Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Χρονιά των φωτοβολταϊκών το 2022 με αύξηση νέας ισχύος κατά 59%

Χρονιά των φωτοβολταϊκών το 2022 με αύξηση νέας ισχύος κατά 59%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρονιά των φωτοβολταϊκών το 2022 με αύξηση νέας ισχύος κατά 59%

«Εκτόξευση» της αγοράς των φωτοβολταϊκών μέσα στο 2022 εκτιμά ότι θα παρουσιάζουν τα συνολικά αποτελέσματα του κλάδου για φέτος ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Αυξημένη κατά 59% αναμένεται να είναι η ετήσια συνδεδεμένη ισχύς σε επίπεδο έτους, ανεβάζοντας κατά 32% τη συνολική συνδεδεμένη ισχύ φωτοβολταϊκών στο δίκτυο.

Συμπληρώνοντας δύο δεκαετίες από την ίδρυση του, ο ΣΕΦ παρουσίασε μία αποτύπωση της ελληνικής αγοράς φωτοβολταϊκών, όπως αυτή εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, και κυρίως από το 2010 και μετά οπότε και έχουμε ένα αξιοσημείωτο όγκο εγκατεστημένων συστημάτων. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, διατηρώντας την ανοδική τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, η φετινή χρονιά αναδεικνύεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΦ, σε κομβική, με τη νέα συνδεδεμένη ισχύ να αυξάνεται από 838 MWp το 2021 σε 1.340 MWp με σημαντική αύξηση που φθάνει το 59% σε ετήσια βάση και τη συνολική  συνδεδεμένη ισχύ να ανέρχεται σε 5.466 MWp από 4.126 πέρυσι.

SEF

Παράλληλα, ράλι ακολουθούν οι σχετικές επενδύσεις στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσα στο τρέχον έτος με άνοδο που θα ξεπεράσει το 72% σε ετήσια βάση με τα ποσά να διαμορφώνονται από 601 εκατ. ευρώ το 2021 σε 1,034 δισ. ευρώ το 2022.

ΣΕΦ

Αύξηση κατά σχεδόν 58% σε έμμεσες και άμεσες νέες θέσεις εργασίας από το 2021 εκτιμάται ότι θα δούμε φέτος. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΦ καταγράφονται από το 2019 και μετά συγκριτικά λιγότερες θέσεις εργασίας, πρώτον γιατί η είσοδος στην αγορά φωτοβολταϊκών πλαισίων μεγαλύτερης ονομαστικής ισχύος απαιτεί λιγότερα εργατικά χέρια, και, δεύτερον, γιατί την περίοδο 2012-2013 είχαμε σημαντική ανάπτυξη μικρών οικιακών συστημάτων τα οποία υποστηρίζουν συγκριτικά περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Τα χρόνια της ύφεσης, η πλειονότητα των άμεσων θέσεων εργασίας αφορά στη λειτουργία και συντήρηση των σταθμών.

ΣΕΦ

Σε ό,τι αφορά στα μερίδια της αγοράς, το 71% της αγοράς καταλαμβάνεται από συστήματα άνω των 250 kWp ενώ στα μικρά φωτοβολταϊκά έως 10kWp αντιστοιχεί μόλις το 7%. Μάλιστα, η μέση ισχύς των μικρών συστημάτων έως 10 kWp παρουσιάζει μικρή πτωτική τάση από το 2020 και μετά. Όπως εξηγεί ο ΣΕΦ, η μείωση του μέσου μεγέθους τα τελευταία χρόνια, εξηγείται από το γεγονός ότι τα νέα συστήματα είναι για αυτοπαραγωγή και το εγκατεστημένο μέγεθος εξαρτάται από την κατανάλωση του αυτοπαραγωγού και όχι από την ανώτατη επιτρεπόμενη ισχύ (που ήταν 10 kWp στο παλιό πρόγραμμα της περιόδου 2009-2019).

ΣΕΦ

Αντίθετα τα συστήματα έως 1.000 kWp σημειώνουν άνοδο σχεδόν 28% από πέρυσι ενώ στα μεγάλα, άνω του 1MWp η αύξηση αυτή φθάνει στο 52,5%. Συνολικά, πάντως, μέσα στο 2021 σημειώθηκε εκτόξευση της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά φθάνοντας σε ιστορικό υψηλό παραγωγής 5,2 TWh, ενώ τα φωτοβολταϊκά κατείχαν την περασμένη χρονιά το 9,6% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ότι αφορά, τέλος, τις Ενεργειακές Κοινότητες, ο παρακάτω πίνακας δίνει στοιχεία για την ανάπτυξή τους την περίοδο 2018-2022.

ΣΕΦ

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΗ

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text