Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Πληθωρισμός 1973 - Πληθωρισμός 2022: Εμφανίζονται διαφορές στη, μέχρι σήμερα, παράλληλη πορεία τους

Πληθωρισμός 1973 - Πληθωρισμός 2022: Εμφανίζονται διαφορές στη, μέχρι σήμερα, παράλληλη πορεία τους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πληθωρισμός 1973 - Πληθωρισμός 2022: Εμφανίζονται διαφορές στη, μέχρι σήμερα, παράλληλη πορεία τους

Πολλά στοιχεία της παρούσας πληθωριστικής -και οικονομικής- κρίσης, έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με αντίστοιχα στοιχεία της μεγάλης οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του 1970. Αυτό είναι κάτι που έχει αναγνωριστεί πλέον από πολλούς οικονομολόγους και διεθνείς φορείς.

 

Οι ομοιότητες αυτές, βοηθούν στην παρακολούθηση και την επεξήγηση των φαινομένων, ενώ συνιστούν ένα σημαντικό παράγοντα για την πρόβλεψη της εξέλιξής τους.

 

Ένα από τα πολλά στοιχεία που παρακολουθούμε, είναι το πώς εξελίχθηκε ο πληθωρισμός, στις ΗΠΑ, σε ορισμένες κρίσιμες χρονικές περιόδους της δεκαετίας του 1970, στοιχείο που συγκρίνουμε με την εξέλιξη του πληθωρισμού στην παρούσα φάση.

 

Αν δημιουργήσουμε ένα διάγραμμα με αρχή, το μήνα όπου ξεκίνησε η ανάπτυξη του πληθωρισμού, στις δύο εξεταζόμενες χρονικές περιόδους, αυτό παίρνει την παρακάτω μορφή.

Η επάνω καμπύλη, με το μπλε χρώμα, αφορά στην εξέλιξη του πληθωρισμού κατά το διάστημα από το Δεκέμβριο του 1972 (εκκίνηση του έντονου πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970), μέχρι το Δεκέμβριο του 1976.

Η δεύτερη (κάτω) καμπύλη, με το κόκκινο χρώμα, αναφέρεται στην περίοδο από το Δεκέμβριο του 2020 (εκκίνηση του έντονου πληθωρισμού της δεκαετίας τουο 2020) και φτάνει μέχρι και σήμερα.

Παρατηρούμε ότι, μέχρι και τη σημερινή (10/11/222) ανακοίνωση του πληθωρισμού για το μήνα Οκτώβριο, στις ΗΠΑ, η πορεία των δύο έχει αξιοσημείωτες ομοιότητες. Βέβαια, ο πληθωρισμός της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε από υψηλότερα επίπεδα και κινήθηκε υψηλότερα, σε όλη την πορεία του. Όμως, από σήμερα, αρχίζει να εμφανίζει διαφορές.

Στο δεύτερο διάγραμμα, δίπλα στις καμπύλες αυτές, τοποθετούμε τις καμπύλες εξέλιξης των επιτοκίων της FED.

Στο διάγραμμα αυτό, παρατηρούμε ότι, στην κρίση της δεκαετίας του 1970, τα επιτόκια της FED ήταν ήδη υψηλά -και υψηλότερα του πληθωρισμού- ήδη πριν ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, από το Δεκέμβριο του 1972. Στη συνέχεια, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, μέχρι και τον Οκτώβριο του 1974. Άρχισαν να μειώνονται από το Νοέμβριο του 1974. Ο πληθωρισμός “κορύφωσε” την πορεία του, το Δεκέμβριο του 1974 (στο 12,3% -το Δεκέμβριο του 1972 είχε ξεκινήσει από το 3,4%).

Σημείωση: Η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς, τότε, κορυφώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 1974, 22 μήνες μετά την έναρξη της πληθωριστικής κρίσης και 21 μήνες μετά την έναρξη της χρηματιστηριακής κρίσης (ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 1973).

