Γερμανία: Φορολόγηση του 90% από τα υπερκέρδη των ενεργειακών
Η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιό της για ανάκτηση του 90% των κερδών από την παραγωγή καθαρής ενέργειας, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί το πακέτο βοήθειας για τους καταναλωτές.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει το 90% των κερδών άνω των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα για ηλιακή, υπεράκτια αιολική και πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με νομοσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg. Στο στόχαστρο τίθενται κέρδη που αποκομίζουν εταιρείες όπως η RWE από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Ο έκτακτος φόρος θα επιβληθεί κλιμακωτά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, αναλόγως με τα καύσιμα που χρησιμοποιούν. Οι λιγνιτικές μονάδες θα φορολογούνται για κέρδη άνω των 52 ευρώ ανά μεγαβατώρα και οι πετρελαϊκές μονάδες για κέρδη άνω των 28 ευρώ. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν για 10 μήνες, με αναδρομική ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2022 και έως τα τέλη Ιουνίου 2023, ενώ ενδέχεται να παραταθούν έως τα τέλη του 2024.
Η Γερμανία θέσπισε ένα πακέτο 54 δισ. ευρώ και θέτει ανώτατο όριο στις τιμές φυσικού αερίου για επιχειρήσεις και νοικοκυριά από το επόμενο έτος με τα περισσότερα κέρδη να προέρχονται από την ηλεκτρική ενέργεια. Η βοήθεια στους καταναλωτές για την ελάφρυνση των λογαριασμών τους θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον έκτακτο φόρο, από τον οποίο η κυβέρνηση αναμένει να συγκεντρώσει διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Το επίπεδο που προτείνεται είναι χαμηλότερο από τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Γερμανία έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια εισφορά θα αποτρέψει τις επενδύσεις που χρειάζονται ώστε να απομακρυνθεί η χώρα από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Η πρόταση που αποτελείται από περισσότερες από 200 σελίδες και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή από το υπουργικό συμβούλιο, έχει ήδη προκαλέσει έντονη κριτική από ενεργειακές παρασκηνιακές ομάδες. Ο Andreas Jung, βουλευτής από την Αντοπολίτευση των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε ότι ο φόρος θα είναι «ασφυκτικός» για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επειδή αυτές επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους σε νέες τεχνολογίες.
Πηγή: moneyreview.gr

- Yποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Αύγουστο
- Πάγο στην έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών βάζει η ΕΚΤ
- "Φρένο" στα επιτόκια μετά τη νέα αύξηση φαίνεται να βάζει η ΕΚΤ
- Συνέχισε την αύξηση των επιτοκίων η ΕΚΤ - σε επίπεδα ρεκόρ
- Έχει ο καιρός γυρίσματα (Η ΕΚΤ και η Γερμανία)
- Τι σηματοδοτεί η ύφεση στη Γερμανία
- Γερμανία: Δοκιμασία… υπομονής ο πληθωρισμός
- SPACE HELLAS: Θετική η πορεία κατά το α' εξάμηνο, όμως, υπάρχει ανάγκη μείωσης του δανεισμού και καλύτερης ταμειακής διαχείρισης
- Ηλεκτρική ενέργεια: Από ανανεώσιμες πηγές το 39% της ζήτησης φέτος
- Το σημερινό σχόλιο, θα δημοσιευθεί την Κυριακή
- Νο 239 - Συνεδρίαση της 16/12/2022 - Δελτίο Απόλυτου συστήματος συναλλαγών
- Σήμα εισόδου στην αγορά, από την παραλλαγή του "εξομαλυντή 3 ημερών".
- Τουρισμός: Τα ρεκόρ του 2022 φέρνουν νωρίτερα τη σεζόν του 2023
- Κεφάλαιο 2: Το Χρηματιστήριο στη δεύτερη φάση του κύκλου του
- Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Είμαι σε ομηρία από τους servicers- Πνίγουν τις υγιείς επιχειρήσεις
- Το σημερινό σχόλιο, θα δημοσιευθεί την Κυριακή
- SPACE HELLAS: Θετική η πορεία κατά το α' εξάμηνο, όμως, υπάρχει ανάγκη μείωσης του δανεισμού και καλύτερης ταμειακής διαχείρισης
Σχολιάστε το άρθρο