Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ και περιμένει το Μέριλαντ

Πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ και περιμένει το Μέριλαντ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ και περιμένει το Μέριλαντ

Όταν στο τέλος του  2016 συγχωνεύθηκαν τα Ελληνικά Καλώδια με την Σωληνουργία Κορίνθου ουδείς μπορούσε να προβλέψει την έκταση της εξέλιξης αυτού του εγχειρήματος. Από τα 690 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2016 το 2022 ο όμιλος θα υπερδιαπλασιάσει την παραγωγή του ενώ η καθαρή κερδοφορία του 9μήνου είναι διπλάσια από την κερδοφορία ρεκόρ ολόκληρης της περυσινής χρήσης. Αν μη τι άλλο η Cenergy έχει φθάσει σε αυτή την αποτίμηση με την αξία της και οι προοπτικές της δείχνουν ότι τα μεγέθη ακόμα δεν έχουν κορυφώσει.

Κατά αρχάς το γ΄ τρίμηνο του 2022 είναι το καλύτερο της ιστορίας. Καταλύτης για την εντυπωσιακή επίδοση ήταν η επιστροφή του κλάδου σωληνουργίας σε κερδοφορία ο οποίος δεν είχε συνεισφορά στο α’ εξάμηνο. Το κυριότερο είναι πως η τάση αυτή διατηρείται και στο δ’ τρίμηνο το οποίο αναμένεται ανάλογα ισχυρό. Εκτός από τα διψήφια περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας στις θετικές αναγνώσεις του τριμήνου καταγράφεται και η μείωση του κεφαλαίου κίνησης η οποία θα συνεχιστεί όπως όλα δείχνουν ως το τέλος της χρονιάς.

Η αύξηση στο βραχυπρόθεσμο μέρος του δανεισμού ήταν απόλυτα αναμενόμενη λόγω της αύξησης της τιμής των πρώτων υλών και της υποστήριξης του τζίρου ο οποίος βρίσκεται μια ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ από το εννεάμηνο παρουσιάζοντας αύξηση 36,5%. Η εταιρία δεν ποσοτικοποίησε την μείωση επιβεβαίωσε ωστόσο την αρχική εκτίμηση μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου για μείωση των κεφαλαιακών αναγκών έως το τέλος του έτους.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, φτάνοντας σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο 1,75 δισ. ευρώ. Για την Cenergy το υψηλό ανεκτέλεστο είναι μια νέα πραγματικότητα. Στο τέλος του 2020 το ανεκτέλεστο των συμβάσεων έργων ήταν 500 εκατ. ευρώ και μέσα σε 18 μήνες υπερτριπλασιάστηκαν. Αυτό βέβαια έρχεται επιπλέον των εμπορικών παραγγελιών που έχει ο όμιλος, το οποίον σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν πάρει ούτε ένα νέο έργο η Cenergy έχει κλεισμένο κύκλο εργασιών άνω του ενός δις ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σε ότι αφορά τις νέες επενδύσεις της εταιρίας ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα μονάδα δημιουργίας off-shore πυλώνων για ανεμογεννήτριες στον Αλμυρό. Παράλληλα η αύξηση των αναγκών σε σωλήνες υψηλής πίεσης για υδρογόνο πανευρωπαϊκά αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στον τομέα σωληνουργίας καθώς η εταιρία έχει δηλώσει ότι έχει έτοιμα προϊόντα που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές. Σε ότι αφορά την επένδυση στο Μεριλαντ (ΗΠΑ) φαίνεται να έχει κολλήσει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες με την εταιρία να δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην δημιουργία του εργοστασίου που θα τροφοδοτήσει με καλώδια το off-shore πάρκο των 846MW της Orsted.

Επόμενο χρονικό σημείο αναφοράς η 8η Μαρτίου του 2023, ημέρα κατά την οποία θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα χρήσης. Μπορεί όμως και νωρίτερα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Cenergy με το κλείσιμο της 31ης Οκτωβρίου θα είναι πρώτη υποψήφια για ένταξη στον FTSE-25. Και οι πιθανότητες να επισπευθεί η είσοδος της στην μεγάλη κατηγορία είναι αυξημένες πριν την επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση (25 Μαΐου 2023) του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

 

Μάνος Χατζηδάκης

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text