Αρχική | Χαρτοφυλάκια | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Οι απειλές στην ελληνική οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά

Οι απειλές στην ελληνική οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αγορά κινήθηκε και σήμερα ανοδικά και έκλεισε στις 885,30 μονάδες, το οποίο είναι και το υψηλότερο από την 26/8/2022 (εδώ). Σημειώνουμε ότι, η 26/8/2022, ήταν η μέρα της ομιλίας του προέδρου της FED κ. Powell, μέσα από την οποία χαράχτηκε και επιβεβαιώθηκε η “επιθετική” πολιτική της FED, ομιλία που προκάλεσε μεγάλη πτώση στις αγορές και διέκοψε το καλοκαιρινό ράλι που είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο.

 

Τελευταία φορά που βρέθηκε πάνω από τις 900 μονάδες φέτος, ήταν στις 4/5/2022. Η ημερομηνία εκείνη, δείχνει σήμερα τόσο μακρινή, καθώς, πολλά έχουν αλλάξει από τότε.

Το κυριότερο που άλλαξε, είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, μια μεταβολή που οφείλεται στον πληθωρισμό που αναπτύχθηκε διεθνώς και στα επιτόκια που αυξάνονται για να τον καταπολεμήσουν.

 

Αν εξαιρέσουμε τον πληθωρισμό, για την Ελλάδα, τα πράγματα δεν πήγαν άσχημα, όλο αυτό το διάστημα. Η χώρα κινείται με υψηλές αναπτυξιακές ταχύτητες (πλέον, η εκτίμηση αύξησης του ΑΕΠ για το 2022, ξεπερνάει το 6,0%), υπάρχει μια επενδυτική κινητικότητα, ενώ τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

 

Θα μπορέσει αυτή η πετυχημένη πορεία της ελληνικής οικονομίας, να συνεχιστεί και κατά το 2023; Εκτιμούμε πως όχι.

 

Οι “απειλές” εντοπίζονται στα παρακάτω σημεία:

  • Η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης διεθνώς, θα επηρεάσει και στο ελληνικό ΑΕΠ, αφού πλέον, η ελαστικότητα του ΑΕΠ σε σχέση με την πορεία της διεθνούς οικονομίας (λόγω εξαγωγών και τουρισμού) είναι υψηλή.
  • Δεν θα πρέπει να αναμένουμε την επανάληψη του τουριστικού ρεύματος του 2022. Και αυτό, για πολλούς λόγους.
  • Το πολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί σημαντικά. Και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί όσα γράφει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος για “εκλογές με δύο Κυριακές”.
  • Εκτιμούμε ότι, από το δ’ τρίμηνο του έτους, η “κούραση” της οικονομίας θα αρχίσει να εμφανίζεται στα μεγέθη των εταιριών.

Το μόνο θετικό στοιχείο -το οποίο βέβαια, για τη χρηματιστηριακή μας αγορά έχει μεγάλο “συντελεστή θετικότητας”- είναι τα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου. Όμως, παρά τη μεγάλη σημασία του κλάδου για την αγορά, δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η βελτίωση της πορείας του, θα μπορέσει να οδηγήσει -και να διατηρήσει- το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες.

 

Με άλλα λόγια, διατηρούμε τις επιφυλάξεις που, σταθερά εκφράζουμε επί αρκετές εβδομάδες.

Διατηρούμε τη θέση ότι, για να εισέλθουμε στην αγορά, θα πρέπει να υπάρξει σήμα εισόδου από την παραλλαγή “εξομαλυντής 3 ημερών”. Για να δώσει η παραλλαγή σήμα εισόδου, θα πρέπει, στις επόμενες 9 συνεδριάσεις, ο μέσος όρος των κλεισιμάτων του ΓΔ να είναι τουλάχιστον 920 μονάδες. Αυτό είναι δύσκολο να συμβεί.

 

Σε γενικές γραμμές, εκτιμούμε ότι, σε ένα περιβάλλον όπου:

  • η άνοδος των επιτοκίων συνεχίζεται,
  • υπάρχουν σοβαρές εκτιμήσεις ότι οι μεγάλες οικονομίες (Γερμανία, Ευρωζώνη, ΗΠΑ) θα οδηγηθούν σε κατάσταση ύφεσης,
  • οι επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες θα εμφανιστούν με μεγαλύτερη ένταση στα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, σε όλο το κόσμο και ιδίως στις ΗΠΑ -ενώ η κατάσταση θα είναι αρκετά δυσμενέστερη στα πρώτα δύο τρίμηνα του 2023

δε νομίζουμε ότι θα ήταν ορθό να μιλάμε για είσοδό μας στην αγορά. Και βεβαίως, το γεγονός ότι, η “παράδοση” θέλει τους αμερικανικούς δείκτες να ανεβαίνουν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη μας, αλλά δε το θεωρούμε ως σοβαρό λόγο για να αλλάξουμε άποψη και επενδυτική στάση.

 

Ας μην παραξενευόμαστε ότι, τουλάχιστον εμείς, επιμένουμε να διατηρούμαστε εκτός αγοράς. Για μας είναι θέμα επιπέδου του κινδύνου. Όταν νιώθουμε ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός και ότι οι προσδοκώμενες αποδόσεις δε δικαιολογούν την ανάληψή του, παραμένουμε στο περιθώριο. Για όσο χρειαστεί.


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text