Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 247 | Περισσότερες ειδήσεις διεθνής οικονομίας - Νοέμβριος 2022

Περισσότερες ειδήσεις διεθνής οικονομίας - Νοέμβριος 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 247 - Νοέμβριος 2022

Διεθνή Οικονομία

23/11/2022

Είναι καιρός οι κεντρικές τράπεζες να αναγνωρίσουν για την αποτυχία του QE και να το αποσύρουν, μόλις μπορέσουν. Ο τερματισμός του QE δεν θα έρθει εύκολα. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλέον τεράστιους ισολογισμούς που θα χρειαστούν χρόνια για να μειωθούν. Και, όπως βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν μια κεντρική τράπεζα σταματά να αγοράζει ομόλογα, μπορεί να προκαλέσει χάος στις αγορές. Η αξιοπιστία τους διακυβεύεται ήδη, αφού υποτίμησαν τον πληθωρισμό. (εδώ)

Η οικονομική συρρίκνωση στη ζώνη του ευρώ συνεχίστηκε το Νοέμβριο, με τις πιέσεις πάντως να αμβλύνονται ελαφρώς. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 47,8 μονάδες από 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της S&P Global, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να υποχωρήσει στις 47,0 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters. (εδώ)

 

22/11/2022

 

Στο 3,75% αναμένεται να εκτιναχθεί το ποσοστό αθέτησης υποχρεώσεων για τις εταιρείες των ΗΠΑ. Στο βασικό σενάριο της S&P, τα υψηλότερα επιτόκια και ο πληθωρισμός αναμένεται να εμποδίσουν 69 εταιρείες να ανταπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση του χρέους έως τον Σεπτέμβριο 2023, με αποτέλεσμα το ποσοστό αθέτησης να υπερδιπλασιαστει. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι μια πιο σοβαρή ύφεση θα μπορούσε να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 6%. (εδώ)

 

21/11/2022

 

Διόρθωση στις αγορές ακινήτων περιμένει η Deutsche Bank, καθώς εκτιμά ότι τα υψηλότερα επιτόκια τελικά θα πλήξουν τις αποτιμήσεις. Ενώ το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων θα πιέσει τους μελλοντικούς αγοραστές και όσους πρόσφατα αγόρασαν κατοικία, τα χρέη είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τις τιμές των σπιτιών και τα δάνεια αντιστοιχούν στο ένα 1/4 της αξίας των ακινήτων, έναντι του 1/2, καθώς η προσφορά παραμένει σφικτή. (εδώ)


18/11/2022


Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Η άνοδος των τιμών στην Ιαπωνία έφθασε σε επίπεδο άνευ προηγουμένου από το 1982, με φόντο την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, που ακριβαίνει τις εισαγωγές, και την ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας. Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία ήταν 3,6% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση. (εδώ)

 

Οι οικονομίες της ευρωζώνης και της Βρετανίας πιθανότατα θα εισέλθουν σε ύφεση τον επόμενο χρόνο. Το 2023 η Morgan Stanley προβλέπει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες που θα έχουν εισέλθει σε ύφεση ή θα είναι πολύ κοντά σε ύφεση και τις αναδυόμενες οικονομίες που θα βρεθούν σε ήπια ανάκαμψη. Γενικότερα όμως μια παγκόσμια ανάκαμψη θα παραμείνει άπιαστη. Η Κίνα προβλέπεται να πιάσει ανάπτυξη 5% το 2023, υψηλότερη από ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,7% που αναμένει στις αναδυόμενες οικονομίες. (εδώ)

 

16/11/2022


Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ χρειάζεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Αποστολή της Fed είναι να διαμορφώσει καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και αυτό θα συμβεί όταν το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας θα είναι αρκετά υψηλά για να φέρει τον πληθωρισμό πίσω στον στόχο του 2%, σημειώνει ο Bostic σε ανάλυση στην ιστοσελίδα της περιφερειακής τράπεζας. (εδώ)

 

15/11/2022


Οι απαρχαιωμένοι όμιλοι Blackstone και General Electric και τα κοινά τους. Οι διαφοροποιημένες βιομηχανικές αυτοκρατορίες του παρελθόντος διδάσκονται ως περιπτωσιολογικές μελέτες υποαπόδοσης, εσφαλμένων διοικητικών κινήτρων και κακής κατανομής κεφαλαίων. Τα αφεντικά φοβούνται ότι μια «έκπτωση του ομίλου» -η διαφορά μεταξύ της αγοραίας αξίας μιας επιχείρησης και της υποθετικής αξίας των συστατικών της μερών – θα προσκαλέσει τους ακτιβιστές επενδυτές να διεκδικήσουν εκποιήσεις. (εδώ)

 

14/11/2022

 

Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ επιδιώκει σχέδιο προϋπολογισμού με στόχο μία ύφεση σύντομη και ρηχή. Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία είναι η μόνη οικονομία του G7 που δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από την πανδημία. (εδώ)


Το τέλος του άφθονου χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες φέρνει κραδασμούς στα χρηματιστήρια. Μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς το επόμενο διάστημα θα απαντηθεί ένα κρίσιμο ερώτημα: πόσο θα επηρεασθούν οι μετοχές, τώρα που τελειώνει ένα πρωτοφανές πείραμα στην οικονομική ιστορία και οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αποσύρουν τα τρισεκατομμύρια δολ. που έχουν διαθέσει μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. (εδώ)


Το ΔΝΤ αναθεωρεί τις τελευταίες του προβλέψεις για τις οικονομικές προοπτικές. Ειδικότερα, το ΔΝΤ υπενθυμίζει ότι στο τελευταίο World Economic Outlook , του Οκτωβρίου, αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη για το επόμενο έτος στο 2,7%, υπογραμμίζοντας ότι χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής θα συρρικνωθούν κατά τη διάρκεια ενός μέρους αυτού ή του επόμενου έτους. (εδώ)

 

Σημασία δεν έχει η ρυθμός αύξησης των επιτοκίων αλλά το πού θα φτάσουν, λέει ο Κρίστοφερ Γούολερ της Fed. Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο, κατέγραψε μεγαλύτερη μείωση από την αναμενόμενη. Η εξέλιξη αυτή διατηρεί στο τραπέζι μία ακόμα, την πέμπτη κατά σειρά, αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Federal Reserve τον επόμενο μήνα. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φωνές που καλούν τη Fed να ρίξει ρυθμούς, προκειμένου να αποφευχθεί μια απότομη προσγείωση, ή ακόμα και ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. (εδώ)

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 247 (Δεκέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 247, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text