Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σε τρίμηνη παράταση το άνοιγμα των Holland & Barrett στην Ελλάδα

Σε τρίμηνη παράταση το άνοιγμα των Holland & Barrett στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε τρίμηνη παράταση το άνοιγμα των Holland & Barrett στην Ελλάδα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός που αφορά στην έναρξη του εμπορικού σήματος της Holland & Barrett στην Ελλάδα. Ήδη η ομάδα διοίκησης έχει συγκροτηθεί και αυτή τη στιγμή με βάση τον σχεδιασμό προβλέπεται η λειτουργία τριών νέων καταστημάτων καθώς και του eshop έως και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Το project που αφορά στην άφιξη της αλυσίδας καταστημάτων πώλησης προϊόντων ευεξίας στη χώρα μας, λαμβάνει παράταση για περίπου τρεις μήνες σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε την άφιξη της Holland & Barrett στη χώρα μας έως το τέλος του 2022.

Στα 50 εκατ. ευρώ ο προβλεπόμενος τζίρος το 2025

Έτσι, τα πρώτα καταστήματα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τον Ιανουάριο και έως το τέλος του 2023 θα υπάρχουν 6 φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα καθώς και το ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ ο όμιλος Φουρλή που φέρνει τη μάρκα στην Ελλάδα θα ετοιμάζει παράλληλα την είσοδο του σήματος στη Ρουμανία. Στόχος είναι το περιθώριο EBIT εντός πενταετίας να φτάσει στο 8%, ενώ με βάση τα προβλεπόμενα ο κύκλος εργασιών της Holland & Barrett στο σύνολο των αγορών δραστηριοποίησης θα φτάσει έως και το 2025 τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η Holland & Barrett θα αποτελέσει μέρος του συνολικού σχεδιασμού του ομίλου, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα έχει γνωστοποιήσει ο πρόεδρός του, Βασίλης Φουρλής, έως το 2025 προβλέπει ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών θα αυξηθεί κατά περίπου 50% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 750 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τη συμβολή των 50 εκατομμυρίων της Holland & Barrett, τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την IKEA και τα 200 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητες λιανικής αθλητικών ειδών και τα εμπορικά σήματα Intersport και The Athlete’s Foot.

Πού θα ανοίξουν τα πρώτα καταστήματα

Στην περίπτωση πάντως της Holland & Barrett τα πρώτα καταστήματα θα λειτουργήσουν σε Γλυφάδα, Κηφισιά και The Mall Athens.  Στόχος του ομίλου είναι να πείσει τους καταναλωτές για το προϊόν που θα προσφέρει μέσα από αυτά, γι’ αυτό και όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φουρλή, Απόστολος Πεταλάς, ακόμα και η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του νέου αυτού εγχειρήματος, γίνεται προκειμένου όλο το εγχείρημα να υλοποιηθεί με τον ορθότερο δυνατό τρόπο. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι στην καθυστέρηση αυτή συνέτεινε και η έλλειψη αποθεμάτων της H&B κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Τι συμβαίνει με τις ελλείψεις αποθεμάτων

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα της IKEA σταδιακά δείχνει σημάδια βελτίωσης η τροφοδοσία των καταστημάτων με προϊόντα. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, τείνει σταδιακά να βελτιώνεται. Σύμφωνα με τον CFO του ομίλου, Γιώργο Αλεβίζο, το ιδεατό out of stock level κυμαίνεται μεταξύ 2% και 4%, ενώ αυτή τη στιγμή παραμένει πάνω από το 10%. Σε κάθε περίπτωση το βασικότερο πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ΙΚΕΑ και ο όμιλος Φουρλή στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι δεν δύναται να αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές σε περίπτωση έλλειψης αποθεμάτων, δεδομένου ότι ο μοναδικός και εκ των πραγμάτων αποκλειστικός της προμηθευτής είναι o όμιλος Inter IKEA.

Να σημειωθεί πάντως ότι η IKEA κατάφερε να διατηρήσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τις ανατιμήσεις που πέρασε στα προϊόντα της, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φουρλή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Αυτό που ουσιαστικά πέτυχε η ΙΚΕΑ ήταν να διατηρήσει στις αρχές του έτους τις ανατιμήσεις στα προϊόντα στα επίπεδα του 5% έως και 6%. Πλέον σε ορισμένους κωδικούς αυτές υπερβαίνουν το 10% και αγγίζουν το 15%. Παρόλ’ αυτά σύμφωνα με τον κύριο Πεταλά και τον κύριο Αλεβίζο το συγκεκριμένο ποσοστό υπολείπεται του ανταγωνισμού όπου σε πολλές των περιπτώσεων οι ανατιμήσεις ξεπαιρνούν το 30%.

Διερευνά την πιθανότητα στρατηγικής συνεργασίας με τοπικό συνεργάτη στην Τουρκία

Σε ό,τι αφορά την ιδιαίτερα ασταθή και προς το παρόν μη αποδοτική αγορά της Τουρκίας, ο όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με τοπικό παίκτη, όπως διαβάσατε σχετικά στο Capital.gr. Εκεί δραστηριοποιείται με 12 καταστήματα Intersport και 3 καταστήματα The Athlete’s Foot.

Ωστόσο σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική έκβαση στο συγκεκριμένο σενάριο, ο όμιλος θα εξετάσει ακόμα και την πιθανότητα αποχώρησής του, με πώληση της δραστηριότητάς του και αποεπένδυση από την Τουρκία. Θα θυμίσουμε ότι πριν ο όμιλος καταλήξει στη μείωση του αριθμού των καταστημάτων στη γείτονα χώρα, διατηρούσε 25 σημεία πώλησης εκεί. Εντούτοις, οι οικονομικές πιέσεις που δέχτηκε στη συγκεκριμένη αγορά οδήγησαν εν τέλει στην απόφαση να διακόψει τη λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού καταστημάτων.

Όπως ανέφερε σχετικά με τη δραστηριότητα στη γείτονα χώρα ο κύριος Πεταλάς, το εννεάμηνο του 2022 η εικόνα του ομίλου στην Τουρκία κινήθηκε ελαφρώς θετικά και σημείωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να μπορέσει ο όμιλος να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη αγορά, δεν μπορεί να συνεχίσει να επενδύει μόνος του εκεί, καθότι πρωταρχικός στόχος είναι να αναπτύξει τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιείται, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

 

Γιώργος Λαμπίρη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text