Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η ενέργεια «φρενάρει» τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου

Η ενέργεια «φρενάρει» τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ενέργεια «φρενάρει» τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου

Περαιτέρω μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την Τετάρτη η Eurostat εκτός συνταρακτικού απροόπτου. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, πηγή της «συγκράτησης» θα είναι η… ενέργεια. Η πηγή του… κακού μέχρι τώρα λοιπόν, θα είναι τώρα και η πηγή της αντιστροφής της τάσης.

Ο λόγος; Απλά μαθηματικά. Αν γυρίσουμε έναν χρόνο πίσω στον χρόνο, θα θυμηθούμε ότι ο Νοέμβριος ήταν εφιαλτικός μήνας για τα νοικοκυριά κυρίως όσον αφορά στην χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Ήταν ο πρώτος μήνας των υπερβολικών χρεώσεων που οδήγησε τελικώς ύστερα από μήνες την κυβέρνηση να ανακοινώσει το power pass δηλαδή την επιστροφή μέρους των υπερβολικών χρεώσεων.

Τον Νοέμβριο του 2022, ο πληθωρισμός της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να είναι από μηδενικός έως και αρνητικός καθώς τα 16 λεπτά με τα οποία χρεώνονται τα περισσότερα νοικοκυριά (υπάρχουν και εταιρείες που προσέφεραν χαμηλότερη χρέωση για τον Νοέμβριο) δεν είναι περισσότερα από αυτά που επιβάλλονταν στους περυσινούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν πάμε πάλι στο μέτωπο του φυσικού αερίου, με την τιμή στα 100-120 ευρώ ανά μεγαβατώρα η ετήσια αύξηση έχει υποχωρήσει πλέον στο 20-30% και απέχει πάρα πολύ από τα εξωφρενικά ποσοστά του 300-400% που είδαμε τους προηγούμενους μήνες. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο πληθωρισμός επίσης αρχίζει να τείνει προς το μηδέν έστω και με την … βοήθεια των οριζόντιων επιδοτήσεων. Πέρυσι, η σεζόν ξεκίνησε με την τιμή στα 1,16-1,20 ευρώ ανά λίτρο και φέτος έχουμε ήδη επιστρέψει σε αντίστοιχα με τα περυσινά επίπεδα.

Όσο για τα καύσιμα κίνησης, ο Νοέμβριος κλείνει με πολύ μεγάλη μείωση -άνω του 10%-15%- και στην βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης. Οι τιμές παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι όμως η διαφορά είναι σίγουρο ότι είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που καταγράφηκε τους προηγούμενους μήνες και ειδικά τον Αύγουστο.

Θα είναι λοιπόν όλα… καλά με τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου; Δυστυχώς, όχι. Καταρχήν έχει αρχίσει να «φουσκώνει» ο δομικός πληθωρισμός (περιλαμβάνει τα πάντα εκτός από τρόφιμα και ενέργεια) ενώ παράγοντας μεγάλης ανησυχίας παραμένουν τα τρόφιμα. Τον Νοέμβριο, είχαμε βεβαίως τα… εγκαίνια του καλαθιού του νοικοκυριού. Ωστόσο, τα προϊόντα που εντάχθηκαν σε αυτό, δεν φαίνεται ότι θα ανακόψουν τον πληθωρισμό των τροφίμων ο οποίος και για έναν ακόμη μήνα ενδέχεται να «τρέξει» με ρυθμό άνω του 13-14%.

Τι να περιμένουμε; Ενδεχομένως και ένα ποσοστό χαμηλότερο το 9% κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα κάνει καλό κυρίως στην… ψυχολογία. Διότι η χρονιά θα κλείσει πάνω από το 9% και αυτό είναι δεδομένο. Είναι πολύ αργά πια για να διορθωθούν τα διψήφια ποσοστά πληθωρισμού που καταγράφονταν επί πολλούς μήνες.

 

Νίκος Ζαργάνης

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text