Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ιστορίες -και φιλοσοφίες- μιας ανοδικής (;) αγοράς

Ιστορίες -και φιλοσοφίες- μιας ανοδικής (;) αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αγορά συνέχισε και σήμερα την ανοδική της πορεία, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 919,78 μονάδες, την υψηλότερη τιμή από την 29/4/2022.

Δείτε το διάγραμμα του ΓΔ, κατά τις τελευταίες 52 εβδομάδες, εδώ.

Η αξία των συναλλαγών, έφτασε στα € 54,65 εκατομμύρια, χαμηλότερη από τις δύο προηγούμενες μέρες. Βέβαια, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, απουσίαζαν οι επενδυτές από τις ΗΠΑ, αφού σήμερα εορτάζουν την “ημέρα των ευχαριστιών”. Ο μέσος όρος των συναλλαγών κατά το μήνα Νοέμβριο, υπολογίζεται σε € 60,69 εκατομμύρια και σε € 73,72 εκατομμύρια, από την αρχή του έτους. Η εκτίμησή μας για το σύνολο του έτους, υπολογίζεται σε € 69,0 εκατομμύρια, περίπου.

Η αξία των συναλλαγών, σ’ αυτή τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, κρίνεται ως χαμηλή.

 

Όπως το σύνολο των διεθνών αγορών (δείτε εδώ), κατά το τελευταίο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά. Η κίνησή του, δεν είναι αυτόνομη. Επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

Οι διεθνείς αγορές, από την 9η Νοεμβρίου και μετά, έχουν εισέλθει σε μία ψυχολογική κατάσταση “ευφορίας”, επειδή θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, ενώ ουδείς δείχνει να ανησυχεί, από το γεγονός ότι, οι προβλέψεις για το ύψος που μπορεί να φτάσουν τα επιτόκια της FED, αναφέρονται στο εύρος μεταξύ του 5,0% έως 5,75%. Σήμερα, το επιτόκιο είναι 4,0%. Η δική μας πρόβλεψη για το θέμα αυτό, εδώ και αρκετούς μήνες, αναφέρεται σε 5,25% έως 5,50% και ότι, αυτό θα συμβεί σε μία από τις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου 2023.

 

 

Λένε ότι οι αγορές έχουν πάντα δίκιο. Αυτό είναι σωστό, άλλωστε το υποστηρίζουμε και εμείς. Όμως, υπάρχει και κάτι άλλο, κατά την άποψή μας, σημαντικό. Οι αγορές, δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν -δε λογοδοτούν, δεν απολογούνται.

 

Εμείς, υποκείμεθα σε λογοδοσία, συχνά απολογούμαστε και υφιστάμεθα τις συνέπειες των λαθών μας, όπως συμβαίνει τώρα, που, η κακή (χειρότερη από το Γενικό Δείκτη) πορεία του Χαρτοφυλακίου μας, κατά το 2022, έχει μειώσει σημαντικά το ρυθμό νέων συνδρομών ή ανανεώσεων.

 

Η ιστορία είναι γνωστή και η επανάληψή της, κουράζει. Λόγω των σπάνιων συνθηκών στην εξέλιξη της αγοράς, η ατασικότητα της αγοράς, οδήγησε το απόλυτο σύστημα, σε δύο συνεχόμενα λάθη (το ότι το σύστημα -όπως όλα τα συστήματα συναλλαγών- κάνει λάθη, το γνωρίζαμε). Αυτό μας οδήγησε στο να πάρουμε μία συντηρητική στάση. Με αποτέλεσμα, να μην εισέλθουμε στην αγορά, στο τελευταίο σήμα, επιλέγοντας να εισέλθουμε με την πλέον “συντηρητική” παραλλαγή, αυτή του “εξομαλυντή”, όταν αυτή θα παράξει “σήμα - εισόδου”.

 

Το ότι, ως ομάδα που εκδίδουμε το περιοδικό, είμαστε συντηρητικοί, είναι γνωστό και ουδέποτε το αποκρύψαμε. Η δική μας θέση είναι ότι, δεν θέλουμε να χάνουμε. Απεχθανόμαστε τις ζημιές, αφού, για μας, η απώλεια € 1.000 γεννά ένα (αρνητικό) συναίσθημε, διπλάσιο βάρους, από το (θετικό) συναίσθημα που γεννά το κέρδος € 1.000. Και παράλληλα, πιστεύουμε ότι, αυτή την ελληνική επενδυτική κοινότητα, που έχει φάει “το ξύλο της αρκούδας” (συγνώμη για την αργκό που χρησιμοποιούμε), επί 14-15 χρόνια, πρέπει να τη σεβόμαστε και να της επισημαίνουμε τους κινδύνους.

Μέσα απ’ αυτή την οπτική, το να εμπλακείς στην (κακής, κάκιστης ποιότητας) ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και να μη χάσεις, είναι από μόνο του ένα κέρδος. Αν μάλιστα, μεσομακροχρόνια μπορείς να κερδίζεις κιόλας, είναι ένα πολύ πολύ μεγαλύτερο κέρδος.

