Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 247 | ΟΤΕ: Διατήρηση της θετικής πορείας και κατά το 2022 - Παραμένει ως μία από τις καλύτερες μετοχές της αγοράς

ΟΤΕ: Διατήρηση της θετικής πορείας και κατά το 2022 - Παραμένει ως μία από τις καλύτερες μετοχές της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΤΕ: Διατήρηση της θετικής πορείας και κατά το 2022 - Παραμένει ως μία από τις καλύτερες μετοχές της αγοράς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΤΕ

 

Διατήρηση της θετικής πορείας και κατά το 2022 - Παραμένει ως μία από τις καλύτερες μετοχές της αγοράς

 

Αύξηση πωλήσεων 4,4% και μειωμένη καθαρή κερδοφορία κατά 18,9% κατέγραψε ο Όμιλος ΟΤΕ, στο εννεάμηνο του 2022. Για το σύνολο του έτους, η διοίκηση αναμένει ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση εσόδων και μονοψήφια αύξηση (χαμηλού προς μεσαίου επιπέδου), EBITDA. Η Διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τον στόχο των €600 εκατ. που έχει θέσει για το 2022 για τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του Ομίλου εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα €  640 εκατ. περίπου, αποτυπώνοντας τις αυξανόμενες απαιτήσεις για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH το τρέχον έτος.

 

Η διαμόρφωση του κύκλου εργασιών, προέρχεται κυρίως από τις επιδόσεις της σταθερής και κινητής, στην ελληνική αγορά, καθώς αποτελεί το 91,1% των συνολικών πωλήσεων. Η αγορά της Ρουμανίας, αποτελεί το υπόλοιπο 8,9%.

Πιο συγκεκριμένα στο εννεάμηνο, οι πωλήσεις σταθερής τηλεφωνίας, στην ελληνική αγορά αυξήθηκαν 3,5% και στην κινητή αυξήθηκαν κατά 3,6%.

Αντίστοιχα στην Ρουμανία, που δραστηριοποιείται μόνο στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,6%

 

Η μείωση της καθαρής κερδοφορίας, από τα € 489,1 εκατομμύρια στο εννεάμηνο του 2021, στα € 396,6 εκατ. στο φετινό εννεάμηνο οφείλεται στην αύξηση στα λειτουργικά έξοδα και στη μη επανάλειψη των έκτακτων κερδών, που είχε σημειώσει η εταιρία πέρσυ.

Στο περσινό εννεάμηνο, η εταιρία εμφάνισε κέρδη από διακοπείσες δραστηριότητες ύψους € 103,9 εκατομμυρίων, όφελος σχετιζόμενο με πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης ύψους € 127,8 εκατομμυρίων και € 3 εκατομμύρια έσοδα από νομικές υποθέσεις. (σελ. 12 και 18 - εδώ).

Όσον αφορά τα φετινά λειτουργικά κόστη, το 84,3% των εξόδων, προκύπτει από το κόστος διασύνδεσης (+3,93% στο εννεάμηνο), από τις αμοιβές προσωπικού (+2,24%), από το κόστος εμπορευμάτων (+13,6%) και από τα λοιπά έξοδα, που συνδέονται με εγκαταστάσεις και μισθώσεις, αμοιβές τρίτων, τέλη ρυθμιστικών αρχών κ.α. (+4,6%).

Σε αυτό το εννεάμηνο, το κόστος από το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης ανήλθε στα € 35,2 εκατομμύρια και το όφελος από μη επαναλαμβανόμενες νομικές υποθέσεις ήταν € 500 χιλιάδες.

 

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση αναφέρθηκε στον έντονο ανταγωνισμό, που υπάρχει στην αγορά κινητής και σταθερής στην ελληνική αγορά. Σκοπός της διοίκησης, είναι να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της, στην σταθερή τηλεφωνία και κυρίως στις ευρυζωνικές συνδέσεις (όπου ήδη έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς).

Οι στόχοι για το σύνολο του έτους, είναι ο αριθμός των νοικοκυριών, που χρησιμοποιούν οπτική ίνα να φτάσει το 1 εκατομμύριο από 733 χιλιάδες στο τέλος του Σεπτεμβρίου και η επέκταση του δικτύου 5G να καλύπτει το 80% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους και το 90% μέχρι το τέλος του 2023. Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο Όμιλος δρομολογεί επενδύσεις άνω των € 3 δισ. έως το 2027.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την είσοδο του, στις ηλεκτρονικές πληρωμές, μέσω της εφαρμογής “payzy”. Διαβάστε σχετικό σχολιασμό μας, εδώ.

Η διοίκηση σχολίασε, ότι στο διάστημα ενός μήνα λειτουργίας, η πλατφόρμα έχει πετύχει τον στόχο του έτους όσον αφορά τα νέα iban. Ο ΟΤΕ έχει εξασφαλίσει την δυνατότητα, να προωθήσει την εφαρμογή “payzy” σε  θυγατρικές της Deutsche Telekom σε ακόμη 10 χώρες, εφόσον πιάσει συγκεκριμένο στόχο συνδρομητών στην Ελλάδα (εδώ).

 

Σε παλαιότερο μας άρθρο (εδώ) για την εταιρία, είχαμε εκφράσει την εκτίμηση, ότι η κερδοφορία του 2022 θα είναι χαμηλότερη από αυτή του 2021, λόγω των έκτακτων εσόδων που είχαν διαμορφωθεί στην περσινή χρήση. Αν αφαιρέσουμε την επίδραση αυτή, τότε διαπιστώνουμε ότι, το 2022, είναι θετικό για την εταιρία, αφού κατορθώνει να διατηρεί τα μερίδιά της στην αγορά υψηλά, να πετυχαίνει αύξηση των πωλήσεων και να διατηρεί τα περιθώρια κέρδους σε υψηλά επίπεδα. Προσαρμόζουμε την εκτίμησή μας για κερδοφορία σε € 480 εκατομμύρια, ενώ προσθέτουμε ότι, με βάση τις τάσεις σε ομοειδείς εταιρίες του εξωτερικού, είναι πιθανό να υπάρξει μείωση των αποδόσεων των τηλεπικοινωνιακών εταιριών, στα επόμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις που θα πρέπει να κάνουν οι πάροχοι, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στις τιμές των υπηρεσιών τους.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή του ΟΤΕ, σημειώνει απώλειες 9% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα (15/11/2022) και την 30/9/2022, βρισκόταν σε 45 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων, από 42 την 31/12/2021. Η μετοχή, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως μία από τις καλύτερες και πλέον σταθερές της αγοράς.

 

Δείτε το δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων, εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 247 (Δεκέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 247, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text