Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μέχρι 15 Δεκεμβρίου η πλήρης εξόφληση του ομολόγου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Το σχέδιο απόσχισης των ΑΠΕ

Μέχρι 15 Δεκεμβρίου η πλήρης εξόφληση του ομολόγου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Το σχέδιο απόσχισης των ΑΠΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μέχρι 15 Δεκεμβρίου η πλήρης εξόφληση του ομολόγου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Το σχέδιο απόσχισης των ΑΠΕ

Μία ακόμη στρατηγική κίνηση, την οποία είχε βάλει ψηλά η διοίκηση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αυτό της αποπληρωμής του ακριβού ομολόγου του 2019, ολοκληρώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα γίνει η πλήρης αποπληρωμή του ομολόγου των 670 ευρώ με επιτόκιο 6,375%.

Να σημειωθεί πως το ομόλογο αυτό στοιχίζει κάθε χρόνο στην Ελλάκτωρ περί τα 42 εκατ. ευρώ μόνο για τοκοχρεολύσια καθώς και το ποσό που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή κεφαλαίου.

Το ομόλογο, ύψους 670 εκατ. ευρώ, είχε εκδοθεί το 2019 και ημερομηνία λήξης το 2024. Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί τότε η διαδικασία είχαν ενεχυριαστεί η μητρική Ελλάκτωρ, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και η ΗΛΕΚΤΩΡ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ήδη εξαγοράσει σε ποσοστό 74,18% καταβάλλοντας 502 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση για το υπόλοιπο ποσό των 170 εκατ. ευρώ περίπου αναμένεται να γίνει είτε με το δάνειο γέφυρα είτε με κεφάλαια από τη συμφωνία με τη Motor Oil (θα καταβάλλει 750 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 75% των ΑΠΕ του Ομίλου).

Με την αποπληρωμή του ομολόγου δίνεται η δυνατότητα στον Όμιλο να προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις της, με άξονα την ενίσχυση της ρευστότητας, ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις σημαντικούς διαγωνισμούς, ενώ πλέον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό  - πέραν των δανείων που σχετίζονται με επιμέρους έργα παραχώρησης, από τα έσοδα των οποίων αποπληρώνονται και οι σχετικές οφειλές.

Πώς θα γίνει η απόσχιση των ΑΠΕ

Για τις 29 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την έκριση της απόσχισης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την δημιουργία κοινής εταιρείας με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη (Μotor Oil - MORE). Η αξίας της συναλλαγής ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο απόσχισης προβλέπει την απόσχιση του κλάδου των αιολικών στην 100% θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ που θα δημιουργηθεί, την "ΑΝΕΜΟΣ RES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.".

Εν συνεχεία, σε παράλληλη διαδικασία, προβλέπεται η εξαγορά της "ΑΝΕΜΟΣ" από την νέα θυγατρική που θα συστήσουν MOTOR - OIL και ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην οποία θα συμμετέχουν με ποσοστό 75%-25%, αντίστοιχα.

Σε δεύτερο χρόνο και σε διάστημα 5 με 6 μηνών προβλέπεται η συγχώνευση της ΑΝΕΜΟΣ με την κοινή εταιρεία των Μotor Oil και EΛΛΑΚTΩΡ.

Σήμερα τα έργα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε λειτουργία στον κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανέρχονται σε 493,35 MW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Παράλληλα σε διάφορα στάδια περιβαλλοντικής αδειοδότησης βρίσκονται 1.505,40 ΜW έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο Αιολικά Πάρκα, αλλά και Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς, Υδροηλεκτρικά έργα, και Σταθμούς Αποθήκευσης.

 

Ελένη Μπότα

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text