Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σε κίνδυνο το 65% του ΑΕΠ της Κίνας λόγω Covid

Σε κίνδυνο το 65% του ΑΕΠ της Κίνας λόγω Covid

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε κίνδυνο το 65% του ΑΕΠ της Κίνας λόγω Covid

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από το πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων στους δρόμους και στα πανεπιστήμια της Κίνας, κατά των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλει το κινεζικό καθεστώς στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων». Ολόκληρες πόλεις παραλύουν από τα διαδοχικά lockdowns και τα καθημερινά τεστ στον πληθυσμό, ενώ την ίδια ώρα αναθερμαίνονται οι φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι κινεζικές πόλεις που θεωρούνται υψηλού κινδύνου και στις οποίες θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να παραλύσει η οικονομική δραστηριότητα, αντιστοιχούν στο 65% του ΑΕΠ της Κίνας.

Στο παγκόσμιο εμπόριο έχει σημάνει συναγερμός. Σε Αμερική και Ευρώπη, εκφράζονται φόβοι για νέα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που θα πλήξουν σφοδρά την ανάπτυξη και θα οδηγήσουν σε νέα άνοδο τον πληθωρισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις βλέπουν τα εργοστάσια με τα οποία συνεργάζονται να κλείνουν και τις παραδόσεις προϊόντων να αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας, προκαλώντας πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς.

Η άνοδος των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να χαλαρώσουν οι περιορισμοί και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να βγει εντελώς από την καραντίνα. Οι ελπίδες ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα αποφάσιζε τη χαλάρωση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων εξανεμίζονται, παρά την οργή του κινεζικού λαού και τις διαδηλώσεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές το 2023 είναι η ίδια η Κίνα. Στο δυσμενές σενάριο, οι κινεζικές αρχές θα χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης και ένα νέο κύμα κορονοϊού θα οδηγήσει στην επιβολή καραντίνας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κλείνοντας εργοστάσια και λιμάνια, όπως έγινε στις αρχές του έτους στη Σαγκάη.

Η κινεζική οικονομία έχει ήδη δεχτεί σημαντικό πλήγμα από την παρανοϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι αρχές και τα προβλήματα αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 ακόμη και αν δεν ξεφύγει η κατάσταση με τον covid. Η μεγάλη ύφεση στην αγορά ακινήτων έχει ακόμη δρόμο και η παγκόσμια ζήτηση για τα αγαθά που εξάγει η Κίνα θα περιοριστεί λόγω της ύφεσης. Οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν το κινεζικό ΑΕΠ να βρίσκεται στα τέλη του 2023 στο επίπεδο που βρισκόταν στα μέσα του 2021.

Με άλλα λόγια, η οικονομία που τροφοδοτεί ολόκληρο τον πλανήτη κινδυνεύει να χάσει δυόμισι χρόνια ανάπτυξης ή περίπου 2 τρισ. δολάρια, εξαιτίας μιας πολιτικής που δεν έχει ούτε τέλος, ούτε νόημα από υγειονομικής πλευράς. Τις τελευταίες εβδομάδες, το θέμα της Κίνας και οι επιπτώσεις της οικονομικής επιβράδυνσης για την παγκόσμια οικονομία ανεβαίνει συνεχώς στους κινδύνους που λαμβάνουν υπόψη οι αναλυτές για να καταρτίσουν τις προβλέψεις τους για το νέο έτος και να συμβουλέψουν επενδυτικά τους πελάτες τους.

Οι προσεχείς εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και των lockdown θα επηρεάσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και την ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τον αντίκτυπο των lockdown, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη Παρασκευή, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα η κινεζική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα παροχής μακροπρόθεσμης ρευστότητας στην αγορά ύψους 500 δισ. γουάν.

 

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text