Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 247 | Νο 247 - Δεκέμβριος 2022: Θέσεις και θέματα

Νο 247 - Δεκέμβριος 2022: Θέσεις και θέματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η τραυματισμένη διεθνής οικονομία και οι αγορές

 

Για πολλούς λόγους, το έτος 2022, θα χαρακτηριστεί ως “το τέλος μιας εποχής”. Το τέλος μιας εποχής για την παγκοσμιοποίηση, όπως τη γνωρίζαμε, το τέλος μιας εποχής για τα μηδενικά επιτόκια και το φθηνό χρήμα, το τέλος μιας εποχής για τη φθηνή ενέργεια και το τέλος μιας εποχής για τη συνεχή άνοδο και τα εύκολα κέρδη στα χρηματιστήρια.

Στο 2023, οι κυβερνήσεις, οι κεντρικοί τραπεζίτες, τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, αλλά και οι καταναλωτές, σε όλο το κόσμο, θα κληθούν να διαχειριστούν τα προβλήματα που κληροδοτήθηκαν. Ο πληθωρισμός -ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών- θα είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα. Η πτώση των ρυθμών ανάπτυξης, θα προκαλέσει πολλά άμεσα και έμμεσα προβλήματα, με άγνωστες προεκτάσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές παράμετροι, θα δημιουργήσουν νέες αντιλήψεις για το ζήτημα της ασφάλειας και ένα νέο σκηνικό για τις διεθνείς εξελίξεις.

Η διεθνής οικονομία, είναι τραυματισμένη. Και αυτό, προκαλεί μια μεγάλη αβεβαιότητα για τις αγορές. Δε θεωρούμε βέβαιο ότι, η αισιοδοξία και η βελτίωση που εμφανίστηκαν στους χρηματιστηριακούς δείκτες, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, θα μεταφερθούν και στο 2023. Το νέος έτος, θα είναι δύσκολο. Με πολλές διακυμάνσεις, με πολλές εκπλήξεις και μεγάλη νευρικότητα. Θα έχει πολλούς χαμένους, αλλά και πολλούς κερδισμένους. Κερδισμένοι θα είναι αυτοί που θα αποφύγουν τον παρορμητισμό και που θα λειτουργήσουν, μελετημένα, με στρατηγική και με ασφάλεια. (εδώ)

 

Αποτελέσματα 9μήνου 2022: Επιταχύνεται η αύξηση πωλήσεων και κερδών

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών στο 9μηνο του 2022, είναι ικανοποιητικά και οδηγούν σε προβλέψεις μεγάλης κερδοφορίας για το σύνολο του έτους. Από τις 45 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει στοιχεία αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, μέχρι και την 29/11/2022, καταγράφεται αύξηση 65,4% στις πωλήσεις. Στον τομέα των κερδών, καταγράφονται κέρδη € 6,3 δισεκατομμυρίων, έναντι ζημιών € 2,8 δισεκατομμυρίων κατά το ίδιο διάστημα του 2021. (εδώ)

Προβλέψεις αποτελεσμάτων 2022

Αύξηση των πωλήσεων κατά 41,9% και των κερδών κατά 54,4%, αναμένουμε για το σύνολο της χρήσης του 2022, για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών -και μάλιστα, χωρίς να συνυπολογίσουμε τις τράπεζες, που από φέτος, επιστρέφουν σε κερδοφορία. Η εντυπωσιακή κερδοφορία των εταιριών “πιέζει” ανοδικά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και την κατατάσσει ανάμεσα στις πρώτες σε απόδοση στην Ευρώπη. Δείτε τους πίνακες με τις αιτιολογημένες προβλέψεις, για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών. (εδώ)

ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Το 2022 ήταν χρονιά γεμάτη προκλήσεις

Το 2022, δεν ήταν θετικό για τον Όμιλο, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην αρνητική πορεία της τιμής της μετοχής. Ο Όμιλος απώλεσε δύο πηγές εσόδων (Ρωσία και Estee Lauder). Όμως, αναδιοργανώνεται στο εσωτερικό και ενισχύει τη θέση του στην Πολωνία. Εκτιμούμε ότι, σύντομα θα ανακτήσει τις απώλειες και η τιμή της μετοχής θα ενισχυθεί. (εδώ)

 

Εξελίξεις στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ

Ο Νοέμβριος, υπήρξε εντυπωσιακός για τις αμερικανικές αγορές, κατά τη διάρκεια του οποίου, ο Dow Jones, κατέγραψε άνοδο κατά 5,67%, ενώ ο βασικός δείκτης S&P-500 κατά 5,38%. Ο δείκτης  Nasdaq, αυξήθηκε κατά 4,37%. Η ανακοίνωση του μειωμένου πληθωρισμού για τον Οκτώβριο και η δήλωση του προέδρου της FED για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, ανέτρεψαν το αρνητικό κλίμα. (εδώ)

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 247 (Δεκέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 247, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text