Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Το εγχειρίδιο των αγορών της BlackRock: Οι προβλέψεις για το 2023

Το εγχειρίδιο των αγορών της BlackRock: Οι προβλέψεις για το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το εγχειρίδιο των αγορών της BlackRock: Οι προβλέψεις για το 2023

Η περίοδος των τεσσάρων δεκαετιών σταθερής οικονομικής δραστηριότητας και πληθωρισμού ανήκει στο παρελθόν και πλέον έχουμε εισέλθει στο νέο καθεστώς της μεγαλύτερης μακροοικονομικής αστάθειας και της έντονης μεταβλητότητας στις αγορές, όπως τονίζει η BlackRock στην έκθεσή της για τις προοπτικές του 2023. Η ύφεση είναι στην πόρτα μας, όπως επισημαίνει, καθώς οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά υπερβολικής αυστηροποίησης της πολιτικής στην προσπάθειά τους να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Αυτό οδηγεί την BlackRock να τηρήσει underweight στάση στις μετοχές των αναπτυγμένων αγορών, ενώ αναμένει το σήμα για να γίνει πιο θετική στα risk assets κάποια στιγμή το 2023. «Ωστόσο, το σήμα αυτό αργεί ακόμη, και όταν έρθει δεν αναμένεται να δούμε τις bull markets διαρκείας που απολαύσαμε αρκετές φορές στο παρελθόν», τονίζει.

Αναλυτικά, όπως σημειώνει η BlackRock, η ύφεση πλησιάζει απειλητικά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αγωνίζονται να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Και είναι το αντίθετο των προηγούμενων υφέσεων: κατά την άποψή της, η χαλαρή πολιτική δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα, ώστε να βοηθήσει στη στήριξη περιουσιακών στοιχείων κινδύνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παλιά θεωρία της απλής «αγοράς στις βουτιές των μετοχών» δεν ισχύει σε αυτό το καθεστώς της μεγαλύτερης μακροοικονομικής αστάθειας.

Το νέο «εγχειρίδιο» των αγορών απαιτεί μια συνεχή επανεκτίμηση του πόσο μεγάλο μέρος της οικονομικής ζημίας που προκαλείται από τις κεντρικές τράπεζες έχει αποτιμηθεί. «Περιλαμβάνει συχνότερες αλλαγές χαρτοφυλακίου, εξισορροπώντας τις απόψεις για την ανάληψη ρίσκου με εκτιμήσεις για το πώς οι αγορές τιμολογούν την οικονομική ζημία. Και αυτή η ζημία χτίζεται συνεχώς», όπως τονίζει.

Στις ΗΠΑ είναι πιο εμφανής σε τομείς ευαίσθητους στα επιτόκια. Τα αυξανόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν μειώσει τις πωλήσεις νέων κατοικιών. Υπάρχουν επίσης κι άλλα προειδοποιητικά σημάδια, όπως η επιδείνωση της εμπιστοσύνης των CEOs, η καθυστέρηση των επενδυτικών σχεδίων και οι καταναλωτές που εξαντλούν τις αποταμιεύσεις τους.

Στην Ευρώπη, το πλήγμα στα εισοδήματα από το ενεργειακό σοκ ενισχύεται από τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες.

Η τελική οικονομική ζημία εξαρτάται από το πόσο μακριά θα φτάσουν οι κεντρικές τράπεζες για να μειώσουν τον πληθωρισμό. Η BlackRock αναμένει πως ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα σταματήσει και η δραστηριότητα θα σταθεροποιηθεί το 2023.

Διαπιστώνει ότι οι προσδοκίες για την κερδοφορία των επιχειρήσεων δεν αποτιμούν ακόμη ούτε καν μία ήπια ύφεση. Για τον λόγο αυτόν, παραμένει underweight στις μετοχές προς το παρόν. Ωστόσο, δηλώνει έτοιμη να γίνει πιο θετική, καθώς οι αποτιμήσεις πλησιάζουν περισσότερο στο να αντανακλούν την οικονομική ζημία, αντί να αντανακλούν τις ελπίδες μιας ήπιας προσγείωσης. «Θα μπορούσαμε να δούμε τις αγορές να εξετάζουν την οικονομική ζημία και το κλίμα κινδύνου της αγοράς να βελτιώνεται με τρόπο που θα μας ωθούσε να… αυξήσουμε τη διάθεσή μας για ανάληψη ρίσκου», όπως τονίζει η BlackRock. «Αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε αυτό το σημείο», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η BlackRock συμπληρώνει πως το νέο καθεστώς των αγορών σημαίνει ότι θα μάθουμε να ζούμε πλέον με υψηλότερο πληθωρισμό. Ο υψηλός πληθωρισμός έχει πυροδοτήσει κρίσεις κόστους διαβίωσης, ασκώντας πίεση στις κεντρικές τράπεζες να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να τον περιορίσουν. Ωστόσο, έχει γίνει ελάχιστη συζήτηση σχετικά με τη ζημιά στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Ο κύκλος των υπερμεγεθών αυξήσεων επιτοκίων θα σταματήσει, χωρίς ωστόσο ο πληθωρισμός να επανέλθει σε τροχιά για να επιστρέψει πλήρως στους στόχους του 2%, κατά την άποψη της BlackRock. Καθώς η ζημιά γίνεται ξεκάθαρη, η «πολιτική της ύφεσης» θα κυριαρχήσει. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να σταματήσουν τη σύσφιξη για να αποτρέψουν τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση.  «Το συμπέρασμα; Ακόμη και όταν πλησιάσει η ύφεση, θα ζήσουμε με τον πληθωρισμό, κάτι που επίσης δεν έχει τιμολογηθεί από τις αγορές», υπογραμμίζει.

 

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text