Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Πάει ο Μπάιντεν για νέο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Ε.Ε. ;

Πάει ο Μπάιντεν για νέο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Ε.Ε. ;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πάει ο Μπάιντεν για νέο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Ε.Ε. ;

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάνει έδαφος έναντι των ΗΠΑ λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους αλλά και των γενναίων επιδοτήσεων που θεσπίζει η Ουάσιγκτον για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών σε αμερικανικό έδαφος.

Την ώρα που τα φώτα της επικαιρότητας εστιάζουν στον πόλεμο της Ουκρανίας, την ενεργειακή ακρίβεια και τον πληθωρισμό που γονατίζουν την Ευρώπη, ένα άλλο μέτωπο σχηματίζεται για την Ε.Ε., αυτή τη φορά προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η αμερικανική κυβέρνηση προωθεί σταθερά προγράμματα ενίσχυσης της βιομηχανίας των ΗΠΑ και η τελευταία απόφαση για ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων με 369 δισ. δολάρια έχει ήδη προκαλέσει την οργή πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κυρίως των χωρών που διαθέτουν ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Οι αμερικανικές επιδοτήσεις, που εντάσσονται στο προεδρικό Διάταγμα για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act) και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, δημιουργούν σοβαρά κίνητρα τόσο για τις βιομηχανίες παραγωγής οχημάτων αλλά και μπαταριών προκειμένου να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ, αλλά και για τους καταναλωτές προκειμένου να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα made in USA.

Οι παραγωγικές μονάδες θα μπορούν να ενισχύονται με ποσά της τάξης των 600-800 εκατ. δολαρίων, ενώ η αγορά οχημάτων θα επιδοτείται με 7.500 δολάρια, εφόσον πρόκειται για αυτοκίνητα που συναρμολογούνται στις ΗΠΑ με ανταλλακτικά που παράγονται εκεί. Προφανώς οι προδιαγραφές αυτές θέτουν εκτός  τα αυτοκίνητα ευρωπαϊκής παραγωγής, η οποία σήμερα καλύπτει  περίπου το ⅓ ηλεκτρικών αυτοκινήτων  που κατασκευάζονται διεθνώς, ενώ οι ΗΠΑ έχουν μερίδιο μόνο 10%.

Οι αμερικανικές επιδοτήσεις έχουν προκαλέσει την οργή τόσο του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζητά να «ξυπνήσει» η Ε.Ε. και να απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα στήριξης για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι τα αμερικανικά μέτρα θα πλήξουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία καθώς οι επενδύσεις θα στραφούν στις ΗΠΑ.

Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο κρίσιμο, καθώς το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη πλέον για τη βιομηχανία είναι η ενεργειακή ακρίβεια η οποία λειτουργεί πλέον αποτρεπτικά και για τις επενδύσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο συνδυασμός της ακριβής ενέργειας με τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και ήδη μεγάλες εταιρείες αναγγέλλουν ότι επανεξετάζουν διάφορα επενδυτικά σχέδια στη Γηραία Ήπειρο.

Η Ε.Ε. κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι οι επιδοτήσεις παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία όμως δύσκολα θα μπορέσει να επιλύσει τη διαφωνία, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιμένουν στην αναγκαιότητα των παρεμβάσεων.

Οι Ευρωπαίοι είχαν επενδύσεις πολλές ελπίδες στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων, ύστερα από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε εισάγει μέτρα προστατευτισμού. Ωστόσο ο Μπάιντεν στην πράξη δεν απέσυρε τον προστατευτισμό του Τραμπ, ενώ αντιθέτως τώρα με το νέο πακέτο επιδοτήσεων ενισχύει την τάση αυτή.

Εκτιμάται μάλιστα ότι ο προστατευτισμός στις ΗΠΑ θα ενισχυθεί, καθώς η θωράκιση της εγχώριας βιομηχανίας και των αμερικανικών προϊόντων είναι ψηλά στην πολιτική ατζέντα και θα αποτελέσει καθοριστικό πεδίο ενόψει των προεδρικών εκλογών σε δύο χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, τα μέτρα αυτά ενισχύουν την πιθανότητα αντιμέτρων, όχι μόνο από την Ε.Ε. αλλά και από χώρες όπως η Ιαπωνία και ο Καναδάς, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο εμπορικό πόλεμο.

Η Ευρώπη απειλείται να εξελιχθεί στον μεγάλο χαμένο, καθώς οι ΗΠΑ θα πάρουν τα πρωτεία στην παγκόσμια κούρσα για τη «νέα βιομηχανική επανάσταση» όπως αποκαλείται η πορεία προς τα νέα προϊόντα και τις νέες τεχνολογίες που επιβάλλει η μετάβαση σε «πράσινες τεχνολογίες».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ Χ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text