Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 247 | ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Θετικές προοπτικές για το σύνολο του έτους - Η μετοχή υποχωρεί κατά 20% από την αρχή του έτους

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Θετικές προοπτικές για το σύνολο του έτους - Η μετοχή υποχωρεί κατά 20% από την αρχή του έτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Θετικές προοπτικές για το σύνολο του έτους - Η μετοχή υποχωρεί κατά 20% από την αρχή του έτους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS

 

Θετικές προοπτικές για το σύνολο του έτους - Η μετοχή υποχωρεί κατά 20% από την αρχή του έτους

 

Οι συνθήκες της φετινής χρονιάς ήταν -και είναι- αρκετά δύσκολες για τον κλάδο της λιανικής αγοράς. Ο Όμιλος, ήρθε αντιμέτωπος: α) με ένα ζημιογόνο πρώτο τρίμηνο, β) με τις πληθωριστικές πιέσεις, γ) με την επιβάρυνση του κόστους (τιμές ενέργειας, κόστος μεταφοράς, κόστος εμπορευμάτων και μισθοδοσίας) και δ) με την αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις, έχουν άμεσο αρνητικό αντικτυπο στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

 

Η διοίκηση επισημαίνει ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα (κυρίως στον κλάδο του οικιακού εξοπλισμού) εξακολουθούν να είναι υπαρκτά, όμως υπάρχουν τάσεις βελτίωσης. Το κόστος ενέργειας για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του Ομίλου, επηρεάστηκε από τις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται διεθνώς, και αποτελεί πλέον το 6,5% των λειτουργικών εξόδων του εννεαμήνου του 2022 σε σχέση με 4,7% στο σύνολο του 2021.

 

Στο 9μηνο της χρήσης, ο κύκλος εργασιών βρίσκεται στα € 352,5 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 11,4% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2021 και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα € 9,2 εκατ. πετυχαίνοντας αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι. Το καθαρό περιθώριο κέρδους, διαμορφώθηκε στο 2,6%, από 2,5% στο εννεάμηνο του 2021. Για το σύνολο του 2022, εκτιμάται ότι, ο κύκλος εργασιών θα φτάσει στα € 500 εκατομμύρια  (αύξηση κοντά στο 12%), επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της διοίκησης.

 

Ο επενδυτικός σχεδιασμός του Ομίλου, για την περίοδο 2020 με 2025, προβλέπει ότι τα έσοδα το 2025 θα φτάσουν τα € 750 εκατομμύρια. Από τα οποία τα € 450 εκατ. θα προέρχονται από τα ΙΚΕΑ, τα € 250 από τον κλάδο των αθλητικών ειδών και τα € 50 από την δραστηριότητα της Holland & Barrett.

Μέχρι την 30/9/2022, ο Όμιλος Fourlis, αριθμούσε 133 καταστήματα καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όσον αφορά τα καταστήματα ΙΚΕΑ λειτουργούν 5 μεγάλα καταστήματα και 6 μεσαία, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται τρία νέα μεσαίου μεγέθους καταστήματα στην Ελλάδα με στόχο να λειτουργήσουν μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια.

 

Όσον αφορά τα καταστήματα Holland & Barrett, ο προγραμματισμός που ήθελε το πρώτο κατάστημα να ανοίγει στην περίοδο των Χριστουγέννων, μετατέθηκε για το 2023 και συγκεκριμένα για το πρώτο τρίμηνο. Μέχρι το τέλος του έτους, ο Όμιλος στοχεύει σε -συνολικά- 6 καταστήματα της Holland & Barrett, στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση της αγοράς της Τουρκίας (3 καταστήματα αθλητικών ειδών), αναζητείται συνέταιρος προκειμένου να συνεχίσει η εταιρία να δραστηριοποιείται στην χώρα. Αν δεν βρεθεί, η εταιρία θα κλείσει τα 3 καταστήματα της.

Τέλος, η είσοδος της εταιρίας ακινήτων Trade Estate ΑΕΕΑΠ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δρομολογείται να γίνει στο α΄εξάμηνο του 2023. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρίας, φτάνει τα € 286 εκατομμύρια και το πρόγραμμα αγορών της, ξεπερνά τα € 200 εκατομμύρια.

 

Για το σύνολο του 2022, αναμένουμε κύκλο εργασιών κοντά στα € 500 εκατομμύρια. Εν τούτοις, μειώνουμε την εκτίμησή μας για τα κέρδη (μ.φ.), στα € 16,0, αφού, κατά τα φαινόμενα, το περιθώριο καθαρού κέρδους, θα κινηθεί περί το 3,2%. Παράλληλα, μπορούμε να εκτιμήσουμε περαιτέρω βελτίωση των πωλήσεων και των κερδών κατά το 2023.

 

 

Ωστόσο, το επενδυτικό κοινό φαίνεται να μην αναγνωρίζει, το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου και να εστιάζει στα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί στο τρέχον έτος, τα οποία επηρεάζουν το καταναλωτικό κλίμα, της φετινής χρονιάς και ενδεχομένως της επόμενης.

Από την αρχή του έτους, η μετοχή σημειώνει απώλειες 20% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα (30/11/2022) και την 30/9/2022, η μετοχή βρισκόταν σε 24 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων από 30 την 31/12/2021.

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 247 (Δεκέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 247, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text