Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΚΤ: Υποχώρηση καταθέσεων και δάνειων στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο

ΕΚΤ: Υποχώρηση καταθέσεων και δάνειων στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε ποσό ρεκόρ κυμάνθηκε η υποχώρηση του τραπεζικού δανεισμού προς τα νοικοκυριά της ευρωζώνης, όπως και οι καταθέσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα στοιχεία έδειξαν ότι το χρηματικό ποσό που ρέει γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ευρωζώνη έχει αντιστραφεί μετά από σχεδόν μια δεκαετία ταχείας ανάπτυξης που προκλήθηκε από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Μείωση των καταθέσεων κατά 64 δισ.

Το συνολικό ποσό των χρημάτων που διατηρούνται σε καταθέσεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης, εξαιρουμένων εκείνων των κεντρικών κυβερνήσεων, μειώθηκε κατά 64 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη πτώση από το 2014. Η κίνηση αντανακλά εν μέρει «έναν έκτακτο τεχνικό παράγοντα» που προκλήθηκε από την αντιστροφή μιας προσωρινής κατάθεσης από οίκο εκκαθάρισης.

Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις μίας ημέρας στο μπλοκ των 19 κρατών – μελών μειώθηκαν κατά 149 δισ. ευρώ, ρεκόρ τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνονται, κατά 15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή ήταν η μικρότερη αύξηση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια ενώ ήταν μειωμένη κατά 60% από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων μηνών, υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτές εξοικονομούν λιγότερο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, επιβραδύνθηκε ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά, στο χαμηλότερο επίπεδο από την κορύφωση της πανδημικής κρίσης . «Τα στοιχεία για το χρήμα και τις πιστώσεις για τον Οκτώβριο έδειξαν σαφή σημάδια συγκράτησης στην αύξηση των δανείων», δήλωσε ο Ricardo Amaro, ανώτερος οικονομολόγος στην ερευνητική ομάδα Oxford Economics. «Αναμένουμε περαιτέρω συγκράτηση τους επόμενους μήνες, σε συνάρτηση με την επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, η οποία πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε χειμερινή ύφεση την οικονομία της ευρωζώνης».

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text