Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Τα θετικά και τα αρνητικά των απότομων διακυμάνσεων της αγοράς

Τα θετικά και τα αρνητικά των απότομων διακυμάνσεων της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι απότομες διακυμάνσεις της αγοράς, όπως αυτές που έκανε και την Παρασκευή, αλλά και σήμερα, έχουν και αρνητικά, αλλά και θετική στοιχεία.

Τα αρνητικά είναι ότι, η αγορά μπορεί εύκολα να κινηθεί πτωτικά. Αυτό είναι χαρακτηριστικό αγορών χωρίς μεγάλους όγκους συναλλαγών, χωρίς μεγάλο αριθμό συναλλασσόμενων και χωρίς βάθος. Καθώς μάλιστα βρισκόμαστε σε φάση μεγάλων διεθνών προβλημάτων, μεταβολών και διακυμάνσεων, είναι πολύ πιθανό, να ξαναδούμε το ίδιο φαινόμενο.

Τα θετικά είναι ότι, η αγορά ανακάμπτει γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι, η αγορά έχει θετικά στοιχεία, έχει καλές εταιρίες και έχει προοπτικές. Άρα, υπάρχουν ελλοχεύοντες επενδυτές, έστω βραχυχρόνιοι, που “εφορμούν” να αδράξουν μια ευκαιρία, μόλις αυτή εμφανιστεί.

Αν βάλουμε τα θετικά και τα αρνητικά σε μια ζυγαριά, αυτή γέρνει προς τα θετικά. Η αγορά έχει ξεπεράσει παλαιότερα προβλήματά της. Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα του εξωτερικού -που ακόμη δεν έχει γίνει πρόβημα εσωτερικού- ο δείκτης θα βρισκόταν πολύ πιο ψηλά.

 

Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει κάτι που θα επηρεάσει τις τράπεζες, παρ’ όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται. Εκλογές έχουμε και οι πολιτικοί ψάχνουν για “πιασάρικα” θέματα. Από την πλευρά μας, δεν ανησυχούμε.

 

Μας ικανοποιεί που οι συναλλαγές ξεπέρασαν, για μία ακόμη μέρα, τα € 70 εκατομμύρια (έφτασαν στα € 76,4 εκατομμύρια). Όμως και πάλι δεν αρκούν για να κρατήσουν την αγορά ψηλά.

 

Εξακολουθούμε να βλέπουμε προβλήματα στο εξωτερικό. Τα έχουμε γράψει τόσες φορές που γινόμαστε κουραστικοί. Όμως, τα προβλήματα αυτά, θα προβάλλουν κάθε τόσο και θα εμποδίζουν και την αγορά της Αθήνας.

Βέβαια, κατά το 2022, συμβαίνει κάτι που, προσωπικά εγώ, δεν το έχω ξαναδεί. Υπάρχει μία σημαντική μείωση της συσχέτισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, σε σχέση με την αμερικανική. Το ίδιο συμβαίνει και  με τις ευρωπαϊκές, σε σχέση με την αμερικανική. Σήμερα, ξεκινήσαμε μια έρευνα, με στατιστικά στοιχεία, για να δούμε αν αυτή η εμπειρική μας παρατήρηση, ισχύει. Σε μια ή δύο μέρες, θα ξέρουμε περισσότερα.

 

Δε ξέρουμε πώς μπορεί να τελειώσει το έτος, ο Γενικός Δείκτης. Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να συμβεί κάτι πολύ κακό στο εξωτερικό, για να παρασυρθεί και ο δικός μας σε χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, ο καθημερινός τόνος της αγοράς, μας δημιουργεί μια ισχυρή εντύπωση ότι, το 2023 θα είναι πολύ καλύτερο.

 

Σήμερα ανακοινώθηκαν ορισμένα αποτελέσματα. Μια πιο αναλυτική ματιά, θα υπάρχει αύριο. Όμως, ορισμένες εντυπώσεις, τις αναφέρουμε και σήμερα.