 

Στην τρέχουσα κρίση, ο πληθωρισμός άρχισε να εντείνεται, από τον Δεκέμβριο του 2020 (συμπτωματικά, πάλι από μήνα Δεκέμβριο). Ο Οκτώβριος του 2022, είναι επίσης ο 22ος μήνας από την έναρξη της πληθωριστικής κρίσης.

Όμως, τα επιτόκια της FED βρίσκονται μόλις στον 9ο μήνα από την έναρξη του αυξητικού κύκλου.

Η χρηματιστηριακή αγορά, βρίσκεται στον 11ο μήνα από την έναρξη της χρηματιστηριακής κρίσης.

 

Από τα δύο παραπάνω διαγράμματα, προκύπτει ότι, όντως υπάρχει μία σχεδόν παράλληλα πορεία του πληθωρισμού και στις δύο περιόδους.

Η διαφορά βρίσκεται στη διάρκεια της χρηματιστηριακής κρίσης. Το 1973-1974, διήρκεσε 21 μήνες και κατά το 2022, μόλις 10 ή 11 μήνες. Η διαφορά στη διάρκεια, οφείλεται στην καθυστέρηση της δράσης από την κεντρική τράπεζα (FED).

 

Παράλληλα, στους επόμενους μήνες θα δούμε μία ακόμη διαφορά. Ενώ, κατά το 1973-1974, η FED, άρχισε να μειώνει τα επιτόκια από τον 23 μήνα από την έναρξη της φάσης αύξησης του πληθωρισμού, στο 2022, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αφού η FED έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις αυξήσεις, μέχρις ότου βεβαιωθεί ότι, ο πληθωρισμός θα κινείται πλέον προς το 2,0%.

 

Συμπεράσματα:

α) Παρά τις ομοιότητες που συχνά υπάρχουν, πάντα υπάρχουν διαφορές στην εκδήλωση των ίδιων οικονομικών φαινομένων, σε διαφορετικές χρονικές περίοδους.

β) Έχουμε διανύσει ένα μεγάλο -ίσως το πιο μεγάλο- μέρος της κρίσης.

γ) Είναι πιθανό, το υψηλότερο σημείο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, να σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2022 στο 9,1%).

δ) Η FED δε θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων. Αυτό, είναι πολύ πιθανό να σημαίνει ότι, ο “πάτος” της χρηματιστηριακής αγοράς στην παρούσα κρίση, να μην έχει υπάρξει ακόμη. Πολλοί θα αναφέρουν ότι, ο "πάτος" των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών, ήταν χθες (9/11/2022).

ε) Ο πληθωρισμός δεν είναι κάτι που “έρχεται εύκολα και φεύγει εύκολα”. Και στις δύο εξεταζόμενες περιόδους, ο πληθωρισμός εμφανίστηκε μετά από χρόνια αύξησης της κυκλοφορίας του χρήματος και μετά από ειδικές συνθήκες (ενεργειακές κρίσεις, αυξήσεις κρατικών δαπανών, προηγηθείσα περίοδος μεγάλης ανάπτυξης και ευμάρειας κλπ). Στη δεκαετία του 1970 δεν “έφυγε” εύκολα. Είναι πολύ πιθανό να συμβεί το ίδιο και στην παρούσα φάση. Αυτό σημαίνει ότι, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αρκετά ακόμη σημεία αναταραχής, χρηματοοικονομικών ανισορροπιών και ανακατατάξεων.

 

Δείτε το πώς τελείωσε η πληθωριστική “περιπέτεια” στη δεκαετία του 1970.

Ταλαιπώρησε τις οικονομίες και τα χρηματιστήρια, για πολλά χρόνια. Και απαιτήθηκαν πολλά νέα μέτρα για να υποχωρήσει σε μόνιμα χαμηλά επίπεδα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Θα επαναληφθεί το ίδιο; Μάλλον όχι. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Όμως, οι προβλέψεις, είναι πάντα προβλέψεις και έχουν μόλις 50% πιθανότητες να επαληθευτούν. Αυτό άλλωστε κάνει τα χρηματιστήρια, τόσο απρόβλεπτα και συναρπαστικά.

Γιάννης Σιάτρας

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text