Φυσιολογική πτώση, μετά από μία σημαντική άνοδο
Η σημερινή πτώση της αγοράς έρχεται φυσιολογικά, μετά από μία σημαντική άνοδο και κατά τη διάρκεια μιας -διεθνώς- πτωτική μέρα.
Η αγορά απέδειξε ότι είναι ισχυρή, έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις διεθνείς αγορές και εκτιμούμε ότι θα τις πετύχει.
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δε μπορεί να “ξεφύγει” απόλυτα ανοδικά, όταν οι διεθνείς αγορές διανύουν φάση πτώσης ή, έστω, στασιμότητας.
Όπως αναφέραμε και κατά την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμούμε ότι θα ξαναβρεθούμε κάτω από τις 900 μονάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι ιδιαίτερα αρνητικό.
Οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη, προσφέρουν την ευκαιρία για βραχυχρόνιες συναλλαγές, όμως, αυτές έχουν -όπως έχουμε αναφέρει τόσες φορές- σημαντικό ρίσκο.
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 9μήνου, μας δίνει μια καλή εικόνα για το πώς εξελίσσονται οι πωλήσεις και τα κέρδη, κατά το 2022. Τα μεγέθη είναι όντως εντυπωσιακά, όμως, φοβούμαστε ότι, σε πολλές περιπτώσεις (ΔΕΗ και λοιπές εταιρίες ενέργειας, διυλιστήρια, Μυτιληναίος, Ελβάλ, καθώς και μία ακόμη σειρά από εισηγμένες εταιρίες), έχουν συγκυριακά αυξημένες πωλήσεις και κέρδη. Δε νομίζουμε ότι κατά το 2023, θα μπορέσουν αυτά τα μεγέθη να επαναληφθούν -ίσως θα μπορούσε ο Μυτιληναίος, όμως, είναι ακόμη νωρίς να εκφραστούμε με σιγουριά. Όμως, ας αρχίζουμε να το αντιλαμβανόμαστε από τώρα. Το 2023 θα είναι ένα αρκετά διαφορετικό έτος.
Περιμένουμε τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της ΑΛΜΥ και της ΣΠΕΙΣ. Για την πρώτη έχουμε εκφραστεί πολλές φορές. Για τη δεύτερη, νομίζουμε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα για να δούμε την εξέλιξη του κύκλου εργασιών και -κυρίως- των υποχρεώσεων.
Επίσης, αν κοιτάξουμε τον “πίνακα παρακολουθούμενων μετοχών”, μετά την αλλαγή των “τιμών επέμβασης” που κάναμε πριν από μερικές μέρες, θα δούμε ότι, αν η αγορά κινηθεί πτωτικά, θα μπορέσουμε να βρούμε αρκετές μετοχές που θα κινηθούν γύρω απ’ αυτές. (Δείτε εδώ).
Η σημερινή πτωτική κίνηση στις αγορές των ΗΠΑ, χωρίς να συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο, είναι κάτι που μας βάζει σε σκέψεις. Ίσως τελικά, να αρχίζει να επικρατεί η λογική. Θεωρούμε υπερβολικό το να έχουν γίνει τόσα, η χώρα να οδεύει σε ύφεση και ο Dow Jones, να έχει υποχωρήσει μόλις -5,5% από την αρχή του έτους. (Δείτε εδώ). Θα περιμένουμε και θα δούμε.
Αύριο θα “ανέβουν” στις προδημοσιεύσεις, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και οι πίνακες “βελτίωσης - επιδείνωσης” των εταιριών που έχουν δημοσιεύσει 9μηνο. Επίσης, επιτέλους (!) θα ανέβουν και όλες οι προβλέψεις για τη χρήση του 2022. Είναι μάταιο να καθυστερούμε περιμένοντας τα 9μηνα. Θεωρούμε δε ότι, είναι απαράδεκτο να τελειώνει ο Νοέμβριος και οι εταιρίες να μη μπορούν ακόμη να δημοσιεύσουν 9μηνο. Ξέρετε, στα τέλη του 19ου αιώνα, ή στις αρχές του 20ου, οι τότε εισηγμένες εταιρίες, δημοσίευαν αποτελέσματα λίγες μέρες μετά από το τέλος του έτους. Και χωρίς να έχουν υπολογιστές και χωρίς συστήματα ή χωρίς να έχουν μια στρατιά λογιστές.
Τέλος πάντων. Στην -κατά τ’ άλλα πανέμορφη- χώρα που ζούμε, αυτή η στρούγκα, αυτό το τυρί βγάζει. Θα ζήσουμε με αυτά.
Καλό σας βράδυ.

- Είσοδος του εκπαιδευτικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου, στην αγορά - Οι μετοχές που επιλέγονται.
- Σήμα εισόδου στην αγορά, από την παραλλαγή του "εξομαλυντή 3 ημερών".
- Το σημερινό σχόλιο, θα δημοσιευθεί την Κυριακή
- Προβληματίζει η σημερινή πτώση των αμερικανικών αγορών
- Επερχόμενο σήμα εισόδου στην αγορά - Σχολιασμός για ΛΑΒΙ - ΜΥΤΙΛ - ΚΡΙ
- Lavipharm: Νέες προοπτικές για την εταιρία - νέες συνθήκες διαπραγμάτευσης για τη μετοχή
- Συνεχίζεται η αυτόνομη πορεία της ελληνικής αγοράς
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Global uncertainty is rising, and that is a bad omen for growth
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο