Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 247 | Παρά τους κινδύνους, οι αγορές επιμένουν ανοδικά. Δε μπορούμε να τις αγνοήσουμε.

Παρά τους κινδύνους, οι αγορές επιμένουν ανοδικά. Δε μπορούμε να τις αγνοήσουμε.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρά τους κινδύνους, οι αγορές επιμένουν ανοδικά. Δε μπορούμε να τις αγνοήσουμε.

 

Δύο σημαντικά γεγονότα, βελτίωσαν ουσιωδώς το ψυχολογικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και τις ώθησαν σε σημαντικά ανώτερα επίπεδα. Το πρώτο γεγονός ήταν η πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, για το μήνα Οκτώβριο (ανακοινώθηκε στις 8/11/2022) και το δεύτερο, η ομιλία του προέδρου της FED κ. J. Powell, στις 30/11/2022, ο οποίος προεξόφλησε ότι, η επόμενη αύξηση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας, θα είναι κατά 0,50%, έναντι του 0,75% που είχε αυξηθεί στις προηγούμενες τρεις αυξήσεις. Όμως, ο κ. Powell, ανέφερε ότι, τα επιτόκια θα αυξηθούν περισσότερο απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί και ότι, δε γνωρίζει, για πόσο διάστημα θα χρειαστεί να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Τα δύο αυτά γεγονότα και οι επιδράσεις που προκάλεσαν, έρχονται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις μας και τη συντηρητική στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα.

 

Η μείωση των ρυθμών αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, έχει τη σημασία της, αφού περνά το μήνυμα ότι, ο πληθωρισμός “τιθασεύεται” και ότι, ενδεχομένως θα βρεθούμε -σύντομα μάλιστα- σε φάση πτώσης των επιτοκίων.

Δεν πιστεύουμε ότι, κάτι τέτοιο θα συμβεί σύντομα και εκτιμούμε ότι, οι αγορές βιάζονται να προεξοφλήσουν καταστάσεις που, ίσως, αργήσουν να συμβούν.

 

Βέβαια, τελικά, για όλους μετράει τί “λένε” οι αγορές και τί γράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες.

 

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές, παρά τους όποιους περιορισμούς στην ανάπτυξη, αντιμετωπίσει κατά το 2023. Παράλληλα, παρά την αναμενόμενη μείωση του ρυθμού αύξησής τους, τα κέρδη των επιχειρήσεων, για το 2023, θα παραμείνουν πολύ ισχυρά. Και, εάν δεν υπάρξει κάποιο αρνητικό γεγονός και κάποια αύξηση του επενδυτικού κινδύνου, λόγω της αβεβαιότητας που πηγάζει από τα ζητήματα των εκλογών και της επενδυτικής αναβάθμισης της χώρας, ο Γενικός Δείκτης, θα μπορούσε να “εκτοξευθεί” σε επίπεδα που δεν έχουν υπάρξει κατά τα δέκα τελευταία χρόνια.

 

Άσχετα από τις επιφυλάξεις που εκφράζουμε, στο τέλος, θα πρέπει να κινηθούμε με τους ρυθμούς της χρηματιστηριακής αγοράς. Όπως έχουμε δεσμευτεί, θα εισέλθουμε στην αγορά, όταν θα υπάρξει “σήμα εισόδου” από την παραλλαγή του “εξομαλυντή 3 ημερών”. Στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουμε είναι, να υπάρξει κάτι ιδιαίτερα αρνητικό στο διεθνές -ή και στο εγχώριο- περιβάλλον και να υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης σε επίπεδα κάτω από τις 870 μονάδες. Αυτό, ούτε απίθανο, αλλά ούτε και δύσκολο είναι να συμβεί. Όμως, ο κίνδυνος είναι εγγενές και μόνιμο στοιχείο των αγορών.

 

Κατά το επόμενο -καθ’ όλα κρίσιμο- διαστημα, θα εξετάζουμε τις εξελίξεις και θα σταθμίζουμε τον κίνδυνο, στα καθημερινά μας σχόλια.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 247 (Δεκέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 247, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text