Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Στα 1,8 δισ. ευρώ τα χρήματα που συγκέντρωσαν οι τράπεζες από τις αγορές σε ένα μήνα

Στα 1,8 δισ. ευρώ τα χρήματα που συγκέντρωσαν οι τράπεζες από τις αγορές σε ένα μήνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα 1,8 δισ. ευρώ τα χρήματα που συγκέντρωσαν οι τράπεζες από τις αγορές σε ένα μήνα

Με την έκδοση νέων ομολόγων

Κεφάλαια άνω των 1,8 δισ. ευρώ με την έκδοση νέων ομολόγων κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι ελληνικές τράπεζες από τις αγορές το Νοέμβριο, κάνοντας το πρώτο  test drive στο νέο περιβάλλον αυξανόμενου κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη.

Οι κινήσεις αυτές ήλθαν σε συνέχεια των συστάσεων του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές σύνδεσης με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να καλύψουν τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (Minimum Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities – MREL) έως το τέλος του 2025, ενισχύοντας το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στα επίπεδα του 26% -27%.

Θα γίνει με τον τρόπο αυτό ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, καθώς κάθε πιστωτικό ίδρυμα σε περίπτωση δυσκολιών θα είναι σε θέση να διασωθεί με ίδιους πόρους, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα κουρέματος των καταθέσεων ή και κρατικής στήριξης.

Οι στόχοι του 2022

Σημειώνεται ότι οι ενδιάμεσοι στόχοι MREL που έχουν τεθεί για το 2022, επιτεύχθηκαν ήδη στο εννεάμηνο της εφετινής χρήσης, κατά βάση ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων 18 εκδόσεων που υλοποιήθηκαν από τα τέλη του 2020 έως και το εφετινό Ιούνιο, ύψους 6,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

  • Στην Τράπεζα Πειραιώς ο δείκτης MREL βρισκόταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στο 18,3% έναντι στόχου για 16,1%
  • Στην Alpha Bank στο 20,3% έναντι στόχου 16,5%
  • Στην Eurobank στο 17,2% έναντι στόχου 16,4%
  • Στην Εθνική στο 16,3% έναντι στόχου 16,2%

Οι ακριβοί τίτλοι του Νοεμβρίου

Με τους τίτλους που εκδόθηκαν αυτό το μήνα, οι παραπάνω δείκτες θα ενισχυθούν περαιτέρω στο τέλος της χρονιάς. Αύξησαν δε το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν αντληθεί την τελευταία διετία, πάνω από τα 8 δισ. ευρώ.

Βέβαια, μπορεί να διατηρήθηκε η επαφή με τις αγορές, ωστόσο το εγχείρημα ήταν πιο ακριβό σε σχέση με την προ υψηλού πληθωρισμού περίοδο στην Ευρωζώνη.

Το βασικό χαρακτηριστικό των νέων ομολόγων ήταν η μικρότερη διάρκεια και φυσικά τα υψηλότερα επιτόκια, σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με το 2021, τα οποία θα επηρεάσουν την κερδοφορία των επόμενων 3 – 5 ετών.

Ειδικότερα, τα κουπόνια των τελευταίων εκδόσεων διαμορφώθηκαν στη ζώνη του 7% – 10%. Από αυτές προκύπτει ένα επιπρόσθετο ετήσιο κόστος σε τόκους για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, που προσεγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.

Η δαπάνη αυτή μαζί με την αύξηση των εξόδων για τις καταθέσεις, λόγω της ανόδου των επιτοκίων τους, θα επιβαρύνουν την οργανική κερδοφορία του κλάδου.

Οι τραπεζικές διοικήσεις πάντως εκτιμούν ότι η επιβάρυνση θα καλυφθεί από την ενίσχυση τόσο του επιτοκιακού τους εισοδήματος, λόγω των υψηλών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης, όσο από την άνοδο των εσόδων από προμήθειες.

Εξάλλου, αξιολογούν ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε όλες τις περιπτώσεις το ενδιαφέρον των επενδυτών για τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους ήταν σημαντικά μεγαλύτερο της ζήτησης.

Αγης Μάρκου

 

Πηγή:ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text