 

Δια ταύτα,

  • Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε μία “ταλαιπωρημένη” περιοχή. Θα ήταν πολύ εύκολο να γυρίσει προς τα κάτω και να ξαναπέσει κάτω από τις 850  μονάδες -κάνοντας όλα τα συστήματα συναλλαγών, και το δικό μας μέσα σ’ αυτά, να δώσουν σήματα εξόδου.
  • Ο Γενικός Δείκτης, σήμερα κινείται ανοδικά, από τα πολύ υψηλά κέρδη κυκλικών εταιριών ή εταιριών που συγκυριακά κερδίζουν και από τις τράπεζες.
  • Δεν πρόκειται να έρθει φρέσκο χρήμα στη χρηματιστηριακή αγορά, όσο υπάρχει η διεθνής γεωπολιτική αβεβαιότητα, όσο τα επιτόκια κινούνται ανοδικά, όσο ο πληθωρισμός είναι υψηλός, όσο η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα είναι υψηλή και -κυρίως- όσο η ελληνική πιστοληπτική αξιολόγηση βρίσκεται εκτός “επενδυτικής βαθμίδας”, δηλαδή junk.
  • Μέχρι τότε, θα γυρίζουμε γύρω γύρω το ίδιο χρήμα, τα 50, 60 ή 70 εκατομμύρια ευρώ, σε ένα Χρηματιστήριο - τσίρκο, με 5 μετοχές να πραγματοποιούν το 53% του ημερήσιου τζίρου (εδώ) και αυτό να γίνεται από 5 μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες, στην πλειοψηφία τους τραπεζικές.

 

Εμείς, εκτιμούμε ότι:

  • Ο πληθωρισμός, ίσως έχει ξεφύγει από τα υψηλά του επίπεδα, όμως, δεν έχει ακόμη εξαφανιστεί και δε γνωρίζουμε πότε θα εξαφανιστεί.
  • Τα επιτόκια, αμερικανικά και ευρωπαϊκά, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, επειδή αν δεν πέσει ο πληθωρισμός, θα έρθει και η ύφεση, αλλά θα πέσουν και οι κυβερνήσεις.
  • Για μας, το πρόβλημα δεν είναι πόσο θα είναι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων, ούτε και έχουμε κάποιο φετίχ με το θέμα αυτό. Το πρόβλημα είναι το ποιό θα είναι το ύψος που αυτά θα φτάσουν.
  • Μετά από 12 χρόνια χαμηλών (ή μηδενικών) επιτοκίων, δε γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν οι οικονομίες, τώρα που αυτά αυξάνονται. Είναι όμως βέβαιο ότι, θα επηρεαστούν τα μεγέθη των επιχειρήσεων.
  • Στην ιστορία των αγορών, οι φούσκες κάποτε σπάνε. Και, όπως είδαμε, πολλές μετοχές, κυρίως στις διεθνείς αγορές -που όμως επηρεάζουν και τη δική μας αγορά- είναι φούσκες, που δε θα μπορέσουν να κρατηθούν. Και αν δε σπάσουν σήμερα, θα σπάσουν αύριο. Κάποια στιγμή θα σπάσουν.

 

Έτσι, παρακολουθούμε την αγορά με ενδιαφέρον. Είναι αλήθεια ότι, όπως έχουμε γράψει “απ’ έξω απ’ έξω” ή και “με ευθύτητα” σε προηγούμενα σημειώματα, δε θα μας χαλούσε να είμασταν μέσα. Και μπαίνουμε στον πειρασμό και “ψιλοτσιμπάμε” κάτι τις -μετά “φόβου Θεού” και “φόβου προς την αγορά”.

Η “γραμμή” που τραβήξαμε, ως “σημείο εισόδου” είναι η παραλλαγή “εξομαλυντής 3 ημερών” του απόλυτου συστήματος συναλλαγών. Είναι η πιο συντηρητική και αργή παραλλαγή. (Παρακάτω θα εξηγήσουμε τί ακριβώς είναι, για όσους δε ξέρουν ή δε την έχουν καταλάβει).

 

Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα από την επιλογή μας αυτή:

α) Να είμαστε πολύ άτυχοι και να μας δώσει σήμα εισόδου και, λίγες μέρες μετά, να γυρίσει η αγορά. Για την περίπτωση αυτή, ετοιμάζουμε “άμυνα” που θα εξηγήσουμε όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή, αν θα έρθει.

β) Να μη μας “βάλει” στην αγορά το σύστημα, να γυρίσει η αγορά και να υποχωρήσει. Στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε “γλιτώσει” από μία απώλεια.

