Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 247 | CPI: Η εταιρία παραμένει σε στασιμότητα, με μικρή και αβέβαιη κερδοφορία

CPI: Η εταιρία παραμένει σε στασιμότητα, με μικρή και αβέβαιη κερδοφορία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
CPI: Η εταιρία παραμένει σε στασιμότητα, με μικρή και αβέβαιη κερδοφορία

 

 

 

 

 

 

 

 

CPI

 

Η εταιρία παραμένει σε στασιμότητα, με μικρή και αβέβαιη κερδοφορία

 

Αύξηση κατά 9,6% κατέγραψαν οι πωλήσεις της CPI κατά την οικονομική χρήση 1/7/2021 – 30/6/2022 (η εταιρία κλείνει χρήση την 30/6/2022) και έφτασαν στα € 18,01 εκατομμύρια, έναντι € 16,4 εκατομμυρίων την προηγούμενη χρήση. Αντίστοιχα η κερδοφορία της ανήλθε στις € 207,1 χιλιάδες, από € 114,4 χιλ. στην περσινή χρήση.

Η εταιρία, προσφέρει προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, στους τομείς της εκτύπωσης και ψηφιοποίησης, της εποπτείας και ασφάλειας, της λιανικής και τιμολόγησης και της εκπαίδευσης.

Εξετάζοντας τα μεγέθη της εταιρίας, παρατηρούμε ότι το μέσο μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρίας κυμαίνεται, με αξιοσημείωτη σταθερότητα επί σειρά ετών, γύρω από το 20%. Παράλληλα, με αξιοσημείωτη σταθερότητα, μεταξύ του 18% και του 19% κυμαίνονται, επί σειρά ετών και οι η δαπάνες λειτουργίας, ως ποσοστό των πωλήσεων. Δείτε εδώ. Και αυτομάτως δημιουργείται η απορία: Γιατί λειτουργεί η συγκεκριμένη εταιρία και μάλιστα απασχολώντας 135 άτομα προσωπικό; Για να κερδίζει το 1,0% ετησίως -και αν θα το κερδίζει; Η εξέταση των αριθμών, μας βάζει σε διάφορες σκέψεις και σίγουρα μας αποτρέπει από το να ασχολούμαστε μ’ αυτή.

Μάλιστα, λόγω του ότι, κατά τα τελευταία χρόνια, έχει θετικό καθαρό δανεισμό (περίπου € 2,3 στο τέλος της χρήσης της), η εταιρία υπόκειται στον κίνδυνο των επιτοκίων. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα, κατά τα τελευταία χρόνια, καλύπτουν περίπου το 1,1% έως 1,5% των πωλήσεων.

 

Λόγω της φύσης της δραστηριότητας της, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ενισχύθηκε, ελαφρώς, κατά την διάρκεια της πανδημίας καθώς η ανάγκη για ψηφιοποίηση των διαδικασιών έγινε πιο έντονη. Ωστόσο, στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας, η αύξηση των πωλήσεων είναι 21,3% (από τα € 14,8 εκατ. στα € 18 εκατ.) ενώ δεν υπάρχει σταθερό επίπεδο κερδοφορίας.

 

Σε παλαιότερη συνέντευξη του (Νοέμβριος 2021), ο Διευθύνων Σύμβουλος της CPI, είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση της εταιρίας να συμμετάσχει στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο εύρεσης κάποιου partner (εδώ). Δημοσιεύματα στον τύπο, αναφέρουν ότι γίνονται συζητήσεις και πιθανολογείται μια εξαγορά, που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Όσον αφορά στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι στιγμής η εταιρία δεν έχει δημοσιεύσει κάποια ανάληψη έργου.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή σημειώνει απώλειες 1,07% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα (30/11/2022) και έχει πολύ μικρή εμπορευσιμότητα. Ο μέσος όρος πράξεων ανά ημέρα το 2022 είναι 25 και ο μέσος όγκος συναλλαγών είναι 11.969 τεμάχια. Η μετοχή, την 30/9/2022 βρισκόταν σε 1 χαρτοφυλάκιο Αμοιβαίων Κεφαλαίων από κανένα την 31/12/2021.

 

Η CPI είναι μια εταιρία μικρού μεγέθους, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει να επωφεληθεί σημαντικά από τις μεταβολές και την άνθηση της τεχνολογίας. Τόσο λόγω δραστηριοποίησης, όσο και λόγω μεγέθους, η εταιρία, άσχετα του εάν εμφανίζεται ως χρηματοοικονομικά υγιής, εν τούτοις, δεν έχει κάτι να προσφέρει στον επενδυτή -ούτε καν μέρισμα, αφού η τελευταία φορά που διένειμε ήταν το 2006.

 

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ , τον πίνακα εξέλιξης της τιμής της εταιρίας, εδώ, και το δελτίο τύπου, εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 247 (Δεκέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 247, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text