Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 247 | ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Αυξημένα περιθώριο κέρδους και θετικός καθαρός δανεισμός στο εννεάμηνο 2022

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Αυξημένα περιθώριο κέρδους και θετικός καθαρός δανεισμός στο εννεάμηνο 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Αυξημένα περιθώριο κέρδους και θετικός καθαρός δανεισμός στο εννεάμηνο 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 

Αυξημένα περιθώριο κέρδους και θετικός καθαρός δανεισμός στο εννεάμηνο 2022

 

Μικρή υποχώρηση στον κύκλο εργασιών, αυξημένα περιθώρια κέρδους και θετικό καθαρό δανεισμό κατέγραψε η Γενική Εμπορίου στο εννεάμηνο του 2022.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα € 30,5 εκατομμύρια και μειώθηκε κατά 0,64% σε σχέση με το περσινό εννεάμηνο, ωστόσο το μειωμένο κόστος πωληθέντων κατά 7,1% αύξησε τα περιθώρια κέρδους.

Ειδικότερα, το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 28,4%, από 23,4% στο περσινό εννεάμηνο και το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε από το 10,8% στο 16,8% στο εννεάμηνο του 2022.

Τέλος τα ταμειακά διαθέσιμα, ξεπέρασαν το ύψος του τραπεζικού δανεισμού, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να διαμορφώνεται θετικός στις € 517 χιλιάδες.

Αν και η εταιρία, είναι αρκετά “συμμαζεμένη” όσον αφορά τον δανεισμό της (κατά μέσο όρο οι υποχρεώσεις είναι το 27% του συνολικού Ενεργητικού σε ετήσια βάση) ο αρνητικός καθαρός δανεισμός είχε φτάσει στα € 3,6 εκατομμύρια το 2020.

 

Καθόσον, η Γενική Εμπορίου δραστηριοποιείται στον τομέα του βιομηχανικού και υδραυλικού εξοπλισμού, οι παράγοντες που καθοδηγούν τα μεγέθη, είναι το ύψος της κατασκευαστικής δραστηριότητας -που έλαβε αρκετά μεγάλη ώθηση κατά την επανεκκίνηση της οικονομίας το 2021- και οι μεταβολές στις τιμές των χαλυβουργικών προϊόντων.

Σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών για το υπόλοιπο του έτους, η διοίκηση εκτιμά ότι η θετική πορεία θα συνεχιστεί. Από την άλλη πλευρά βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι οι πληθωριστικές αυξήσεις (κόστος ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφορών) επιδρούν αρνητικά στην υλοποίηση κατασκευαστικών έργων.

Παράλληλα, η τιμή του χάλυβα, συνεχίζει να υποχωρεί έντονα. Σύμφωνα με την τιμή του, την 22/11/2022, σημειώνονται απώλειες από την αρχή του έτους -53,8% και -14,6% από το τέλος του γ’ τριμήνου (30/9/2022). Σημειώνεται ότι στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2021, η τιμή του χάλυβα ήταν 1.900 δολάρια ανά τόνο και σήμερα (22/11/2022), βρίσκεται στα 663.

Η στρατηγική της εταιρία, να διατηρεί μεγάλο ύψος αποθεμάτων, με σκοπό την ενίσχυση της ετοιμότητας και της ανταγωνιστικότητα της, ενδεχομένως να μην λειτουργήσει θετικά, σε συνδυασμό με την έντονη πτώση της τιμής του χάλυβα.

 

Με βάση τη μείωση των πωλήσεων που παρουσίασε η εταιρία στις πωλήσεις, κατά το α΄εξάμηνο και στο εννεάμηνο, θα αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη μας, για το σύνολο του 2022, από τα € 47 εκατομμύρια πωλήσεις στα € 43 εκατομμύρια και για τα καθαρά κέρδη θα αυξήσουμε την πρόβλεψη -καθώς αναμένουμε σημαντική βελτίωση του καθαρού περιθωρίου κέρδους, σε € 3,8 εκατομμύρια.

 

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 247 (Δεκέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 247, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text