Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Γ. Στάσσης: Η ΔΕΗ επιστρέφει στην κερδοφορία το 2023, το 2024 θα δώσει μέρισμα

Γ. Στάσσης: Η ΔΕΗ επιστρέφει στην κερδοφορία το 2023, το 2024 θα δώσει μέρισμα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γ. Στάσσης: Η ΔΕΗ επιστρέφει στην κερδοφορία το 2023, το 2024 θα δώσει μέρισμα

Η ΔΕΗ αναμένεται να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2023 και θα μπορέσει να δώσει μέρισμα στους μετόχους της, με μεγάλο ωφελημένο το Δημόσιο που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος, από το 2024. Αυτό τόνισε χθες κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου της επιχείρησης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες δημοσιευμένα EBITDA 368 εκατ. ευρώ και προ φόρων ζημιές ύψους 151 εκατ. ευρώ, μεγέθη που είναι επηρεασμένα από την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που για τη ΔΕΗ ήταν στο ύψος των 276 εκατ. ευρώ. Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA της επιχείρησης ανέρχονται για το εννεάμηνο στα 644 εκατ. ευρώ (αύξηση 3% σε σύγκριση με το 2021).

Ο κ. Στάσσης ρωτήθηκε επίσης εάν η ΔΕΗ ενδιαφέρεται για την Enel Ρουμανίας, η οποία έχει τεθεί προς πώληση από την Enel και μάλιστα χθες υπήρξε εκ νέου επιβεβαίωση της πρόθεσης για πώληση της εταιρείας από τον CEO της Ιταλικής Εταιρείας Φ. Σταράτσε. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ απάντησε ότι υπάρχει από την πλευρά της ΔΕΗ ενδιαφέρον για τις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η ΔΕΗ διατηρεί ισχυρή ρευστότητα ύψους 3,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,045 δισ. ευρώ είναι ρευστό και το 1,078 δισ. είναι διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές. Την προσεχή διετία δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές δανείων. Το καθαρό χρέος της επιχείρησης αυξήθηκε κατά 722 εκατ. ευρώ εξαιτίας της δραστηριότητας hedging καθώς και των αυξημένων αναγκών για κεφάλαια κίνησης κυρίως στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται βραχυπρόθεσμη αύξηση της συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας για λειτουργία και η εμπορική της λειτουργία αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στρατηγική απόφαση της επιχείρησης για έξοδο από το λιγνίτη. Το μόνο που πιθανόν να συμβεί είναι να υπάρξει μια καθυστέρηση της τάξης του ενός ή δύο ετών στην απόσυρση των υφιστάμενων μονάδων σε λειτουργία.

Στις ΑΠΕ η εταιρεία διαθέτει 94MW σε φάση κατασκευής, ενώ 210MW έχουν εξασφαλίσει ταρίφα σε διαγωνισμούς. 88MW έχουν εξασφαλίσει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης ενώ 252MW αναμένουν περιβαλλοντικούς όρους. Συνολικά 488MW είναι έτοιμα για κατασκευή ή υπό κατασκευή και ακόμη 4GW έχουν πρακτικά διασφαλιστεί.

Σήμερα η ΔΕΗ διαθέτει 280MW σε λειτουργία, ενώ στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται να φτάσει τα 569MW και σε 6 έως 18 μήνες το 1,5GW.

 

Χάρης Φλουδόπουλος

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text