Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Προσελκύει τα ξένα funds το success story των ελληνικών τραπεζών

Προσελκύει τα ξένα funds το success story των ελληνικών τραπεζών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προσελκύει τα ξένα funds το success story των ελληνικών τραπεζών

Νεφελώδης ο καιρός χθες στο Λονδίνο, με τη θερμοκρασία στους 8 βαθμούς, όταν οι Έλληνες τραπεζίτες έβγαιναν από την παρουσίαση που είχαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Morgan Stanley. Σε πλήρη αντίθεση με τα «θερμά» σχόλια που άκουσαν από τους ξένους θεσμικούς αναφορικά με την ελκυστικότητα του brand των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Το success story των ελληνικών τραπεζών ανέλυσαν με επιχειρήματα οι CEOs των τεσσάρων μεγάλων ομίλων, του Φωκίωνα Καραβία της Eurobank, του Βασίλη Ψάλτη της Alpha Bank, του Χρήστου Μεγάλου της Πειραιώς και του Παύλου Μυλωνά της Εθνικής. Οι θέσεις των τεσσάρων επικεφαλής έτυχαν θετικών σχολίων από τους εκπροσώπους των κυριότερων funds κατά την παρουσίασή τους στο πάνελ της Morgan Stanley.

Είχε προηγηθεί, βεβαίως, το καλό κλίμα της επαφής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην κλειστή συνάντηση που είχε ο ίδιος με στενό κύκλο επενδυτών, αλλά και όλες οι πληροφορίες που «μεσολάβησαν» μεταξύ των διάφορων εκδηλώσεων/συναντήσεων.

Εκτός συζήτησης η πρόθεση για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι το σενάριο επιβολής ενός έκτακτου φόρου επί της κερδοφορίας των τραπεζών αποσύρεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τραπεζών, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων υπέρ της ελάφρυνσης του κόστους των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων από την αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του powergame.gr, δεν τίθεται θέμα έκτακτης φορολόγησης των κερδών των τραπεζών, που σε μια στιγμή έντασης έπεσε στο τραπέζι της πρόσφατης σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομίας, μεταξύ του υπουργού, Χρ. Σταϊκούρα, και των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών.

Πηγές από το Λονδίνο επιβεβαιώνουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται να το είπε κατ’ ιδίαν στους ξένους επενδυτές ότι η λύση αυτή -απευκταία για το επενδυτικό lobby- δεν θα υιοθετηθεί τελικά. Στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν -σύντομα προγραμματίζεται η δεύτερη σύσκεψη για το θέμα της προστασίας των νοικοκυριών από το κόστος των στεγαστικών λόγω κρίσης- θα συζητηθούν άλλες εναλλακτικές και αν προκύψει οικονομική συνεισφορά, αυτή θα γίνει -όπως έγραψε σχετικά το Powergame.gr την Κυριακή- σε εθελοντική βάση.

Οι Έλληνες τραπεζίτες εξήγησαν στους ξένους θεσμικούς ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για προσωρινή ελάφρυνση και διευκόλυνση των δανειοληπτών, σε μια κοινή βάση συμφωνίας και χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των προοπτικών του τραπεζικού τομέα, που έχει ήδη γυρίσει σελίδα.

Τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα έρθουν σε αντίθεση με τη μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης που έχει ήδη συντελεστεί με τη μείωση σε μονοψήφιο ποσοστό των NPEs και που έχει ακόμη δρόμο μπροστά του μέχρι να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι τέσσερις βασικοί λόγοι του success story των τραπεζών

Το success story των ελληνικών τραπεζών και εν προκειμένω των Alpha Bank, Εurobank, Εθνικής και Πειραιώς στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες, όπως τόνισαν στις παρουσιάσεις τους οι διευθύνοντες σύμβουλοι των παραπάνω τραπεζών:

1) Στην αλλαγή πολιτικής ως προς τη χορήγηση νέων δανείων με διαφορετικά κριτήρια, που αποθαρρύνουν τους στρατηγικούς «κακοπληρωτές», παράλληλα με τον σημαντικό περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, βάζοντας ένα τέλος στις πρακτικές του παρελθόντος.

2) Στη συνέχιση και περαιτέρω ωρίμανση των σχεδίων διατήρησης και επέκτασης του ήδη μεγάλου ρυθμού ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα, που παρατηρείται το τελευταίο ενάμισι έτος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

3) Στην εδραίωση και εξασφάλιση σημαντικών εσόδων από τόκους στο πλαίσιο της οργανικής κερδοφορίας, που αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης των τραπεζών και μεγέθυνσης του ενεργητικού τους, τόσο μέσω της ανόδου των επιτοκίων στα δάνεια όσο και μέσω του spread με τα επιτόκια καταθέσεων, που ανέκαθεν υπήρχε.

Αυτό το τελευταίο, πάντως, αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις κυβέρνησης –  τραπεζών, με την πρώτη να ασκεί εντονότατες πιέσεις στις δεύτερες να περιορίσουν ακριβώς την ψαλίδα επιτοκίων καταθέσεων – χορηγήσεων, καθώς και να προχωρήσουν σε μείωση μιας σειράς χρεώσεων τραπεζικών εργασιών.

4) Τέλος, οι ελληνικές τράπεζες, όπως επισήμαναν μετ’ επιτάσεως οι διοικήσεις τους στο Λονδίνο, παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη συγκυρία και την κρίση, λόγω του ότι έχουν συγκριτικά πολύ μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση απ’ ό,τι η υπόλοιπη Ευρωζώνη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

 

Λίλυ Σπυροπούλου

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text