Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 247 | Προβλέψεις οικονομικών αποτελεσμάτων 2022

Προβλέψεις οικονομικών αποτελεσμάτων 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προβλέψεις οικονομικών αποτελεσμάτων 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΒΑΞ

Καθώς η εταιρία έχει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο € 2,5 δισεκατομμυρίων, μπορεί να βρίσκεται ενώπιον μίας πολύ δραστήριας και κερδοφόρας περιόδου. Πέραν από τον κίνδυνο χρηματοδότησης που πάντα υφίσταται σ’ αυτές τις περιπτώσεις -ενώπιον αυτού του κινδύνου, η εταιρία προσπαθεί να αυξήσει τη ρευστότητά της, ακόμη και μέσω ρευστοποίησης συμμετοχών της- πιθανοί περαιτέρω κίνδυνοι που θα μπορούσαν να απειλήσουν το μέγεθος του κύκλου εργασιών της και των κερδών της, είναι  οι χρονικές καθυστερήσεις και αναβολές στην έναρξη ή στην εξέλιξη των έργων και το κόστος των πρώτων υλών. (Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του α΄εξαμήνου, οι περισσότερες τιμές υλικών στο α΄εξάμηνο κινήθηκαν ανοδικά μεταξύ 5% και 30% -δείτε εδώ, σελίδα 16). Για το σύνολο του έτους, εκτιμάται ότι, η εταιρία θα εμφανίσει μειωμένα έσοδα, τα οποία τα εκτιμούμε σε € 400 εκατομμύρια. Αυτό προκύπτει από τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά το α’ εξάμηνο, χωρίς παράλληλα να υπάρχει κάποια σημαντική κατασκευαστική εξέλιξη κατά το β’ εξάμηνο. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι, αναλογικά με το α’ εξάμηνο, η κερδοφορία του θα είναι μειωμένη και ότι, τελικά, τα κέρδη (μφ) θα κυμανθούν περί τα € 16,0 εκατομμύρια, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι, η λογιστική καταγραφή πωλήσεων και κερδών στις κατασκευαστικές εταιρίες, συχνά ακολουθεί μία εξέλιξη και λογική, που δεν είναι χρονικά συνεπής με το κατασκευαστικό έργο. Στις παραπάνω εκτιμήσεις, δε συμπεριλαμβάνουμε τα αποτελέσματα από τις διακοπείσες δραστηριότητες της Volterra. Τέλος, σημειώνεται ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τα μεγάλα έργα (Γραμμή 4 του Μετρό και η Ανατολική Περιφερειακή οδός), ενώ αξιολογείται αρνητικά ο αρκετά υψηλός δανεισμός (το 90% του συνολικού Ενεργητικού -σελίδα 74 του οικονομικού δελτίου α’ εξαμήνου). Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΑΒΕ

Η εκτίμηση της διοίκησης για το β΄εξάμηνο είναι ότι παρά τα εμπόδια και τα προβλήματα από τις διεθνείς εξελίξεις, οι πωλήσεις του 2022 θα είναι ελαφρώς κατώτερες από αυτές του 2021 (σελ. 12 της οικονομικής έκθεσης, εδώ).

Εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα, για την εξέλιξη των πωλήσεων, η παγκόσμια έλλειψη παραγωγής πρώτων υλών στη βιομηχανία.

Θα ακολουθήσουμε την εκτίμηση της διοίκησης για τις πωλήσεις, ωστόσο με βάση την δομή κόστους που έχει η εταιρία (αυξημένες δαπάνες ως ποσοστό των πωλήσεων) και τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν ενισχυθεί στο β΄εξάμηνο και επηρεάζουν περεταίρω το ύψος στα κόστη (πρώτες ύλες, κόστη μεταφοράς, μισθοί) θα αναμένουμε ζημίες. Είναι σαφές ότι, το πρόβλημα της εταιρίας είναι το χαμηλό μικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο, όσο παραμένει χαμηλό, θα εμποδίζει την εταιρία να έχει κερδοφόρες χρήσεις. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν γύρω από τα € 136 εκατομμύρια και οι ζημιές θα φτάσουν τα € 7,0 εκατομμύρια. Γενικότερα, δεν είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της εταιρίας και τη μετοχή της. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΑΤΕΚ

Οι βασικότερες πηγές εσόδων της εταιρίας, είναι τα έσοδα από διαφήμιση και η πώληση περιοδικών. Οι τρέχουσες εξελίξεις στο διεθνές και εγχώριο περιβάλλον (αυξημένα κόστη πρώτων υλών, ενέργειας, μεταφοράς, μισθοί) επηρεάζουν το κόστος στο εκτυπωτικό χαρτί . Η διοίκηση δηλώνει ότι ακολουθεί την πολιτική περιορισμού του κόστους μεταβαίνοντας στα ηλεκτρονικά μέσα (Social media, websites κ.τ.λ.). Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε μικρή αύξηση των πωλήσεων στα € 18,5 εκατομμύρια και για τα καθαρά κέρδη περιμένουμε ότι θα φτάσουν στις €370 χιλιάδες. Σημειώνεται ότι το 2021 τα κέρδη είχαν “φουσκώσει” από την κρατική ενίσχυση για τις εταιρίες που επλήγησαν από τον Covid. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΒΟΣΥΣ

Θα ακολουθήσουμε την εκτίμηση της διοίκησης ότι το β΄ εξάμηνο θα κινηθεί θετικά σε επίπεδο κύκλου εργασιών και θα αναμένουμε πωλήσεις για το σύνολο του έτους € 32,5 εκατομμύρια. Ωστόσο λόγο της φύσης της δραστηριότητας (παροχή εξοπλισμού επίπλωσης επιχειρήσεων λιανικής και αποθηκών) που θα επηρεαστεί από τα αυξημένα κόστη θα αναμένουμε περιορισμό στα περιθώρια κέρδους. Για τα κέρδη αναμένουμε ότι θα φτάσουν τα € 1,6 εκατομμύρια. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΕΣΥΜΒ

Ο κύκλος εργασιών του εννεαμήνου ξεπέρασε το κύκλο εργασιών ολόκληρου του 2021 (€ 4,7 εκατομμύρια). Το ΕΣΠΑ 2021-27, το Ταμείο Ανάκαμψης, ειδικά προγράμματα όπως η βιομηχανία 4.0 κ.α., είναι τα κύρια Προγράμματα και Στρατηγικές που διαμορφώνουν το πλαίσιο της αγοράς υπηρεσιών για την εταιρία. Στο τέλος του εννεαμήνου, η εταιρία έχει ανεκτέλεστο ύψος έργων € 7 εκατ., ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής νέων συμβάσεων ύψους € 3 εκατομμυρίων. Με δεδομένη την πλήρη ενεργοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός προγράμματος προϋπολογισμού της τάξης των € 32 δισ., αλλά και την έναρξη από τις αρχές του επόμενου έτους των πρώτων  έργων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 21/27 (προϋπολογισμού περίπου € 25 δισ.), ο κλάδος των Συμβούλων αναμένεται να γνωρίσει μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο την τρέχουσα δεκαετία, όπως σημειώνει η διοίκηση (εδώ). Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 6 εκατομμύρια και για τα κέρδη αναμένουμε να φτάσουν τις € 800 χιλιάδες. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΕΥΑΠΣ

Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2021, ακολουθώντας την επιβράδυνση των αποτελεσμάτων του α΄εξαμήνου. Συγκεκριμένα αναμένουμε ότι θα φτάσουν τα € 70,0 εκατομμύρια. Λόγω της παράλληλης, αύξησης στα κόστη και στις δαπάνες (ενέργεια, δαπάνες λειτουργίες, κλπ), περιμένουμε ότι θα συρρικνωθούν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους, κάτι που ξεκίνησε από το α’ εξάμηνο της χρήσης. Τα καθαρά κέρδη αναμένουμε ότι θα φτάσουν στα € 2,75 εκατομμύρια. Εν τούτοις, αναμένουμε βελτίωση των περιθωρίων, κατά το 2023. Εκτιμούμε ότι, η εταιρία δεν θα περικόψει τη μερισματική της πολιτική, καθ’ όσον έχει επαρκή διαθέσιμα. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΙΑΤΡ

Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα € 238 εκατομμύρια (αύξηση 5,3% σε σχέση με πέρυσι) και λόγω της διαμόρφωσης του κόστους και των δαπανών, η καθαρή κερδοφορία θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι από τα € 15,1 εκατ. στα € 13,0 εκατομμύρια. Η εκτίμηση της διοίκησης, είναι ότι στο β΄εξάμηνο η σταθερή πορεία των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και δεικτών θα συνεχιστεί. (σελ 7 - εδώ) Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΙΝΚΑΤ

Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 230 εκατομμύρια και οι ζημιές θα κινηθούν γύρω από τα € 35 εκατομμύρια. Οι προοπτικές, όπως τις εκφράζει η διοίκηση (σελ.7 - εδώ), είναι θετικές για όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου. Το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων, την 30/6/2022, φτάνει τα € 495 εκατομμύρια και τα προς υπογραφή έργα φτάνουν τα € 759 εκατομμύρια. Ωστόσο κατά την φετινή χρονιά, οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών και των τιμών ενέργειας θα λειτουργήσουν περιοριστικά στα περιθώρια κέρδους. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΙΝΛΙΦ

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι, στο β΄εξάμηνο, είναι το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού, καθώς επηρεάζει το κοστος αποζημιώσεων και αυξάνει τον δείκτη ζημιών με αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα. Η αντιμετώπιση του κινδύνου απαιτεί την αύξηση των ασφαλίστρων από τον κλάδο συνολικά καθότι η μεμονωμένη αύξηση θα δημιουργήσει ανταγωνιστικά μειονεκτήματα. Μία σοβαρή επίσης αβεβαιότητα είναι η αστάθεια των χρηματαγορών, που δημιουργεί πιέσεις στις τιμές των χρεογράφων στα οποία είναι επενδυμένο σημαντικό μέρος των διαθεσίμων (σελ. 21 - εδώ). Εκτιμούμε ότι τα έσοδα από τα ασφάλιστρα θα φτάσουν τα € 78 εκατομμύρια και το τελικό αποτέλεσμα του Ομίλου, θα είναι ζημιογόνο περίπου στα € 3 εκατομμύρια, λόγω των ζημιών χαρτοφυλακίου και αυξημένων εξόδων αποζημίωσης. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΙΝΤΕΡΚΟ

Υπό την υπόθεση, ότι η διοίκηση θα πραγματοποιήσει τις νέες αγορές ύψους € 10 εκατ. στο β΄εξάμηνο (σελ. 8 - εδώ), φτάνοντας το ύψος των επενδύσεων σε ακίνητα από € 111,2 εκατ. στο α΄εξάμηνο στα € 121 εκατομμύρια, θα αναμένουμε έσοδα από ακίνητα ύψους € 9,1 εκατομμυρίων, μέγεθος που αποκλίνει ελάχιστα την σχέση “εσόδων προς επενδύσεις σε ακίνητα” που διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 8%.

Για τα καθαρά κέρδη θα αναμένουμε ότι θα φτάσουν τα € 5,8 εκατομμύρια (μη συμπεριλαμβανομένων τυχόν ζημιών/κερδών από αναπροσαρμογή αξίας ή από πωλήσεις ακινήτων του χαρτοφυλακίου).Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΙΝΤΕΤ

Το έντονο πρόβλημα διαθεσιμότητας των εμπορευμάτων, λόγω της δυσλειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, μείωσε τις πωλήσεις του Ομίλου Intertech στο α΄εξάμηνο 2022. Ωστόσο, μέσω της συγκράτησης των δαπανών και της μετακύλισης του αυξημένου κόστους στις τελικές τιμές, επιτεύχθηκε -αν και μικρή σε μέγεθος- υψηλότερη κερδοφορία σε σχέση με το περσινό εξάμηνο (+19,3%). Εκτιμούμε ότι οι συνθήκες στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον κύκλο εργασιών, ο οποίος αναμένουμε να φτάσει τα € 18,0 εκατομμύρια, ωστόσο η διάρθρωση του κόστους θα οδηγήσει σε χαμηλά κέρδη, ύψους € 200 χιλιάδων. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΙΝΤΚΑ

Σύμφωνα με την διοίκηση, α) η Intracom Holdings (μητρική), με τις εγγραφές του μερίσματος των € 46 εκατ. από την Intracom Technologies και του κέρδους από την πώληση ποσοστού της Intrakat, αναμένεται να σημειωσει σημαντική κερδοφορία, β) στο β’ εξάμηνο η Intracom Defense, αναμένεται να καταγράψει ισχυρότερες πωλήσεις και λειτουργική κερδοφορία και γ) η Intradevelopment, ολοκλήρωσε την πώληση των έργων που ανέπτυσσε τα τελευταία χρόνια, και βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού των επόμενων. Τα αποτελέσματά της επιβαρύνονται κατά € 5,7 εκατ. λόγω απομείωσης υπεραξίας στην ΚΕΚΡΩΨ, (εδώ).

Επισημαίνεται ότι από τις 5/7/2022 η συμμετοχή της INTRACOM HOLDINGS στην INTRAKAT ανέρχεται σε 5,09% ως αποτέλεσμα πώλησης του ποσοστού της.

Σύμφωνα με την νέα δομή του Ομίλου, εκτιμούμε ότι οι συνολικές πωλήσεις, θα φτάσουν περίπου τα € 75 εκατομμύρια (€ 60 εκατ. από την IDE και τα υπόλοιπα θα προκύψουν, από τα έσοδα της μητρικής, της Intradevelopment και από την συμμετοχή 5,1% στην Intrakat). Συνεπώς, εκτιμούμε ότι τα κέρδη (μφ) θα φτάσουν στα € 3 εκατομμύρια. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΚΑΜΠ (REDS)

Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε ότι θα υπάρχει αύξηση στα έσοδα από μισθώματα, λόγω των ανατιμήσεων στα ενοίκια, στα € 9,0 εκατομμύρια, ωστόσο, η διάρθρωση του κόστους και των δαπανών (η οποία κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα ως ποσοστό των πωλήσεων) δεν θα επιτρέψουν την δημιουργία ικανοποιητικής κερδοφορίας και εκτιμούμε ότι, τα κέρδη (μφ) θα φτάσουν στις € 700 χιλιάδες. Σημειώνεται ότι η περσινή κερδοφορία κινήθηκε σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λόγω εσόδων από συμμετοχές (μερίσματα) και εσόδων από αναστροφή απομείωσης ακινήτων. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΚΑΡΕΛ

Όπως σημειώνει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση του α΄εξαμήνου, δεν αναμένεται μείωση της ζήτησης, εκτός εάν υιοθετηθούν σημαντικές αυξήσεις στην φορολογία του καπνού. Ιδιαίτερα δε για τα προϊόντα του Ομίλου, η ζήτηση, όπως διαφαίνεται και από τους πρώτους μήνες του δεύτερου εξαμήνου παραμένει ισχυρή. Σε ότι αφορά όμως τα κόστη προμήθειας πρώτων υλών, όπως καπνών, υλικών φιλτροποϊίας και συσκευασίας, επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν γίνει από τις αρχές του έτους. Έτσι, αναμένεται μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αφού οι όποιες αυξήσεις στις εργοστασιακές τιμές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κατά το α’ εξάμηνο και τα περιορισμένα περιθώρια περαιτέρω αυξήσεων εξαρτώνται από τα δεδομένα της κάθε αγοράς ξεχωριστά (σελ. 6 - εδώ). Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 1.290 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν τα € 93 εκατομμύρια (μη συνυπολογίζοντας τα έσοδα από συναλλαγματικές διαφορές). Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΚΕΚΡ

Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι τα έσοδα θα φτάσουν τις € 12 χιλιάδες. Ακολουθώντας την διάρθρωση των δαπανών τα τελευταία χρόνια, εκτιμούμε ότι και το 2022, θα καταγραφούν ζημίες που θα φτάσουν τις 670 χιλιάδες. Κατά την άποψή μας, μετά την οριστική απώλεια των εκτάσεων στο Ψυχικό, η εταιρία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποκαταστήσει μία κανονική λειτουργία. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΚΕΠΕΝ

