Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Συμβόλαια επί του Δείκτη MSCI και νέα προϊόντα σχεδιάζει η ΕΧΑΕ

Συμβόλαια επί του Δείκτη MSCI και νέα προϊόντα σχεδιάζει η ΕΧΑΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συμβόλαια επί του Δείκτη MSCI και νέα προϊόντα σχεδιάζει η ΕΧΑΕ

Σχέδιο για την δημιουργία συμβολαίων παραγώγων futures και options πάνω στον Δείκτη Μsci, καθώς και νέων προϊόντων (roll over spread) επεξεργάζεται η ΕΧΑΕ προκειμένου να αναθερμανθεί η αγορά παραγώγων και με την συμμετοχή ξένων επενδυτών.

Το πλάνο παρουσιάστηκε σε Έλληνες και ξένους market makers, στο πρόσφατο συνέδριο (2 Νοεμβρίου) και σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι συμμετέχοντες, η αξία του κάθε συμβολαίου, ο φόρος 15% επί των κεφαλαιακών κερδών, τα κόστη συναλλαγών, ο δανεισμός μετοχών, αλλά και τα μεγάλα spreads λ. χ σε Δείκτες αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη της αγοράς. Μάλιστα, υπενθύμισαν ότι τα νέα

προϊόντα πρέπει να έχουν στόχευση νέων παικτών από το εξωτερικό, ώστε να μην «κανιβαλιστούν» τα υφιστάμενα προϊόντα.

Πως αντέδρασαν οι market makers

Συγκεκριμένα, η πλευρά των market makers και των sales desks συμφωνεί ότι, η επιλογή του Δείκτη MSCI αποτελεί μια καλή επιλογή λόγω της ρευστότητας των μετοχών και της αποδοχής από διεθνείς πελάτες.

Για ένα συμβόλαιο με αξία περί τα 15.000 ευρώ και για να επιτευχθεί η κάλυψη του 10% των χαρτοφυλακίων Ελλήνων διαχειριστών, οι ανοικτές θέσεις θα πρέπει να ξεπερνούν τις 8300.

Η πλευρά των Ελλήνων market makers πρότεινε επίσης τις συναλλαγές σε ζευγάρια ή τις συναλλαγές υπεραπόδοσης προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα, ενώ επισήμανε ότι, είναι σημαντικό να υπάρχουν συμβόλαια για την περίοδο (4ημερο) επαναξιολόγησης από το οίκο MSCI.

Το κόστος συναλλαγών, η παράλληλη εισαγωγή options μαζί με τα συμβόλαια και, κυρίως, η δέσμευση από όλους τους συμμετέχοντες θα ενίσχυε την αυξημένη ρευστότητα και την επιτυχία του προϊόντος.

Σ ότι αφορά την αξία του συμβολαίου, άλλοι συμμετέχοντες πρότειναν να μειωθεί στα 10.000 ευρώ, προκειμένου να συμπεριληφθούν όλες οι πηγές της ρευστότητας.

Έτσι, με ένα υποθετικό περιθώριο margin 15%, για κάθε συμβόλαιο, η αρχική απαίτηση margin θα είναι 1500 ευρώ.

Άλλοι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι, πρέπει να βρεθούν νέοι πελάτες, “διότι η ανακύκλωση των ίδιων πελατών θα οδηγήσει σε κανιβαλισμό των υφιστάμενων προϊόντων.

Θα χρειαστούν, συγχρονισμένη στρατηγική και marketing ενώ στο επίκεντρο πρέπει να βρεθούν οι ξένοι επενδυτές. Σ ότι αφορά την διάρκεια των συμβολαίων, οι market makers προτιμούν μηνιαίες λήξεις ενώ οι Έλληνες διαχειριστές

προτιμούν τριμηνιαίες λήξεις, καθώς οι μηνιαίες μπορεί να αποδειχθούν ακριβές για τους αγοραστές.

Επίσης, οι συμμετέχοντες στην αγορά υποστήριξαν ότι, έχει μεγάλη σημασία να αυξηθεί ο δανεισμός μετοχών μέσω και αμοιβών απο το ΧΑ, ενώ οι market makers πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες για να μικρύνουν τα spreads μεταξύ αγοραστών- πωλητών. Για παράδειγμα, το spread στον Τραπεζικό Δείκτη είναι μεγάλο, με αποτέλεσμα το υφιστάμενο προϊόν που είχε εκπονηθεί να εμφανίζει μηδενικές συναλλαγές.

Η πτώση στα παράγωγα μετά την κορύφωση το 2007

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Ε. Σκαρμέα (market operation ΕΧΑΕ), στις ευρωπαϊκές αγορές, η ετήσια αύξηση στα futures μετάξύ 2021-2022 ανήλθε στο 22% και στα options κατά 74%!

Αντίστοιχα για τα συμβόλαια ( παράγωγα επι μετοχών και Δεικτών ήταν 7%. Αντίθετα, η πτώση στα συμβόλαια επι μετοχών και Δεικτών στην ελληνική αγορά ήταν 26%.

Μετά την κορύφωση της ελληνικής αγοράς παραγώγων το 2007, οι τζίροι παραμένουν πολύ χαμηλά. Ως ποσοστό της υποκείμενης αγοράς μετοχών, η μέση αξία συναλλαγών φθάνει τα 14 εκατ. ευρώ, ήτοι το 18% του μέσου τζίρου συναλλαγών.

Από πλευράς, πάντως, προϊόντων μέχρι σήμερα το ισχυρότερο προϊόν είναι τα futures επί τραπεζικών μετοχών, τα οποία κυριαρχούν από πλευράς αριθμού συμβολαίων – λόγω και των χαμηλότερων τιμών της υποκείμενης αγοράς

Παφίλας Δημήτρης

 

Πηγή:bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text