Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η «πτήση» στο Χρηματιστήριο, ο MSCI και το deal

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η «πτήση» στο Χρηματιστήριο, ο MSCI και το deal

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η «πτήση» στο Χρηματιστήριο, ο MSCI και το deal

Η αναβάθμιση της μετοχής στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI (εξαμηνιαία αναθεώρηση), οι προφανείς προοπτικές του ομίλου και οι μεγάλες επενδύσεις σε έναν κλάδο hot (ΑΠΕ) και βέβαια η προσδοκία της αγοράς περί επικείμενης ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να «κλείσει» το deal πώλησης του ενεργειακού βραχίονα, αποτελούν βασικούς καταλύτες για τους οποίους η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όχι μόνο συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα αλλά και ξεχωρίζει τελευταία στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Βέβαια, προφανώς το γεγονός ότι φαίνεται να βρισκόμαστε λίγο πριν το «κλείδωμα» του deal με το αυστραλιανό επενδυτικό όμιλο First Sentier, εταίρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη διεκδίκηση της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, παίζει τον δικό του ρόλο ώστε η μετοχή να κινείται προς νέα υψηλά σχεδόν καθημερινά.

Ο παράγοντας MSCI

Όπως αναφέρουν στην αγορά, δεν περνάει απαρατήρητη – και πώς θα μπορούσε άραγε – η κίνηση της μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής εσχάτως καθώς, για παράδειγμα, το τελευταίο δίμηνο από τα 15,4 ευρώ έχει «σκαρφαλώσει» προς τα επίπεδα άνω των 20,1 ευρώ, ενώ μέσα στον Νοέμβριο έχει «τσιμπήσει» πάνω από 1,1 ευρώ, με την αποτίμηση πλέον να ξεπερνά τα επίπεδα των 2,33 δισ. ευρώ. Βέβαια, η μετοχή εισέρχεται στον MSCI Standard και πάντα αυτές οι διαδικασίες παίζουν τον ρόλο τους στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων (σταθμίσεις κ.α.) με ξένα funds να παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες. Ο γνωστός οίκος σε πρόσφατη αναθεώρηση δεικτών έβαλε τη μετοχή στον δείκτη MSCI Standard (αφαιρώντας τον προφανώς από τον αντίστοιχο small cap), καθιστώντας την ΤΕΝΕΡΓ ως το μόλις 9ο μέλος του εν λόγω κλειστού κλαμπ, μαζί με τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, ΕΤΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΔΕΗ. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να μπαίνει στον δείκτη από την 1η Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή σε λίγες μόλις συνεδριάσεις.

Το timing του deal

Πέραν αυτού βέβαια, ο βασικός καταλύτης είναι ότι αγορά αναμένει τις εξελίξεις για το κυοφορούμενο deal στον ενεργειακό βραχίονα. Έχει γίνει άλλωστε και το σχετικό due diligence και προφανώς η αγορά αναμένει το επόμενο βήμα, για το οποίο, όπως «σοφά» και εγκαίρως είχαν πει άνθρωποι που γνωρίζουν τα θέματα αυτά, «θα πρέπει να κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικα πρώτα και μετά θα δούμε τι θα προκύψει». Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η συμφωνία με το ξένο fund είναι θέμα χρόνου (γίνεται λόγος το πολύ για διάστημα 1-2 εβδομάδων). Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Γ. Περιστέρης είναι αυτός που θα δώσει, αν και όταν έρθει η ώρα, το «πράσινο φως» για αυτό το «πράσινο» deal μεγάλου μεγέθους (σε σχέση με τις πτυχές του, π.χ. τίμημα, timing κ.α.). Ως γνωστόν, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 37,3% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ο κ. Περιστέρης κατέχει 11,06% του μετοχικού κεφαλαίου, η ATALE ENTERPRISES LIMITED (συμφερόντων Μαρινάκη) 5,98%, ενώ το free float φτάνει στο 45,66% (δηλαδή, μέτοχοι με μερίδιο κάτω του 5% έκαστος). Πολλά έχουν γραφτεί για τιμήματα άνω των 20 ή 22 ευρώ, για την υποβολή δημόσιας πρότασης μετά την απόκτηση ποσοστών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Γ. Περιστέρη κ.α.

Γ.Σ. ομολογιούχων και εσωτερικές διευθετήσεις

Σημειώστε επίσης ότι για σήμερα έχει οριστεί επαναληπτική Γ.Σ. ομολογιούχων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής καθώς στην προ ημερών στη Συνέλευση παρέστησαν ομολογιούχοι δανειστές που εκπροσωπούσαν ποσοστό 26,43% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου του ΚΟΔ (του εκδοθέντος δυνάμει του από 10.10.2019 Προγράμματος Έκδοσης Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως €150.000.000).

Ενώ προ ημερών ανακοινώθηκαν και κάποιες εσωτερικές μεταβιβάσεις μεριδίων στον ενεργειακό τομέα. Θυμίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποφάσισε ομόφωνα:

Την παροχή αδείας σύμφωνα με το άρθρο 100 του Ν. 4548/2018 για την πώληση εκ μέρους της Εταιρείας του 51% των μετοχών της εκδόσεως της ανωνύμου εταιρείας «Optimus Energy Α.Ε.» που κατέχει, προς την συνδεδεμένη εταιρεία «ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.» (κατά 100% θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.), αλλά και την παροχή ειδικής αδείας για την πώληση από την θυγατρική «TERNA ENERGY OVERSEAS LIMITED» του 100% των μετοχών που κατέχει στην «TERNA ENERGY TRADING LTD» προς την συνδεδεμένη εταιρεία «ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.» (κατά 100% θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.), κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 101 παρ. 3 εδ. β' του ν. 4548/2018. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 18,6 εκατ. ευρώ.

Με αυτές τις συναλλαγές ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βελτιστοποιεί την οργανωτική του διάρθρωση, ενισχύοντας περαιτέρω τον καθετοποιημένο τομέα εμπορίας και θερμικής παραγωγής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο πλαίσιο ο Όμιλος προχώρησε πρόσφατα στην απόκτηση του 100% των εταιρειών «ΗΡΩΝ Ενεργειακή Α.Ε.» και «ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.». Ταυτόχρονα, οι εν λόγω συναλλαγές θα επιτρέψουν στον Όμιλο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να επικεντρωθεί στην βασική του δραστηριότητα, της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ελευθερώνοντας επιπλέον κεφάλαια για την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text