Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Γιατί συγκεντρώνονται οι μικρές τράπεζες

Γιατί συγκεντρώνονται οι μικρές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί συγκεντρώνονται οι μικρές τράπεζες

Ανοίγει το παιχνίδι των συγχωνεύσεων στις μη συστημικές τράπεζες, με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, κεφαλαιακά ισχυρών και ικανών να διεκδικήσουν μερίδια αγοράς από τους μεγάλους του κλάδου, δίνοντας έμφαση στην επαγγελματική και επιχειρηματική πίστη.

Πρόκειται για μία συνταγή συγκέντρωσης του συστήματος που προκρίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού δια της συνένωσης δυνάμεων στο χώρο των μικρότερων τραπεζών.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Κι αυτό διότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον υπό εξέταση τομέα του εγχώριου κλάδου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των τεσσάρων σημαντικών τραπεζών και η εξυγίανση των ισολογισμών τους αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Η αρχή λοιπόν γίνεται με την έναρξη συζητήσεων μεταξύ Παγκρήτιας Τράπεζας και Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για να διερευνηθεί η προοπτική απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα θα ξεκινήσει ο απαραίτητος οικονομικός έλεγχος, με στόχο να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου.

Τα επόμενα βήματα

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου των 99 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της Παγκρήτιας αποφάσισε να παγώσει την προγραμματισμένη συγχώνευση με την Τράπεζα Χανίων, κρίνοντας ότι οι όροι της είναι ασύμφοροι.

Ωστόσο, θα προχωρήσει κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως και τον ερχόμενο Ιούνιο η απορρόφηση των εργασιών της HSBC Ελλάδος.

Εφόσον υλοποιηθεί και η συγχώνευση με την Κεντρική Τράπεζα Μακεδονίας, θα δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο σχήμα με παρουσία και στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναμφίβολα, η εξέλιξη αυτή θα είναι ιδιαίτερα θετική για την τελευταία, καθώς λόγω των κεφαλαιακών της αδυναμιών, υπήρχε ο κίνδυνος να τεθεί σε εκκαθάριση.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα Μακεδονίας δημιουργήθηκε μετά τη συγχώνευση της Τράπεζας Σερρών με την Τράπεζα Πιερίας το 2019.

Στο τέλος του 2021 το δανειακό της χαρτοφυλάκιο ανερχόταν στα 247 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις της στα 186 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text