Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Εκτινάχθηκε η αποτίμηση των ελληνικών startups την τελευταία 5ετία

Εκτινάχθηκε η αποτίμηση των ελληνικών startups την τελευταία 5ετία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκτινάχθηκε η αποτίμηση των ελληνικών startups την τελευταία 5ετία

Όλο και περισσότερους πόντους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα κερδίζει τα τελευταία χρόνια η χώρα, με το εγχώριο οικοσύστημα να έχει επιτύχει να αυξήσει το αποτύπωμά του στην διεθνή επιχειρηματική σκηνή αλλά και την αποτίμησή του. Η επόμενη ημέρα μάλιστα προδιαγράφεται ακόμα καλύτερη, καθώς η ωρίμανση και η οργάνωση του μέσω του μητρώου του Elevate Greece αλλά και τα κατορθώματά του μέσα από ηχηρές εξαγορές και επέκταση εκτός ελληνικών συνόρων, αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Για την ακρίβεια, βάσει πρόσφατης μελέτης για την καινοτομία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank), το Dealroom και το Bulgarian Private Equity and Venture Capital Association (BVCA), το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα, έχει πλέον την δεύτερη υψηλότερη αποτίμηση στην ευρύτερη περιοχή, καταγράφοντας και τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Βάσει της έρευνας η συνολική αποτίμησή του έχει τουλάχιστον επταπλασιαστεί (7,5 φορές) την τελευταία εξαετία φτάνοντας την τρέχουσα χρονιά τα 8,2 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ που ήταν το 2017. Σε καλύτερο επίπεδο από τις ελληνικές startups βρίσκονται, σύμφωνα με το report, οι νεοφυείς επιχειρήσεις της Ρουμανίας, η αποτίμηση των οποίων φτάνει τα 9,4 δισ. ευρώ αυξανόμενη κατά 7,8 φορές την τελευταία εξαετία.

Πέρα από την αποτίμησή του, μεγάλη είναι η συνεισφορά του ελληνικού οικοσυστήματος και στην δημιουργία θέσεων εργασίας, με τις εγχώριες startups να είναι υπεύθυνες για το 26% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην NA Ευρώπη, την τελευταία πενταετία. Καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζει και πάλι η Ρουμανία, που έχει εισφέρει την εξεταζόμενη περίοδο το 33% των νέων θέσεων εργασίας από startups. Ακολουθούν η Βουλγαρία, εισφέροντας το 21% των νέων θέσεων απασχόλησης, η Κροατία εισφέροντας το 7% και η Σερβία που έχει εισφέρει το 6% των νέων θέσεων εργασίας.

Ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο που κατάφερε να επιτύχει η χώρα είναι και η συμμετοχή της στον χάρτη παραγωγής unicorns, δηλαδή startups που αποτιμώνται άνω του 1 δισ ευρώ. Βάσει του report, η χώρα μας έχει εισφέρει τους δύο από τους εννέα «μονόκερους» που έχει «γεννήσει» η ΝΑ Ευρώπη, ( Viva Wallet και People Cert), λίγο παραπάνω από το 22%.

Το ποσοστό είναι άκρως σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι «μονόκεροι» είναι υπεύθυνοι για το 48% της συνολικής αποτίμησης των startups της περιοχής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δε, αναμένεται να αυξηθεί προσεχώς, αφού στην χώρα μας εντοπίζονται και soonicorns, δηλαδή startups που η αποτίμησή τους πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ κι αναμένεται να μπουν σύντομα στο club των μονόκερων. Σε αυτές συγκαταλέγονται προς ώρας, οι Blueground και FlexCar.

 

Νίκη Παπάζογλου

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text