Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 247 | Η Ευρώπη ηγείται της παγκόσμιας τουριστικής ανάκαμψης

Η Ευρώπη ηγείται της παγκόσμιας τουριστικής ανάκαμψης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ευρώπη ηγείται της παγκόσμιας τουριστικής ανάκαμψης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ευρώπη ηγείται της παγκόσμιας τουριστικής ανάκαμψης

 

Η πανδημία του κορωνοϊού (Covid19) έπληξε την παγκόσμια οικονομία και τους επιμέρους κλάδους της. Ως απότοκο, το διακρατικό εμπόριο μειώθηκε, οι αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετώπισαν σημαντικές αναταραχές και υπήρξε μεγάλη υποχώρηση της τουριστικής κίνησης διεθνώς. Η επίδραση που άσκησε η πανδημική κρίση στον τουριστικό κλάδο ήταν καταλυτική και οδηγήσε σε προφανή συστολή της τουριστικής δραστηριότητας. Ωστόσο, ο κλάδος εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης και τείνει να φτάσει τα προπανδημικά επίπεδα ζήτησης.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει φτάσει το 65% των προ-πανδημικών επιπέδων. Σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO - δείτε εδώ), η Ευρώπη ηγείται της παγκόσμιας τουριστικής ανάκαμψης. Η περιοχή υποδέχθηκε 477 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του 2022 (68% του παγκόσμιου συνόλου), αγγίζοντας το 81% των προπανδημικών επιπέδων. Η ισχυροποίηση της ζήτησης οφείλεται στην αυξημένη ενδοπεριφερειακή ζήτηση, καθώς και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο, όταν οι αφίξεις έφτασαν σχεδόν το 90% των επιπέδων του 2019.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης στα διεθνή ταξίδια πραγματοποιήθηκε μεταξύ της περιόδου Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Μετά την Ευρώπη, στη λίστα με τις ταχύτερα ανακάμπτουσες περιοχές του κόσμου, ακολουθούν η Μέση Ανατολή, η οποία έφτασε το 77% των προ-πανδημικών επιπέδων, η Αφρική (63%) και η Αμερική (66%). Οι αφίξεις στην Ασία και στον Ειρηνικό παρέμειναν κατά 83% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

 

Αρκετές υποπεριοχές έφτασαν το 80% έως το 90% των αφίξεων πριν από την πανδημία, κατά την  περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2022. Η Δυτική Ευρώπη (88%) και η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη (86%) σημείωσαν την ταχύτερη ανάκαμψη. Ισχυρά αποτελέσματα κατέγραψαν επίσης η Καραϊβική (82%), η Κεντρική Αμερική (82%) και η Βόρεια Ευρώπη (81%). Αντίθετα, στις ΗΠΑ, τα επίπεδα των τουριστικών αφίξεων παρέμειναν κατά 34% χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από το 2019.

 

Η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αντικατοπτρίζεται επίσης σε διάφορους τομείς του κλάδου, όπως η αεροπορική κίνηση και οι ξενοδοχειακές κρατήσεις. Η χωρητικότητα των αεροπορικών θέσεων, τον Ιανουάριο-Αύγουστο, έφτασε το 62% των επιπέδων του 2019, με την Ευρώπη και την Αμερική να καταγράφουν τα ισχυρότερα αποτελέσματα (78% και 76% αντίστοιχα). Παρόμοια εικόνα εμφάνισαν και τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων. Τα παγκόσμια ποσοστά πληρότητας έφτασαν το 66% τον Σεπτέμβριο του 2022. Η Ευρώπη πρωτοστάτησε, με επίπεδο πληρότητας 77% τον Σεπτέμβριο και 74% τον Αύγουστο και τον Ιούλιο.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 247 (Δεκέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 247, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text