Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ - Ανοδική έκρηξη στη Wall Street - Πώς θα επηρεαστούν οι εξελίξεις;

Πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ - Ανοδική έκρηξη στη Wall Street - Πώς θα επηρεαστούν οι εξελίξεις;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή ανακοίνωση για την υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, στο 7,7% (σε ετήσια) βάση, μέγεθος που είναι το χαμηλότερο από το Φεβρουάριο του 2022, προκάλεσε μία έκρηξη ανακούφισης στις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες προσβλέπουν σε μείωση του ρυθμού ανόδου των επιτοκίων στο μέλλον και σε ένα πιο σύντομο τερματισμό τους. Οι πρώτες προβλέψεις που αναγράφονται σε μεγάλα διεθνή site, αναφέρουν ότι, τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο 4,8%, στη συνεδρίαση της 2/2/2023.

Ήδη, στην αγορά της Νέας Υόρκης, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο.

 

Περιέργως, παρά το ότι η ανακοίνωση για το μειωμένο πληθωρισμό έγινε στις 3:30 μμ και ενώ οι τιμές των αμερικανικών παραγώγων εκτοξεύθηκαν μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, ο Γενικός Δείκτης, αν και στιγμιαία βρέθηκε πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων, τελικά δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από το όριο αυτό. Παράλληλα, η αξία συναλλαγών, παρέμεινε χαμηλή, στα € 57 εκατομμύρια.

 

Μεταβάλλει τις εξελίξεις η σημερινή ανοδική έκρηξη στην αγορά της Νέας Υόρκης;

 

Σαφέστατα, πρόκειται για κάτι σημαντικό. Όμως, δεν ξέρουμε αν θα μεταβάλει και τις εξελίξεις. Οι αγορές δεν επηρεάζονται από το ρυθμό πληθωρισμού, αλλά από τα επιτόκια. Ας μην ξεχνάμε πως, όταν στις αρχές Ιανουαρίου, οι αμερικανικοί δείκτες, πραγματοποιούσαν νέα ιστορικά υψηλά, ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου ήταν ήδη 7,0% (και τον Ιανουάριο ανέβηκε στο 7,5%). Όμως, τότε τα επιτόκια βρίσκονταν στο 0,25%. Σήμερα βρίσκονται στο 4,0% και η πρόθεση της FED είναι να τα αυξήσει ακόμη περισσότερο. Τα επιτόκια επηρεάζουν την κατάσταση στην οικονομία και η κατάσταση στην οικονομία επηρεάζει τα κέρδη των επιχειρήσεων, που καταλήγουν να επηρεάζουν τις τιμές των μετοχών.

Η σημερινή εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, πολύ ευχάριστη, αλλά δεν είναι επαρκής. Μας αλλάζει ελαφρά την οπτική, αλλά δε μας αλλάζει το σχεδιασμό.

 

Θα μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί ανοδικά και να διασπάσει με ορμή τις 900 μονάδες, κατά τις επόμενες μέρες; Είναι πιθανό να μπορέσει.

Κατά το επόμενο διάστημα, καθώς μεσολαβεί ένας μήνας για την ανακοίνωση του επόμενου δελτίου πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αλλά και 34 μέρες για τη νέα συνεδρίαση της FED, οι διεθνείς αγορές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μία ανοδική τροχιά. Σ’ αυτή την τροχιά, θα μπορούσε να εισέλθει και ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας.

Αν διασπάσει τις 900 μονάδες, θα πρόκειται για την “οριστική” διάσπαση που προσπαθεί τόσα χρόνια να πετύχει;

Υπάρχουν πιθανότητες να είναι. Αν και σε μας, το τέλος αυτής της πληθωριστικής και οικονομικής περιπέτειας, δύσκολα θα φαινόταν τόσο εύκολο, όσο η σημερινή ευφορία στη Wall Street δείχνει.

 

Από την πλευρά μας, εξακολουθούμε να παραμένουμε εκτός αγοράς και θα εισέλθουμε όταν μας δώσει σήμα το απόλυτο σύστημα, μέσω του δείκτη “εξομαλυντή 3  ημερών”.

 

Από σήμερα, ξεκίνησαν οι προδημοσιεύσεις του τεύχους 247 του Δεκεμβρίου. Όπως συχνά συμβαίνει, πολλά κείμενα, αλλάζουν, μεταξύ της προδημοσίευσης και της τελικής δημοσίευσής τους. Στο εξής, θα τα προ-δημοσιεύουμε, αμέσως μετά τη συγγραφή τους και, στην τελική τους δημοσίευση, θα σημειώνουμε εάν έχουν υπάρξει αλλαγές.

 

Διαβάστε, λίγο αργότερα, άρθρο για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και πώς μπορεί να εξελιχθεί.

 

Καλό σας βράδυ.

 

Καθώς αύριο θα ταξιδεύω εκτός Αθήνας, το επόμενο σχόλιό μου θα δημοσιευθεί το απόγευμα του Σαββάτου -εκτός εάν υπάρξει κάτι πολύ σημαντικό.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text