Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Είναι, πλέον, το πολιτικό ρίσκο της αγοράς, ορατό;

Είναι, πλέον, το πολιτικό ρίσκο της αγοράς, ορατό;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κάποιος που παρακολουθεί την αγορά, κατά το τελευταίο διάστημα, διακρίνει μία “περίεργη” και διαφορετική συμπεριφορά στη διακύμανση του Γενικού Δείκτη. Δεν είναι μόνο το φαινόμενο της “αποσύνδεσης” από την αμερικανική αγορά, αλλά και μία υποτονικότητα, σε φάσεις που, σε διεθνές επίπεδο, κυκλοφορούν θετικές ειδήσεις, φάσεις που και οι -αποδυναμωμένες- ευρωπαϊκές αγορές, αντιδρούν θετικά.

Κάτι τέτοιο συνέβη σήμερα στις 3:30 μμ, όταν ανακοινώθηκε η πτώση του δείκτη “τιμών παραγωγού” (Producer Price Index) στις ΗΠΑ.

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, τα παράγωγα των αμερικανικών δεικτών “εκτοξεύθηκαν” (μάλιστα, ο δείκτης Nasdaq, κέρδισε 1,8%). Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Dax και άλλοι δείκτες, επίσης κινήθηκαν θετικά. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης συμπεριφέρθηκε ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα.

 

Υποψιαζόμαστε ότι, ο παράγοντας της “πολιτικής αβεβαιότητας” έχει πλέον εισέλθει για τα καλά στο Χρηματιστήριο και ότι, θα συνεχίσει να μας απασχολεί για αρκετό διάστημα -τουλάχιστον μέχρι να γίνουν εκλογές. Ο παράγοντας αυτός, δεν επιδρά πάντα, ή καλύτερα, δεν επιδρά πάντα αρνητικά. Στο διάστημα πριν από τις εκλογές του 2019, επιδρούσε θετικά. Σε άλλες, πιο “ήρεμες” περιπτώσεις, επιδρά λίγο. Επέδρασε αρνητικά στην προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2015.

Πώς θα επιδράσει σ’ αυτή την εκλογική φάση;

Αν το συντηρητικό κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση και προαλειφόταν για να καταλάβει την εξουσία, θα είχαμε και πάλι θετική επίδραση. Σήμερα όμως, το συντηρητικό κόμμα βρίσκεται στην εξουσία και, όσο περνούν οι μέρες, το κλίμα γι’ αυτό, χειροτερεύει. Παράλληλα δε θα πρέπει να ξεχνάμε το ζήτημα της απλής αναλογικής. Και ας μην το περνάμε τόσο εύκολα ότι θα υπάρξουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Δύσκολα θα μπορούσε ένα κόμμα (πλην του πρώτου) να πειστεί να συναινέσει και να επιτρέψει να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, όταν -εκ των προτέρων γνωρίζει- ότι στη δεύτερη αναμέτρηση θα λειτουργήσει ο νέος εκλογικός νόμος με bonus εδρών υπέρ του πρώτου κόμματος και συνεπώς, θα βγει χαμένο σε αριθμό βουλευτών.

Συνεπώς, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι, τα κόμματα -πλην του πρώτου- θα καταβάλουν αρκετές προσπάθειες για να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφήνοντας το πρώτο κόμμα εκτός κυβέρνησης, ή παίρνοντάς το, εντός κυβέρνησης, αλλά με όρους και με αποδυναμωμένες εξουσίες.

Άρα, υπάρχει πρόβλημα. Και μάλιστα, το πρόβλημα αυτό ίσως βγει μπροστά μας, πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζαμε.

 

Έχουμε αρκετές φορές επισημάνει το ζήτημα του πολιτικού ρίσκου, που υπάρχει σ’ αυτή τη φάση. Όταν χθες διαβάσαμε ότι, γίνονται συζητήσεις και εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό, να κάνει τις εκλογές όσο το δυνατό πιο γρήγορα, αισθανθήκαμε το πρόβλημα αυτό, αυξημένο.

Ιστορικά, η χρηματιστηριακή αγορά, ιδιαίτερα αυτά τα πολιτικά ζητήματα, τα αντιλαμβάνεται με επάρκεια και τα προεξοφλεί, σε αρκετό βαθμό.

 

Τί προεξοφλεί και γιατί διστάζει σήμερα η αγορά και δεν κινείται ορμητικά πάνω από τις 900 μονάδες, όπως άλλωστε, η πορεία των επιχειρήσεων, δικαιολογεί;

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text