Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Υδρογονάνθρακες: Ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες σε "Ιόνιο" και "Κυπαρισσιακό"

Υδρογονάνθρακες: Ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες σε "Ιόνιο" και "Κυπαρισσιακό"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υδρογονάνθρακες: Ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες σε "Ιόνιο" και "Κυπαρισσιακό"

Έρχεται η σειρά της Helleniq Energy να διενεργήσει σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις "Ιόνιο" και "Περιοχή 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος".

Τις εργασίες αναλαμβάνει η νορβηγική PGS και το σκάφος που θα χρησιμοποιήσει είναι το Ramform Hyperion, το οποίο αυτές τις μέρες ολοκληρώνει τις σεισμικές στην "Περιοχή 2" που βρίσκεται στα όρια της ΑΟΖ με την Ιταλία. Πρόκειται για το block που έχει παραχωρηθεί στην Energean.

Στις παραχωρήσεις "Ιόνιο" και "Περιοχή 10" θα διενεργηθούν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και χρονικά έρχονται πολύ κοντά με τις δισδιάστατες που πραγματοποιήθηκαν από την Helleniq Energy στα ίδια blocks και συγκεκριμένα τον περασμένο Φεβρουάριο. Η εξέλιξη αυτή φανερώνει και την πρόθεση του ενεργειακού ομίλου να επισπεύσει το πρόγραμμα ερευνών στο πλαίσιο και των σχετικών αποφάσεων του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την  επιτάχυνση των διαδικασιών εξερεύνησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Η Energean, όπως προαναφέρθηκε, φέρεται να ολοκληρώνει τις σεισμικές στο block 2 τις οποίες ξεκίνησε να εκτελεί στα τέλη του Οκτωβρίου σε μία έκταση 2.000 τ.χλμ. Το σκάφος της PGS αποδεσμεύτηκε και έτσι είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί για τις σεισμικές έρευνες στα block "Ιόνιο" και "Κυπαρισσιακός Κόλπος".

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΔΕΥΕΠ και στα τρία blocks του Ιονίου Πελάγους τα προγράμματα των σεισμικών ερευνών (εργασίες, επεξεργασία και αξιολόγηση δεδομένων) αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2023, οπότε στις αρχές του 2024 οι επενδυτές θα είναι σε θέση να προχωρήσουν στις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text