ΦΡΙΓΟ: Υπήρξε μια πολύπλοκη και δυσνόητη ανακοίνωση. Η πρώτη εκτίμηση μας δεν είναι θετική. Μας προκλήθηκε η εντύπωση ότι, η εταιρία, κάτι -μάλλον κακό- θέλει να μας πει, αλλά δε μας το λέει τώρα. Μου προκάλεσε εντύπωση η αντίδραση του +20%. Διατηρούμε την άποψη ότι, η εταιρία δε κινδυνεύει να κλείσει, ως οντότητα. Δε ξέρουμε τί μπορεί μεταβολές μπορούν να γίνουν στο νομικό πρόσωπο.

ΙΛΥΔΑ: Μικρή εταιρία που κινήθηκε περίεργα επιθετικά στα προηγούμενα χρόνια, φέτος, δείχνει να κάμπτεται υπό το βάρος της στασιμότητάς της. Βέβαια, η μετοχή, ως εταιρία της Πληροφορικής, πάντα θα προσελκύει, άσχετα αν πολλοί δε ξέρουν το γιατί. Ως εταιρία, δε μας ενθουσιάζει.

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Σαφώς δε μας αρέσουν τα αποτελέσματά της. Τα προβλήματα της χρηματοδότησης και των δυσκολιών στην εκτέλεση έργων είναι ορατά. Αύριο θα έχουμε περισσότερα επ’ αυτής.

DIMAND: Πριν λίγες μέρες, ξαναδιάβαζα το νομοθετικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς για να ανανεώσω την πιστοποίησή μου ως επενδυτικός σύμβουλος (το πέρασα το τεστ!). Διαβάζοντας, αντιλήφθηκα ότι, η εταιρία κακώς εγκρίθηκε για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, αφού οι οικονομικές της  καταστάσεις, ούτε σαφείς είναι, ούτε μπορούν να οδηγήσουν σε εξαγωγή συμπερασμάτων για την πορεία της εταιρίας. Βέβαια, στην Ελλάδα του είσαι ό,τι δηλώσεις, ό,τι διαφημίσεις ή ό,τι πληρώσεις, αυτά είναι ψιλά γράμματα. Από την πλευρά μας, δε μπορούμε να αντιληφθούμε τη λειτουργία της εταιρίας, από πού κερδίζει ή από πού χάνει. Δε θα επενδύαμε σ’ αυτή ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι θα έρθουν οι εποχές που θα κάνει “παιχνίδι”.

 

Ενώ τελειώσαμε το περιοδικό το Σάββατο και ενώ το ανεβάσαμε στο site, έχουμε προβλήματα με την έκδοση flipbook. Βλέπετε, πριν ένα περίπου χρόνο, συνεργαστήκαμε με μια νέα εταιρία. Πριν από την έκδοση κάθε τεύχους, με την εταιρία συμφωνούμε ένα πρόγραμμα παράδοσης της ύλης. Αυτή τη φορά, αργήσαμε τα τελευταία άρθρα, κατά περίπου 5 ώρες (την Παρασκευή). Και, λόγω της έντασης της περιόδου, στις εταιρίες γραφιστικής, μας πάνε πισω και μας λένε ότι θα το ολοκληρώσουν την Τετάρτη. Αυτή η υπόθεση μας έχει στεναχωρήσει πάρα πολύ. Επί πολλά χρόνια δίναμε ψωμί σε άτομα που έστησαν τη συγκεκριμένη εταιρία. Το ότι αργήσαμε μερικές ώρες, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να πάθει ζημιά η δουλειά μας. Τέλος πάντων. Θα δούμε τί θα κάνουμε στη συνέχεια.

 

Στο εξής, ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων των εταιριών, θα γίνεται και θα δημοσιεύεται εντός διημέρου από τη δημοσίευσή τους, εκτός βέβαια από τις μέρες (στα τέλη των προθεσμιών) που δημοσιεύουν ταυτόχρονα, περισσότερες από 30 εταιρίες! Γενικά, θέλουμε να βελτιώσουμε την αμεσότητα του περιοδικού και των σελίδων.

 

Καλό σας βράδυ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text