Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Welt: Πως η Κίνα απομακρύνεται από τους στόχους του σημαντικότερου σχέδιου διείσδυσης της στην Ευρώπη

Welt: Πως η Κίνα απομακρύνεται από τους στόχους του σημαντικότερου σχέδιου διείσδυσης της στην Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Welt: Πως η Κίνα απομακρύνεται από τους στόχους του σημαντικότερου σχέδιου διείσδυσης της στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Κίνας δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας και ταυτόχρονα ο θρίαμβος της εξωτερικής του πολιτικής παραπαίει, σχολιάζει η Welt. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου η λεγόμενη πρωτοβουλία του "17+1" καταρρέει με ταχείς ρυθμούς. Ο Σι πρέπει επίσης να ευχαριστήσει τον σύμμαχό του Βλαντιμίρ Πούτιν γι' αυτό.

Xαρακτηριστικά, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ο δήμαρχος της Πράγας, Ζντένεκ Χριμπ, θέλει να είναι ευδιάκριτη στο γραφείο του η σημαία του Θιβέτ. Ο Τσέχος τοπικός πολιτικός δεν χάνει ευκαιρία να δείξει με ποιανού το μέρος είναι: με το μέρος των λαών που καταπιέζονται και απειλούνται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σχολιάζει η Welt.

Του αρέσει να έχει υψωμένη τη θιβετιανή σημαία μπροστά από το δημαρχείο και έχει ήδη επισκεφθεί δύο φορές το νησιωτικό κράτος της Ταϊβάν, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από το Πεκίνο και το οποίο, σε περίπτωση αμφιβολίας, πρόκειται να ενσωματωθεί στην επικράτεια της Κίνας με στρατιωτική βία. Ο Χριμπ συναντά αντιφρονούντες- μόλις πρόσφατα, εκπρόσωποι του εξόριστου θιβετιανού κοινοβουλίου ήταν καλεσμένοι του- η πόλη φιλοξένησε το Παγκόσμιο Συνέδριο Ουιγούρων.

Ο Xριμπ, επικεφαλής του Νέου Δημαρχείου από το 2018, είναι ο νούμερο ένα κριτικός της Κίνας στην Τσεχική Δημοκρατία. Το μεγαλύτερο πραξικόπημά του είναι ο τερματισμός της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Πράγας και του Πεκίνου - και λίγο αργότερα η υπογραφή συμφωνίας εταιρικής σχέσης με την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι. Ο Χριμπ απλώς δεν συμπαθούσε το χωρίο για την πολιτική της "μίας Κίνας" στη συνθήκη με το Πεκίνο. Στα μάτια του, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θα έπρεπε να αρνηθούν στην Ταϊβάν το δικαίωμα ύπαρξης με αυτόν τον τρόπο.

Ο Χριμπ έπρεπε να πληρώσει το τίμημα για τη δέσμευσή του: δέχθηκε απειλές και πιέσεις, μεταξύ άλλων από το προεδρικό γραφείο της Τσεχίας. Ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν υπήρξε επί μακρόν η κινητήρια δύναμη πίσω από την προσέγγιση της Τσεχικής Δημοκρατίας με την Κίνα. Θέλει, όπως είπε, να καταστήσει τη χώρα του "την πύλη εισόδου της Κίνας στην ΕΕ". Ως εκ τούτου, το 2016 δέχθηκε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ σε μια τελετή στο Κάστρο της Πράγας. Αυτός, με τη σειρά του, υποσχέθηκε να επενδύσει δισεκατομμύρια στη χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πολιτικοί όπως ο Χριμπ πέρασαν δύσκολα στην Τσεχική Δημοκρατία τα επόμενα χρόνια. "Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Τσεχική Δημοκρατία ευθυγραμμίστηκε πιο έντονα με την Ασία, κυρίως με την Κίνα", λέει στη Welt, η Ιβάνα Καράσκοβα, εμπειρογνώμονας σε θέματα Κίνας στο τσεχικό think tank Amo.

Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει. Φαίνεται ότι δεν είναι ο Χριμπ που έχει προσαρμοστεί στο τσεχικό πολιτικό κατεστημένο, αλλά το τελευταίο σε αυτόν: από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση του Πετρ Φιάλα τον Δεκέμβριο του 2021, υπάρχει μια διαφορετική διάθεση απέναντι στο Πεκίνο, όχι μόνο λόγω της συμμετοχής υπουργών από το επικριτικό για την Κίνα, Κόμμα των Πειρατών.

"Πριν ο Γιαν Λιπάβσκι γίνει υπουργός Εξωτερικών, συντονιστήκαμε στενά όσον αφορά τη στάση μας απέναντι στην Κίνα. Το γεγονός ότι είναι επίσης κρίσιμος σήμερα δεν είναι τυχαίο", εξηγεί ο δήμαρχος Χριμπ σε συνέντευξή του στη Welt. Στις αρχές του 2023, ο πρόεδρος Ζέμαν θα εγκαταλείψει επίσης το αξίωμά του. Δεν θα του επιτραπεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα μετά από μια δεύτερη θητεία. Ένας φιλικός προς την Κίνα διάδοχος δεν υπάρχει στο προσκήνιο.

