ).

 

Στον πίνακα, η ΠΑΠ βρέθηκε πάλι κάτω από το “όριό” μας, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η ΚΟΥΕΣ, αλλά και η ΕΕΕ. Ας δώσουμε προσοχή και στις δύο, κυρίως όμως στην Coca Cola EEE. Η μεγάλη “δοκιμή” για τη μετοχή, έγινε στην περίοδο της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία και με το πρόβλημα που αντιμετώπισε στη Ρωσία, το οποίο έδειξε ότι το χειρίστηκε ικανοποιητικά. Σαφώς και “πέρασε” τη δοκιμασία με επιτυχία.

Η ΑΛΜΥ, μας εντυπωσίασε αυτές τις μέρες. Αν το προσέξατε, για πρώτη φορά, στο γ’ τρίμηνο, κάποιο χαρτοφυλάκιο Αμοιβαίου Κεφαλαίου μπήκε στη μετοχή (νομίζω ήταν ένα της Τράπεζας Πειραιώς). Τις μέρες αυτές, η μετοχή και αντέχει και ανεβαίνει, με αυξημένες συναλλαγές. Όμως, για να μπορέσει κάποιος να “μαζέψει” έναν αξιόλογο αριθμό, η τιμή θα πρέπει να ανέβει σε ένα πιο “αξιοπρεπές” επίπεδο. Εκτιμούμε ότι, καθώς οι θεσμικοί δεν έχουν μετοχές, κάποιος που θα θέλει να αγοράσει, θα πρέπει να ζητήσει από τον επιχειρηματία ή άλλους βασικούς μετόχους.

Ξέρετε, όταν κάποιος θέλει να “μαζέψει” πολλά κομμάτια από μια μετοχή, τότε, ψάχνει στους θεσμικούς. Και τους πλησιάζει και παζαρεύει το deal. Όμως, όταν δεν έχουν οι θεσμικοί, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στους βασικούς μετόχους. Αν οι μέτοχοι θέλουν να πουλήσουν, καλώς, αν όχι, τότε θα πρέπει να τα μαζέψει από την αγορά. Εκτιμώ ότι, κανείς απ’ όσους έχουν τη μετοχή, δε θα θέλουν να πουλήσουν, μεγάλο πακέτο, σ’ αυτές τις τιμές. Και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που οι θεσμικοί δεν την κατέχουν. Όμως, κάποια στιγμή, θα πάρουν.

 

Δώστε προσοχή σε ένα πολύ σημαντικό άρθρο της (αξιόλογης) Ελευθερίας Κούρταλη στο capital.gr, με τίτλο: “Citi: Η 8η ύφεση της κερδοφορίας των εταιρειών τα τελευταία 50 χρόνια ξεκινά – Οι αγορές δεν έχουν προετοιμαστεί για το sell-off που έρχεται”  - εδώ.

Πρόκειται γι’ αυτό ακριβώς που εδώ και τόσο καιρό επισημαίνουμε. Δε θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν τόσο τα επιτόκια. Το δεύτερο μέρος της κρίσης, θα έχει να κάνει με τις “επιδράσεις” που προκαλεί η κρίση του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Εκεί θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της πτώσης. Και αν μείνουμε σε δεύτερο μέρος, έχει καλώς. Επειδή, συνήθως, το τρίτο μέρος -όταν υπάρχει- αφορά σε κράτη. Και εκεί, έχουμε μια κακή παράδοση…

 

Ολοκληρώσαμε τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών για τα ETF που μπορεί κάποιος να αγοράσει από την ευρωπαϊκή αγορά. Δεν πετύχαμε πλήρη αντιστοίχιση, αφού στην Ευρώπη δεν κυκλοφορούν τόσα πολλά ETF με μόχλευση. Όμως, βρίσκουμε καλύτερες επιλογές σε κλαδικά ETF.

Αύριο θα δημοσιεύσουμε τον πίνακα και την αλλαγμένη βασική σελίδα του καθημερινού σχολίου.

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text