γ) Να μας βάλει (το σύστημα) στην αγορά και αυτή να συνεχίσει ανοδικά. Τότε όλοι θα είμαστε ευτυχισμένοι. Εμείς, απλά θα έχουμε κερδίσει κάτι λιγότερο (όμως, το έχουμε πει: τα κέρδη στη χρηματιστηριακή αγορά, εξαρτώνται από το εάν  θέλεις να τρως καλά ή να κοιμάσαι καλά).

 

Τώρα, επειδή αυτές τις μέρες, δέχομαι τηλέφωνα, μηνύματα ή και επισκέψεις, όπου το ερώτημα είναι το ίδιο -”γιατί καθυστερούμε να μπούμε”- έχω να εκφράσω τα παρακάτω:

 

Εδώ και αρκετό διάστημα, έχουμε διαγνώσει την ανοδικότητα της αγοράς. Και έμμεσα, έχουμε γράψει ακόμη και για το τί μετοχές θα αγοράζαμε, εάν είχαμε ακολουθήσει την παραλλαγή του “υψηλού/χαμηλού 20 ημερών” - εδώ.

 

Αν αγοράζαμε σήμερα μετοχές, θα το κάναμε για έναν από τους παρακάτω δύο λόγους:

α) Για ένα γρήγορο κέρδος: Στην περίπτωση αυτή, θα αγοράζαμε κάποια μετοχή με μεγάλη εμπορευσιμότητα. Δεν είναι πολλές: Οι τράπεζες, οι εταιρίες πετρελαιοειδών, η ΜΥΤΙΛ, η ΔΕΗ (είδατε σήμερα, η ζημιογόνος ΔΕΗ;) - δυσκολεύομαι να βρω άλλη.

β) Για να μην χάσω, ακόμη και αν πέσει η αγορά. Στην περίπτωση αυτή, θα κινούμασταν πιο προσεκτικά και στραγητικά. Θα αγοράζαμε ΟΤΕ, ΑΛΜΥ, ΜΟΤΟ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ, ΣΑΡ, ΣΠΕΙΣ, ακόμη και ΕΧΑΕ, αφού παρά την αναμενόμενη πτώση των κερδών της φέτος, το “ρίσκο προς τα κάτω” είναι χαμηλό.

Σε κάθε περίπτωση, ισχύει αυτό που επαναλαμβάνουμε από το μήνα Μάιο: Δε βρισκόμαστε ούτε στο 2010, ούτε στο 2015, ώστε να κινδυνεύουμε να καταστραφούμε. Αυτό αποδείχθηκε και απ’ όσους διατήρησαν ανέπαφο το χαρτοφυλάκιό τους όλο αυτό το διάστημα -άσχετα αν σε κάποιες φάσεις, τους στοίχισε κάτι από τον ύπνο τους. Ουδείς, ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση, κινδυνεύει από μία καταστροφή, σαν αυτές που ζήσαμε στα προηγούμενα χρόνια.

 

Τέλος, ποιά είναι η φιλοσοφία του “εξομαλυντή 3 ημερών”.

Κατ’ αρχάς, καλό θα ήταν να έχει διαβάσει κάποιος το βιβλίο, “Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών” (εδώ). Αν δεν το έχει διαβάσει, δύσκολα θα καταλάβει τη λειτουργία και τη φιλοσοφία του συστήματος.

 

Ο “εξομαλυντής” είναι ένας δείκτης, δικής μου επινόησης, ο οποίος ακολουθεί μεν τις αρχές του “απόλυτου συστήματος”, σχετικά με τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών, όμως, βάζει μία ακόμη παράμετρο: Για να εισέλθει κάποιος στην αγορά, δεν αρκεί, ο Γενικός Δείκτης να έχει κάνει ανοδική διάσπαση (από κάτω προς τα πάνω) του Κινητού Μέσου Όρου του, 200 ημερών, αλλά παράλληλα, θα πρέπει και η καμπύλη του ΚΜΟ-200, να έχει ανοδική τροχιά (κλίση ή slope ή συντελεστή διεύθυνσης). Δηλαδή, να κινείται ανοδικά. Το “3 ημερών” σημαίνει ότι, η τιμή του ΚΜΟ-200 ημερών, σήμερα, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την τιμή του ΚΜΟ-200 πριν από 3 μέρες. Είναι συντηρητικός δείκτης και διαβεβαιώνει ότι, για να μπει κάποιος στην αγορά, θα πρέπει αυτή να βρίσκεται σε σίγουρη ανοδική τροχιά. Προσοχή. Δεν είναι ο περισσότερο κερδοφόρος, τουλάχιστον στο διάστημα που εμείς έχουμε “τεστάρει”. Δείτε το αριθμητικό παράδειγμα, στον πίνακα σημάτων που καθημερινά δημοσιεύουμε, εδώ, στις στήλες 14, 15 και 16.

 

Αυτά προς το παρόν. Συγνώμη αν το σημερινό σχόλιο ήταν μακρύ, αλλά είχα πολλά να γράψω.

 

Καλό σας βράδυ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text