Οι επενδύσεις αποτυγχάνουν να υλοποιηθούν, η δυσπιστία αυξάνεται

Στην τσεχική πολιτική, λαμβάνει χώρα ένα είδος διαγωνισμού για το ποιος είναι πιο επικριτικός απέναντι στην Κίνα, λέει η Καράσκοβα. Ο εμπειρογνώμονας εκτιμά ότι η Πράγα θα εγκαταλείψει ακόμη και την κινεζική ομάδα "17+1" στο εγγύς μέλλον.

Η κινεζική πρωτοβουλία, που αρχικά ονομάστηκε "16+1" και αργότερα επεκτάθηκε σε "17+1", αποσκοπούσε στην πραγματικότητα στην εμβάθυνση των σχέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας με δεκαεπτά κράτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Θεωρήθηκε ως ακρογωνιαίος λίθος του σχεδίου του Δρόμου του Μεταξιού, στο πλαίσιο του οποίου το Πεκίνο επενδύει παγκοσμίως και επεκτείνει την επιρροή του.

Το 2012, οι χώρες στα ανατολικά της ΕΕ, αλλά και η Σερβία ή το Μαυροβούνιο, που δεν είναι μέλη της Ένωσης, υποσχέθηκαν στον εαυτό τους επενδύσεις δισεκατομμυρίων από την Άπω Ανατολή μέσω της ένταξής τους. Εν τω μεταξύ, σε αρκετές πρωτεύουσες επικρατεί απογοήτευση για την έλλειψη επενδύσεων. Επιπλέον, όλο και περισσότεροι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πιστεύουν ότι οι Κινέζοι θέλουν να διαιρέσουν την ΕΕ σε Ανατολή και Δύση με την προέλασή τους και να ασκήσουν πολιτική επιρροή.

Πέρυσι, η Λιθουανία ήταν η πρώτη χώρα που εγκατέλειψε την ομάδα, ενώ φέτος ακολούθησαν η Λετονία και η Εσθονία, συρρικνώνοντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία σε "14+1". Τώρα η Τσεχική Δημοκρατία θα μπορούσε επίσης να γυρίσει την πλάτη της στην Κίνα. Αυτό θα ήταν ένα πικρό πλήγμα για το Πεκίνο. Η χώρα παρουσιάζει στρατηγικό ενδιαφέρον για την Κίνα λόγω της θέσης της και του ισχυρού προσανατολισμού της προς τη γερμανική οικονομία.

Με την αποχώρηση της Τσεχικής Δημοκρατίας, η πρωτοβουλία θα μπορούσε να θαφτεί, η Κίνα θα έχανε ορατά την επιρροή της στα ανατολικά της ΕΕ - και αυτό σε μια εποχή που οι μαζικές διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής Zero Covid στην Κίνα προκαλούν ακόμη και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η εικόνα της ισχυρής παγκόσμιας δύναμης ραγίζει.

Η περαιτέρω αποσύνθεση ή αποτυχία των "17+1" θα αποτελούσε επίσης σημαντική απώλεια κύρους για το Πεκίνο. Το παράδειγμα δείχνει ότι η Κίνα δυσκολεύεται να δημιουργήσει διεθνή σχήματα και έτσι να ασκήσει τελικά πολιτική επιρροή. Εκτός από την έλλειψη επενδύσεων και τον κίνδυνο πολιτικής επιρροής, υπάρχει και ένας άλλος λόγος για τον αυξανόμενο σκεπτικισμό απέναντι στην Κίνα στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη: ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η ρωσική τρομοκρατία ξάφνιασε πολλούς ανθρώπους, λέει ο δήμαρχος της Πράγας Χριμπ. "Είναι μια υπενθύμιση προς αυτούς να κρατούν επίσης αποστάσεις από άλλα ανελεύθερα, επιθετικά κράτη όπως η Κίνα", λέει. Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία ειδικότερα θεωρούν ότι απειλούνται άμεσα από τον πόλεμο της Ρωσίας, αλλά υπάρχουν επίσης ανησυχίες στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία ή τη Ρουμανία σχετικά με την επέκταση του πολέμου. Πολλοί βλέπουν την Κίνα ως σύμμαχο της Ρωσίας, της χώρας που τους απειλεί. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί πλέον μια προνομιακή συνεργασία με το Πεκίνο.

Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει "επιδεινώσει μαζικά" την εικόνα της Κίνας στην Τσεχική Δημοκρατία, επιβεβαιώνει επίσης ο εμπειρογνώμονας. Επισημαίνει ότι το τσεχικό κοινό δεν υποστήριξε ποτέ πλήρως το άνοιγμα προς την Κίνα που προωθούσαν οι πολιτικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. "Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλα όσα κάνει η Κίνα διαμορφώνουν τη διάθεση στη χώρα. Οι άνθρωποι δεν θέλουν περισσότερη συνεργασία με την Κίνα, αλλά λιγότερη", λέει.

Η κυβέρνηση του Πετρ Φιάλα αντιδρά σε αυτό, και ένας νέος πρόεδρος θα κάνει το ίδιο - με την πολιτική τάξη να ακολουθεί επιτέλους το παράδειγμα του δημάρχου Χριμπ.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text