Βασιζόμενοι στην άποψη της διοίκησης ότι οι πωλήσεις κατά το 2022, θα είναι υψηλότερες από αυτές του 2021, εκτιμώντας ότι θα φτάσουν τα € 67,0 εκατομμύρια, ωστόσο τα υψηλά κόστη πρώτων υλών και η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, θα περιορίσουν την κερδοφορία. Η πτώση στο μικτό περιθώριο κέρδους το α’ εξάμηνο 2022, θα διατηρηθεί για το σύνολο του έτους και σύμφωνα με την δομή των δαπανών, αναμένουμε ότι τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν τις € 1,1 εκατομμύρια. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΚΛΜ

Για το σύνολο του έτους, η διοίκηση εκτιμά επιβράδυνση του κύκλου εργασιών σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2022, ωστόσο αναμένει βελτίωση στο μικτό περιθώριο κέρδους σε σχέση με το α΄εξάμηνο, ως αποτέλεσμα διορθωτικών εμπορικών κινήσεων της διοίκησης (σελ.7 - εδώ). Σύμφωνα με τα παραπάνω, αναμένουμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 25 εκατομμύρια και οι ζημίες θα φτάσουν περίπου τα € 1,1 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι η εταιρία ανακοίνωσε το κλείσιμο του μόνου καταστήματός της στην Αλβανία και των δύο καταστημάτων της στη Σερβία από τις αρχές του επόμενου έτους 2023 (εδώ). Η εταιρία διέρχεται μία περίοδο συνεχούς μείωσης των μεγεθών της, ενώ παρουσιάζει πολλά σημεία μιας γενικότερης φθίνουσας πορείας. Η εταιρία δεν εμφανίζει κάποιο ορατό κίνδυνο, όμως δεν εμφανίζει κάποια στοιχεία ανάπτυξης και αισιοδοξίας. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΚΟΡΔΕ

Οι δραστηριότητα της εταιρίας συνδέεται άμεσα με την τιμή του χάλυβα, η οποία έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Για το υπόλοιπο του έτους, η διοίκηση εκτιμά ότι τα μεγέθη της δεν θα επηρεαστούν ουσιαστικά από τυχόν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους μήνες. Το γεγονός όμως ότι η διαφαινόμενη οικονομική κρίση μπορεί να αποκτήσει βάθος και διάρκεια εντός του 2023, προβληματίζει την Διοίκηση (σελ. 17 - εδώ). Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 54 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν τα € 5,5 εκατομμύρια. Λογικά, θα πρέπει να αναμένουμε μείωση των μεγεθών κατά το 2023. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΚΟΥΑΛ
Για το β΄εξάμηνο του 2022, η διοίκηση αναμένει να βελτιωθούν τα έσοδα και η κερδοφορία, λόγω των νέων έργων πληροφορικής πράσινης ενέργειας που θα προκηρυχθούν και θα συμβασιοποιηθούν μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης, ύψους € 31 δισεκατομμυρίων (σελ. 13 - εδώ). Βέβαια, η εμπειρία έχει δείξει πως, όταν σε εκθέσεις διοικήσεων αναγράφονται “πυροτεχνήματα” του τύπου “τόσα δισεκατομμύρια από το τάδε σχέδιο ή πακέτο”, καλό είναι να μη δίνουμε πολλή σημασία -συνήθως η εταιρία δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να αναφέρει. Από την πλευρά μας, αναμένουμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 6,5 εκατομμύρια. Τα κόστη και οι δαπάνες αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται (κυρίως από την αύξηση του μισθολογικού κόστους) συρρικνωνονται τα περιθώρια κέρδους του α΄εξαμήνου. Για τα καθαρά κέρδη αναμένουμε ότι θα φτάσουν τις € 420 χιλιάδες. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΚΤΗΛΑ

Η έντονη τουριστική κίνηση και κατ’ επέκταση η ενισχυμένη δραστηριότητα στο κλάδο της εστίασης, αναμένεται να επιφέρουν θετικά στα αποτελέσματα του β΄εξάμηνο, ωστόσο αβεβαιότητα υπάρχει για την εξέλιξη των πωλήσεων στο δ΄τρίμηνο του έτους, καθώς η ενεργειακή κρίση και γενικότερα οι πληωριστικές πιέσεις επηρεάσουν αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 19,5 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν τα € 2,75 εκατομμύρια, διαμορφώνοντας χαμηλότερο καθαρό περιθώριο κέρδους (13,8%) σε σχέση με πέρυσι (15,3%). Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΚΥΡΙΟ

Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 30 εκατομμύρια, όμως λόγω της διαμόρφωσης του κόστους (έξοδα σκαφών αναψυχής), εκτιμούμε ότι θα διαμορφωθούν ζημιές ύψους € 1,8 εκατομμυρίων. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΛΑΜΔΑ

Σύμφωνα με την εξέλιξη των πωλήσεων στο εννεάμηνο του 2022 (€ 83,1 εκατομμύρια), εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις (έσοδα από τα 3 εμπορικά κέντρα του Ομίλου), θα φτάσουν τα € 110 εκατομμύρια. Όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα του Ομίλου (μη συνυπολογίζοντας τα κέρδη από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων στο Ελληνικο), εκτιμούμε ότι θα είναι ζημιογόνο και θα φτάνει τα € 45 εκατομμύρια. Παραμένουμε επιφυλακτικοί για το ύψος και το χρόνο εμφάνισης κερδοφορίας από το έργο του Ελληνικού. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΛΑΜΨΑ

Για το σύνολο του εκτιμούμε ότι τα έσοδα θα φτάσουν τα € 88  εκατομμύρια (λόγω της επαναφοράς της λειτουργίας του ξενοδοχειακού κλάδου), ωστόσο θα περιμένουμε μείωση στα περιθώρια κέρδους σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2022, λόγω της αύξηση των τιμών σε μια σειρά προϊόντων (τρόφιμα, ποτά, αναλώσιμα, υλικά κλπ). Ενω, υπό κανονικές συνθήκες, φέτος θα αναμέναμε μια υψηλή κερδοφορία, οι επισημάνσεις της διοίκησης για την αύξηση του κόστους κατά το β’ εξάμηνο, περιορίζουν την εκτίμησή μας σε ύψος κερδών € 1,9 εκατομμυρίων. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΛΑΝΑΚ

Για το σύνολο του έτους, θα ακολουθήσουμε την πρόβλεψη της διοίκησης για αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5% σε σχέση με πέρυσι (σελ. 9 - εδώ), δηλαδή, αυτές θα κυμανθούν περί τις € 1.890 χιλιάδες. Ωστόσο για το σύνολο του έτους αναμένουμε ζημιές ύψους € 300 χιλιάδων καθώς εκτιμούμε συρρίκνωση στο μικτό περιθώριο κέρδους και αύξηση στις δαπάνες. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΛΕΒΚ

Για το σύνολο του έτους, περιμένουμε ότι ο κύκλος εργασιών θα φτάσει τα € 1,2 εκατομμύρια και οι ζημίες (λόγω της δομής του κόστους), θα φτάσουν τις € 620 χιλιάδες. Δυστυχώς, παρά τα φιλόδοξα κείμενα που παρουσιάζονται στα οικονομικά δελτία, για μακροχρόνια στρατηγική επέκτασης κλπ, η εταιρία κάθε χρόνο συσσωρεύει ζημιές και γίνεται όλο και πιο αδύναμη. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΛΟΓΟΣ

Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 3,05 εκατομμύρια, ενώ, με βάση τα μεγέθη και τα περιθώρια που εμφάνισε η εταιρία στο 6μηνο, εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν οριακά κέρδη, της τάξης των € 100 χιλιάδων. Η εταιρία εμφανίζει πολύ υψηλές δαπάνες λειτουργίας (κυρίως αμοιβές τρίτων και έξοδα προσωπικού), που περιορίζουν την δυνατότητα εμφάνισης κερδοφορίας. Παράλληλα, η εταιρία, επί έτη, βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας, στοιχείο που απωθεί τους επενδυτές από τη μετοχή. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΛΟΥΛΗ

Σύμφωνα με την διοίκηση, εντός του 2022, αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη  ανάκαμψη της ζήτησης προϊόντων διατροφής σε σχέση με το 2021, με θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου (σελ. 17 - εδώ). Η εκτίμηση μας, για τις πωλήσεις είναι ότι θα φτάσουν τα € 190 εκατομμύρια, ωστόσο η καθαρή κερδοφορία θα εξαρτηθεί από την διαμόρφωση του κόστους (πρώτες ύλες, τιμές ενέργειας, αμοιβές προσωπικού και τρίτων κλπ). Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι τα κέρδη θα φτάσουν τα € 3 εκατομμύρια, διαμορφώνοντας ένα καθαρό περιθώριο κέρδους στο 1,5%. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΜΑΘΙΟ

Η εταιρία παραμένει στάσιμη σε ύψος πωλήσεων και σταθερά ζημιογόνα, έστω και με μικρά μεγέθη ζημιών. Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα €15 εκατομμύρια και ότι θα υπάρξουν ζημιές ύψους € 500 χιλιάδων, μη συνυπολογίζοντας οφειλόμενες κρατικές επιχορηγήσεις (δείτε στη σελίδα 54, εδώ). Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΜΕΡΚΟ

Σύμφωνα με την διοίκηση, η συρρίκνωση των κερδών και των περιθωρίων κέρδους στο α΄εξάμηνο, προήλθε κυρίως από την αύξηση στο κόστος ενέργειας (σελ. 4 - εδώ). Για το β΄εξάμηνο εκτιμούμε ότι το κόστος αυτό θα συνεχίζει να συρρικνώνει την κερδοφορία. Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 32 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη κινηθούν γύρω από τα € 14,5 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι στο β΄εξάμηνο του έτους -λόγω καιρικών συνθηκών- γίνονται περισσότερες εξορύξεις μαρμαρου και ο κύκλος εργασιών είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το α΄εξάμηνο του έτους. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΜΙΓ

Καθώς το 98% του κύκλου εργασιών της εταιρίας, εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη της δραστηριότητας της Attica Group, αναμένουμε ότι για το σύνολο του έτους, ο κύκλος εργασιών θα φτάσει περίπου τα € 535 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν γύρω από € 10 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι η Attica Group στο εννεάμηνο του 2022, κάλυψε όλες τις ζημιές του α΄εξαμήνου 2022, καταγράφοντας κέρδη € 30,1 εκατομμύρια. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΜΙΝ

 

Για β΄εξάμηνο, η διοίκηση εκτιμά ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με αυτό του β΄εξαμήνου 2021 (σελ. 15 - εδώ). Συνεπώς αναμένουμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν περίπου τα € 18 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν περίπου τις € 300 χιλιάδες. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΜΟΝΤΑ

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της διοίκησης (σελ. 12,13 - εδώ), η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και η τουριστική κίνηση το 2022, πρόκειται να οδηγήσουν το κύκλο εργασιών σε αύξηση 40% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2021. Συνεπώς αναμένεται ότι ο κύκλος εργασιών θα κινηθεί γύρω από τα € 27 εκατομμύρια. Για τα κέρδη εκτιμούμε ότι θα κινηθούν γύρω από τα € 2,4 εκατομμύρια. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΜΟΥΖΚ

 

Εκτιμούμε, ότι το β΄εξάμηνο θα ακολουθήσει την πτωτική τάση του α΄εξαμήνου και ο συνολικός κύκλος εργασιών για το σύνολο του 2022, θα κινηθεί γύρω από τα € 4,5 εκατομμύρια. Όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα του Ομίλου, αναμένουμε να είναι κερδοφόρο, λόγω των εσόδων από ενοίκια. Συγκεκριμένα περιμένουμε να κινηθούν γύρω από τις € 600 χιλιάδες. Εντούτοις η σταδιακή απαξίωση της εταιρίας, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΝΑΥΠ

Το υψηλό κόστος ενέργειας, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εταιρία. Εκδηλώνεται καθυστέρηση για την υλοποίηση φωτοβολταϊκού σταθμού 1,9 mw για ενεργειακό συμψηφισμό (net metering). Πολλά κλωστήρια σε χώρες όπως η Τουρκία και το Βιετνάμ έχουν περιορίσει τη λειτουργία των μονάδων τους στο 40-50% της δυναμικότητας, λόγω απουσίας παραγγελιών, ενώ ευρωπαίοι πελάτες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης ή και παύσης εργασιών, λόγω του ενεργειακού προβλήματος. Η συσσώρευση αποθεμάτων, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών πώλησης, την αύξηση στα κόστη των σταδίων επεξεργασίας, θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα του β εξαμήνου καθώς το κόστος ενέργειας δε μπορεί να μετακυληθεί στους αγοραστές (σελ. 11,12 - εδώ). Για το 2022, αναμένουμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 15 εκατομμύρια και τα κέρδη θα κινηθούν γύρω από τα € 1,4 εκατομμύρια. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΞΥΛΚ

Η αύξηση των πωλήσεων στο α΄εξάμηνο, οφείλεται στην αύξηση των τιμών και στην διατήρηση του όγκου των πωλήσεων. Η ζήτηση παραμένει ικανοποιητική και στο β΄εξάμηνο. Η διοίκηση έχει εξασφαλίσει εμπορικές συμφωνίες, με τους βασικούς της προμηθευτές. Τα κενά που παρουσιάστηκαν από την διακοπή των εισαγωγών στη Ρωσία, έχουν αναπληρωθεί (σελ. 4 - εδώ). Η διοίκηση εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών του 2022, θα διαμορφωθει κοντά στα επίπεδα του 2021 (σελ. 6). Για το σύνολο του έτους, συνεπώς, αναμένουμε κύκλο εργασιών γύρω από τα € 38 εκατομμύρια και κέρδη (μφ) στα € 2,9 εκατομμύρια (καθ. περιθώριο 7,63%). Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΠΑΙΡ

Η διοίκηση σημειώνει (σελ. 9 - εδώ), ότι έχει επέλθει σημαντική αύξηση στο κόστος ενέργειας, ωστόσο καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαχείριση του προβλήματος και τον περιορισμό των συνεπειών στα μεγέθη της. Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν από τα € 19 έως τα € 20 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν γύρω από τις € 250 χιλιάδες. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΠΡΕΜΙΑ

Εκτιμώντας, ότι το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου θα φτάσει περίπου στα € 210 εκατομμύρια (από € 181,2 εκατ. στο εννεάμηνο), αναμένουμε ότι τα έσοδα θα φτάσουν κινηθούν γύρω από τα € 13,5 εκατ. διαμορφώνοντας την σχέση εσόδων προς επενδύσεις σε ακίνητα στο 6,5% (όσο ήταν και πέρσι). Σχετικά με την κερδοφορία (μη συνυπολογίζοντας τα κέρδη από αναπροσαρμογή αξίας), αναμένουμε ότι θα φτάσει τα € 10 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι ο στόχος της διοίκησης, είναι η αξία του χαρτοφυλακίου να φτάσει τα € 500 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και το € 1 δισ. μέχρι το 2027. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


ΡΕΒΟΙΛ

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του εννεαμήνου, η διοίκηση επισημαίνει ότι το δ΄τρίμηνο, η τρέχουσα περίοδος θέρμανσης έχει ξεκινήσει με σημαντικά υψηλούς όγκους πωλήσεων, με τη ζήτηση να είναι αυξημένη βοηθούμενη από την κρατική επιδότηση. Σε ότι αφορά τα καύσιμα κίνησης η ζήτηση μετά τη λήξη στα τέλη Σεπτεμβρίου της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης βαίνει μειούμενη αναμένοντας να ανακάμψει πλησιάζοντας την Χριστουγεννιάτικη περίοδο, ενώ πιθανή νέα επιδότηση θα λειτουργούσε υποστηρικτικά στις πωλήσεις (εδώ). Για το σύνολο του έτους, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν περίπου τα € 955 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν γύρω από τα € 5,85 εκατομμύρια. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

ΦΛΕΞΟ

Μετά το θετικό α’ εξάμηνο, η διοίκηση διατηρεί επιφυλακτική στάση για τις προοπτικές του β΄εξαμήνου. Η ενεργειακή κρίση και η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού, θα μπορούσε να ασκήσει σημαντική αρνητική πίεση στα μεγέθη του β΄εξαμήνου (σελ. 24 - εδώ). Για το σύνολο του έτους, θα περιμένουμε αύξηση του κύκλου εργασιών και περιορισμό στα περιθώριο κέρδους. Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 150 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν τα € 14 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας, φτάνει τα € 30 εκατομμύρια και έχει ορίζοντα τριών ετών (εδώ). Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 247 (Δεκέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 247, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text