Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Βαριά η σκιά της πανδημίας στην οικονομία της Κίνας

Βαριά η σκιά της πανδημίας στην οικονομία της Κίνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η επιχείρηση γαστρονομικού τουρισμού του Μπράιαν Μπέργκι και της συζύγου του Ρουίξι Χου παραμένει στην Κίνα και επιβιώνει παρά τα τρία χρόνια των σκληρών περιορισμών κατά της πανδημίας. Εντούτοις, καθώς αναθερμαίνεται ο ενθουσιασμός των διεθνών κεφαλαιαγορών πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί επιτέλους να βγει από την απομόνωση το 2023, οι δυο τους ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους. «Παραμένω αρκετά απαισιόδοξος για την επαναλειτουργία της Κίνας», είπε ο Μπέργκι. Η εταιρεία τους Lost Plate, η οποία φιλοξενεί επισκέπτες στο πλαίσιο οργανωμένων εκδρομών με φαγητό σε πολλές κινεζικές πόλεις από το 2015, θα στραφεί προς άλλες επιλογές στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η Κίνα, η τελευταία από τις μεγάλες χώρες που δεν αντιμετωπίζουν τον ιό ως κάτι το ενδημικό, έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών δέσμη είκοσι νέων μέτρων για τη χαλάρωση των αυστηρών πολιτικών κατά της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα οι μετοχές των κινεζικών ομίλων, τα ομόλογα και το γουάν έδειξαν να ενισχύονται, ενώ εκδηλώθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον συνολικά για ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων από την Ασία έως την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Εάν η Κίνα επανασυνδεθεί με τον υπόλοιπο κόσμο το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη θέση των επενδυτών, η οικονομία της θα ανακάμψει από την πιο σοβαρή επιβράδυνσή της εδώ και δεκαετίες, και μαζί της οι προοπτικές μιας παγκόσμιας ύφεσης το 2023 μπορεί επίσης να εξασθενήσουν. Αλλά αυτή η αισιοδοξία έρχεται σε αντίθεση με τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα στο εσωτερικό της Κίνας.

Πολλές επιχειρήσεις, ειδικά εκείνες οι οποίες έχουν διαπροσωπική επαφή με την πελατεία τους, φοβούνται ότι μπορεί να μην επιβιώσουν μέχρι το 2023. Η Κίνα εξακολουθεί να μάχεται, διότι αντιμετωπίζει ένα από τα σοβαρότερα κύματα κρουσμάτων μέχρι στιγμής, ενώ οι σοκαρισμένοι καταναλωτές, των οποίων οι ζωές αναστατώθηκαν δραματικά από τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, δεν ξοδεύουν τα μετρητά τους. «Για εμάς η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να δούμε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ποιος ήταν πραγματικά σε θέση να επιβιώσει», δήλωσε ο Αμερικανός επιχειρηματίας Κάμντεν Χοζ με έδρα τη Σαγκάη, ο οποίος έχει ένα καφέ, ένα μπαρ, πολλά περίπτερα με τσάι μάτσα και μια εταιρεία εκδηλώσεων στην πόλη. Τα 25 εκατομμύρια άνθρωποι που διαβιούν στην πόλη της Σαγκάης και έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τους δύο μήνες «αιχμαλωσίας» μέσα στους τοίχους του σπιτιού τους στις αρχές του έτους, συχνά χωρίς πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης, θα συνεχίσουν να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από τους κανόνες, όπως αναμένει ο Κάμντεν Χοζ, και προσθέτει: Οι άνθρωποι δεν πρόκειται να πατήσουν έναν διακόπτη και να επιστρέψουν στον τρόπο ζωής του παρελθόντος».

Η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αναπτυχθεί γύρω στο 3% φέτος, χάνοντας τον στόχο για περίπου 5,5%. Σειρά οικονομικών στοιχείων του Οκτωβρίου ήταν κάτω από τις ήδη αδύναμες προσδοκίες. Οι εξαγωγές μειώθηκαν. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε. Ο νέος τραπεζικός δανεισμός υποχώρησε, ενώ βαθαίνει η ύφεση στην αγορά ακινήτων. Ενόσω επιδεινώνονται τα κρούσματα του ιού, δεν πιθανολογείται η Κίνα να μετακινηθεί προς έναν υψηλότερο αναπτυξιακό ρυθμό στο κοντινό μέλλον. Κατά την JP Morgan, οι πόλεις με περισσότερα από 10 νέα κρούσματα αντιστοιχούσαν σε 780 εκατομμύρια ανθρώπους και στο 62,2% του ΑΕΠ, δηλαδή ήταν περίπου τριπλάσια από τα επίπεδα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα ποσοστά εμβολιασμών παραμένουν σχετικά χαμηλά, ειδικά μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών όπως οι ηλικιωμένοι. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι κανόνες για τον κορωνοϊό δεν έχουν εφαρμοστεί ομοιόμορφα. Οι τοπικές αρχές σε ορισμένες κινεζικές πόλεις χαλάρωσαν τους περιορισμούς, ενώ άλλες επέβαλαν αυστηρότερους.

 

ΚΑΖΙ ΧΟΛ & ΣΟΦΙ ΓΟΥ

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text