Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η απόδοση των παρακολουθούμενων διεθνών ETF σε σχέση με τους υποκείμενους χρηματιστηριακούς δείκτες

Η απόδοση των παρακολουθούμενων διεθνών ETF σε σχέση με τους υποκείμενους χρηματιστηριακούς δείκτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε μία πρώτη προσέγγιση στην εξέταση της πορείας των επιλεχθέντων ETF, πραγματοποιούμε τις εξής συγκρίσεις: πορεία των ETF, σε σχέση με τους υποκείμενους δείκτες, σε σχέση με την αρχή του 2022 και σε σχέση με την αρχή του μήνα.

Στον παρακάτω πίνακα, έχουμε συμπεριλάβει “αγοραστικά” (long) και “πωλητικά” (short) ETF (ή όπως αλλιώς αποκαλούνται, “αντίστροφα”ή inverse ETF, τα οποία ποντάρουν στην πτώση του υποκείμενου δείκτη). Επίσης, άλλα ETF είναι μοχλευμένα, επί κάποιον συντελεστή  και άλλα είναι μη μοχλευμένα.

Η πορεία των ETF θα εξετάζεται αρκετά συχνά, κατά το διάστημα μέχρι και το τέλος του έτους -ενώ, από το νέο έτος θα εξετάζεται και θα σχολιάζεται σε καθημερινή βάση.

Σκοπός της εξέτασης αυτής είναι η εξοικείωσή μας με τα προϊόντα αυτά και η αντίληψη της πορείας τους, σε σχέση με τους υποκείμενους δείκτες.

Εξετάζοντας την πορεία τους κατά τα προαναφερόμενα χρονικά διαστήματα, παρατηρούμε τα παρακάτω:

ETF με υποκείμενο δείκτη τον Dow Jones Industrial (DJI): Ο βασικός δείκτης αναφοράς της αμερικανικής αγοράς, έχει πτωτική τάση από την αρχή του έτους. Στις 18/11/2022, ο δείκτης βρισκόταν στο επίπεδο των 33.745,69 μονάδων, καταγράφοντας πτώση κατά 7,3% από την αρχή του έτους (στήλη 7). Σε μηνιαίο επίπεδο (Νοεμβρίου), ο Dow Jones κινείται θετικά, σημειώνοντας άνοδο 3,1% από το τέλος του Οκτωβρίου (στήλη 9 - εδώ).

Τα  “αγοραστικά” και μη-μοχλευμένα ETF που ακολουθούν τον δείκτη (αριθμημένα με 1 και 2 στον παρακείμενο Πίνακα), έχουν καταγράψει αντίστροφες επιδόσεις σε σχέση με τον υποκείμενο δείκτη DJI. Πιο συγκεκριμένα, και τα δύο ETF παρουσιάζουν θετικές αποδόσεις από την αρχή του έτους (στήλη 13), ενώ σε μηνιαίο επίπεδο κινούνται ελαφρώς αρνητικά (στήλη 15). Σημειώνουμε ότι, η απόκλιση της απόδοσης ενός ETF που ακολουθεί έναν δείκτη, είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνει σημαντικά τη φύση του ETF. Στα συγκεκριμένα προϊόντα, η απόκλιση  ενδεχομένως οφείλεται στις “απότομες” κινήσεις του δείκτη κατά την υπό εξέταση περίοδο. Αυτές οι αποκλίσεις, ονομάζονται “σφάλματα παρακολούθησης (“tracking errors” - διαβάστε περισσότερα εδώ).

ETF με υποκείμενο δείκτη τον S&P-500: Μετά από μια μακρά πτωτική πορεία, στις 18/11/2022, ο δείκτης βρίσκεται στις 3.965,34 μονάδες, καταγράφοντας ζημιές κατά 17,0% από την αρχή του έτους (στήλη 7). Σε σύγκριση με το κλείσιμο του προηγούμενου μήνα (Οκτώβριος 2022), ο S&P 500  παρουσιάζει αύξηση κατά 2,4% (στήλη 9 - εδώ).

Οι τιμές (αποδόσεις) των συγκεκριμένων ETF (τα στοιχεία με αριθμούς 3 έως 13 στην κάθετη αρίθμηση του πίνακα), από την αρχή του έτους, κινήθηκαν κατά τη φορά του είδους τους. Δηλαδή, τα “αντίστροφα” (short - αυτά που ποντάρουν στην  πτώση του δείκτη) είχαν θετική απόδοση και τα “αγοραστικά” (long - αυτά που ποντάρουν στην άνοδο του δείκτη) είχαν πτωτική απόδοση (στήλη 13). Τα μοχλευμένα και “αντίστροφα” (short) ETF παρουσίασαν μεγεθυμένες αποδόσεις συγκριτικά με τον υποκείμενο δείκτη, ωστόσο δεν εμφάνισαν μεταβολή ανάλογη του βαθμού μόχλευσης τους.

Παρόμοια εικόνα, παρατηρείται και στα μη-μοχλευμένα “αγοραστικά” ETF τα οποία, παρόλο που ο δείκτης καταγράφει διψήφια πτώση από την αρχή του έτους (στήλη 7), εκείνα μειώνονται κατά μονοψήφιο ποσοστό (στήλη 13 - συνήθως, τα προϊόντα αυτά, έχουν απόδοση, περίπου ίση, από την απόδοση του υποκείμενου δείκτη).

Σε μηνιαίο επίπεδο, τόσο τα “αγοραστικά” (long), όσο και τα “αντίστροφα” (short) ETFs καταγράφουν πτώση (στήλη 15), με τα “αντίστροφα” να κινούνται πιο επιθετικά από τα άλλα.

ETF με υποκείμενο δείκτη το Nasdaq-100: O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq-100 έως και τη 18/11/2022 σημειώνει πτώση της τάξεως του 28,9% (στήλη 7), από την αρχή του έτους, και βρίσκεται στις 11.677,02 μονάδες. Συγκριτικά με το κλείσιμο του προηγούμενου μήνα, ο δείκτης  παρουσιάζει αύξηση κατά 2,4% (στήλη 9 - εδώ).

Τα “αγοραστικά” (long) ETF που ακολουθούν το Nasdaq-100 (τα στοιχεία με αριθμούς 14 και 16 έως 20) καταγράφουν αξιοσημείωτες ζημίες συγκριτικά με την αρχή του έτους, με τα μοχλευμένα -όπως είναι λογικό και αναμενόμενο-  να παρουσιάζουν απώλειες μεγαλύτερες του 50,0%. Το αντίστροφο (short) ETF (νούμερο 15), από την άλλη, αυξάνεται κατά 82,0%. Η θετική απόδοσή του, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη απόλυτη τιμή της πτώσης του δείκτη, ακριβώς επειδή, πέραν από “αντίστροφο” (short) είναι και μοχλευμένο (το συγκεκριμένο επί 3 φορές).

Σε επίπεδο μήνα, τα “αγοραστικά”, αλλά και τα “αντίστροφα” ETF σημειώνουν πτώση. Tο μοχλευμένο και αντίστροφο (short) ETF (νούμερο 15) μειώνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από τον βαθμό μόχλευσής του (ενώ έχει βαθμό μόχλευσης -3x, κατέγραψε πτώση που ανταποκρίνεται σε βαθμό μόχλευσης -5x).

Δείτε τον πίνακα με τα παρακολουθούμενα μετοχικά ETF, εδώ.

Κωνσταντίνος Καρατζάς


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: