Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ο πληθωρισμός ίσως έχει αρχίσει να κάμπτεται. Τί γίνεται όμως με την κερδοφορία των εταιριών; (πρωινό σχόλιο)

Ο πληθωρισμός ίσως έχει αρχίσει να κάμπτεται. Τί γίνεται όμως με την κερδοφορία των εταιριών; (πρωινό σχόλιο)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στο έκτακτο, πρωινό, σχόλιο της περασμένης Παρασκευής (δείτε εδώ), αναφέραμε ότι “η κατάσταση, μπορεί να θυμίζει τα όσα έγιναν πριν από -ακριβώς- δύο χρόνια, όταν, η ανακοίνωση για την ανακάλυψη του εμβολίου από τη Pfizer (9/11/2020), προμήνυε ένα επερχόμενο τέλος στην πανδημία).

Τελικά, θυμίζει την κατάσταση εκείνη;

Σήμερα, μετά και τη συνεδρίασης της Παρασκευής, στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, μετά τα διάφορα σχόλια που δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μπορούμε να επαναλάβουμε αυτό που είχαμε, με δισταγμό, είχαμε αναφέρει και στο σχόλιο της Παρασκευής: Όχι, η κατάσταση σήμερα, δεν είναι η ίδια με αυτή που είχε διαμορφωθεί πριν από δύο χρόνια, όταν είχε ανακοινωθεί η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, από τη Pfizer.

 

Ίσως τελικά να εισερχόμαστε σε μία φάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού -και αυτό είναι πολύ θετικό και πολύ σπουδαίο. Όμως, από την άλλη πλευρά, η άνοδος των επιτοκίων έχει ήδη προκαλέσει ζημιά στην οικονομία, ενώ αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη κατά το επόμενο διάστημα. Το ζήτημα όμως είναι ότι, η κατάσταση αυτή, δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στις προβλέψεις κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ούτε στις ΗΠΑ, αλλά ούτε και στην Ευρώπη.

 

Οι αναλυτές της Wall Street μείωσαν τις προβλέψεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, με ρυθμό που σπάνια παρατηρείται εκτός ύφεσης. Όμως, εξακολουθούν να φαίνονται αισιόδοξοι. Η μείωση των προβλέψεών τους -για τους επόμενους 12 μήνες- είναι μόλις κατά 3% μικρότερη απ’ ότι ήταν τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η πρόβλεψή τους για τα κέρδη του συνόλου του 2023, είναι μειωμένη κατά 8%. Όμως, προσοχή! Η μείωση κατά 8%, είναι σε σχέση με τις προβλέψεις που έκαναν τον Ιούνιο. Σε απόλυτους αριθμούς, για το 2023, εξακολουθούν να προβλέπουν αύξηση της κερδοφορίας κατά 4,0%. Αυτό, κατά πολλούς, δείχνει ότι, οι αναλυτές δεν έχουν ακόμη προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

 

Με βάση στοιχεία που αντλήσαμε από την εφημερίδα Wall Street Journal (δείτε στο παρακάτω διάγραμμα), πριν από υφέσεις, η πτώση στα προβλεπόμενα κέρδη, είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερη.

 

Συνεπώς, αν όντως επιβεβαιωθούν οι απόψεις για ύφεση (μικρή ή μεγάλη) στην αμερικανική οικονομία, θα πρέπει να αναμένουμε μία σημαντική περαιτέρω μείωση των προβλέψεων για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

 

Πρόκειται για το σημείο που αναφέρουμε εδώ και μερικές εβδομάδες ότι, “τώρα εισερχόμαστε στο δεύτερο μέρος της χρηματοοικονομικής περιπέτειας, που ξεκίνησε στις αρχές του έτους”.

 

Τα αμερικανικά παράγωγα ξεκίνησαν σήμερα ελαφρά αρνητικά, ενώ τα επιτόκια αναπηδούν ανοδικά. Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν με ήπιες ανοδικές τάσεις.

 

Η αγορά της Αθήνας, ακολουθώντας “στενά” τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές -και κυρίως στον DAX- θα μπορούσε να ξεκινήσει ανοδικά και να βρεθεί εύκολα πάνω από τις 900 μονάδες.

Η αγορά της Αθήνας, θα συνεχίσει να έχει θετικότερη πορεία σε σχέση με τις περισσότερες διεθνείς -και ανάμεσά τους και ευρωπαϊκές- αγορές.

 

Από την πλευρά μας, θα διατηρήσουμε τη στάση αναμονής, μέχρις ότου η παραλλαγή του “εξομαλυντή 3 ημερών”, παράξει “σήμα εισόδου” στην αγορά.

 

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text