Αρχική | Χαρτοφυλάκια | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Τί γίνεται και τί κάνουμε τώρα; (έκτακτο πρωινό σχόλιο)

Τί γίνεται και τί κάνουμε τώρα; (έκτακτο πρωινό σχόλιο)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στις αγορές, μετά την εντυπωσιακή άνοδο στη Wall Street, χθες (10/11/2022) το βράδυ;

 

Κατ’ αρχάς, νωρίς σήμερα το πρωί (6:45 πμ), οι ασιατικές αγορές κινούνται έντονα ανοδικά: Ιαπωνία +3,0%, Αυστραλία +2,8%, Νέα Ζηλανδία +2,7%, Χονγκ Κονγκ +5,6% (ο συγκεκριμένος δείκτης ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά επιθετικός τελευταία), Κορέα +3,1% και Ινδία 1,6%.

Τα αμερικανικά παράγωγα, ενώ κινούνταν γύρω ή κάτω από το μηδέν, όλο το βράδυ, νωρίς το πρωί γύρισαν ελαφρά θετικά.

 

Η κατάσταση, μπορεί να θυμίζει τα όσα έγιναν πριν από -ακριβώς- δύο χρόνια, όταν, η ανακοίνωση για την ανακάλυψη του εμβολίου από τη Pfizer (9/11/2020), προμήνυε ένα επερχόμενο τέλος στην πανδημία.

Πρόκειται για την ίδια κατάσταση; Όχι, δεν πρόκειται, αλλά πολλοί θα νομίσουν ότι είναι. Ας μην ξεχνάμε ότι, μερικοί μήνες πτώσης, δεν είναι ικανό χρονικό διάστημα για να αλλάξει συμπεριφορά ένα “επιθετικό” κοινό που έμαθε μόνο να κερδίζει.

 

Καθώς δεν υπάρχουν ανακοινώσεις (σχετικά με τον πληθωρισμό ή τα επιτόκια) κατά τις επόμενες μέρες, ή ανακοινώσεις αποτελεσμάτων (στις μεγάλες διεθνείς αγορές), τα άρθρα για τη “νίκη” κατά του πληθωρισμού, θα μονοπωλήσουν στα ΜΜΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι, τα ΜΜΕ λατρεύουν τις ανοδικές φάσεις και το να γράφουν υπέρ της ανόδου των αγορών, αφού αυτό τα κάνει να “πουλούν” πιο πολύ. Οι πωλήσεις πέφτουν όταν γράφεις για πτώση -αυτό το γνωρίζουμε καλά εδώ στην Ελλάδα.

 

Εκτός εάν κάτι έκτακτο και αρνητικό συμβεί, αναμένουμε να εισρεύσουν αρκετά κεφάλαια στις αγορές που, κατά τις επόμενες μέρες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους δείκτες αρκετά ψηλότερα.

Αν αυτό θα είναι για “καλό” ή για “κακό”, ή αν τελειώσαμε με τα οικονομικά φαινόμενα (πληθωρισμός, ύφεση, εξέλιξη κερδών κλπ) θα το δούμε αργότερα.

 

Εδώ στην Ελλάδα;

Εδώ στην Ελλάδα, επίσης αναμένουμε να επικρατήσουν ανοδικές τάσεις. Λογικά, ο δείκτης, σήμερα θα διασπάσει με άνεση τις 900 μονάδες και θα κινηθεί περισσότερο ανοδικά.

Αν είχαμε συνεχίσει να ακολουθούμε τα σήματα της παραλλαγής “Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών - Υψηλό/Χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών”, όπως κάνουμε πάντα, θα είχαμε εισέλθει στην αγορά, στις 31/10/2022, στις 874,27 μονάδες (δείτε εδώ ή στη σχετική σελίδα του εισαγωγικού πίνακα, εδώ).

Αν είχαμε μπει τότε στην αγορά, τότε, μεταξύ των 4 μετοχών, πιθανότατα θα είχαμε επιλέξει 2 μετοχές τραπεζών (πιθανότατα ΑΛΦΑ και ΕΤΕ) και δύο από τις ΜΥΤΙΛ, ΜΟΤΟ, ΕΕΕ και ΕΧΑΕ.

Δεν εισήλθαμε στην αγορά τότε. Κάναμε λάθος;

Η μία οπτική λέει ότι κάναμε. Και είναι η δεύτερη λανθασμένη απόφαση, σ’ αυτή τη μπερδεμένη χρονιά.

Η άλλη οπτική λέει ότι, όταν κάποιος διατηρεί το κεφάλαιό του και όσα κέρδη έχει πετύχει μέχρι στιγμής, σε μία “νευρική” περίοδο, ποτέ δεν θεωρείται ότι έχει κάνει λάθος.

 

Το “απόλυτο σύστημα”, εξακολουθεί να διατηρεί εκτός αγοράς την παραλλαγή “Εξομαλυντή 3 ημερών”. Αυτή, θα “εισέλθει” στην αγορά, σε τρεις μέρες από σήμερα, εφ’ όσον ο μέσος όρος των επομένων τριών κλεισιμάτων είναι 923 μονάδες ή υψηλότερη. Το εάν θα είναι τόσος ο μέσος όρων των τριών επομένων συνεδριάσεων, θα μπορούσε να διαφανεί και από σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, με βάση τη σημερινή εικόνα της αγοράς, εάν εισέλθουμε σε τρεις μέρες, θα εισέλθουμε στις μετοχές που αναγράφουμε πιο πάνω.

 

 

Και κάτι σημαντικό. Επαναλαμβάνουμε μια πάγια άποψη: Το αν θα βγάλει κάποιος ζημιές στο χρηματιστήριο, δεν εξαρτάται από το πού αγοράζει, αλλά το πού πουλάει.

 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, δε θα έχω τη δυνατότητα να γράψω σχόλιο. Θα το κάνω είτε το βράδυ, είτε αύριο κάποια στιγμή μετά το μεσημέρι. Εν τούτοις, αν υπάρξει ανάγκη, θα δημοσιευτεί σχόλιο από άλλον συνεργάτη μας.

 

Καλή σας μέρα!


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text