Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Νέες αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων

Τράπεζες: Νέες αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε νέες αναπροσαρμογές των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες συστημικές και μικρότερες τράπεζες, σε συνέχεια της ενίσχυσης των διατραπεζικών δεικτών euribor, αλλά και των συστάσεων της κυβέρνησης να αυξήσουν την ανταμοιβή των αποταμιευτών.

Μεταξύ των μεγάλων του κλάδου, Eurobank και Alpha Bank έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις των ετησιοποιημένων αποδόσεων έως το 0,65% και 0,80% αντίστοιχα.

Η πρώτη τις ενίσχυσε για δεύτερη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο λίγες ημέρες πριν την πρώτη σύσκεψη που είχαν οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και η δεύτερη έπραξε το ίδιο χθες (5/12).

Να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα διαφορά στα επιτόκια των δύο τραπεζών δεν συνεπάγεται ότι η Eurobank δίνει περισσότερους τόκους για όλα τα ποσά και σε όλες τις διάρκειες. Πρόκειται για τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις που προσφέρουν οι δύο τράπεζες και αφορούν μεγάλες καταθέσεις.

Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς δεν έχουν κάνει καμία αλλαγή στην επιτοκιακή τους πολιτική έως τώρα, ωστόσο αναμένονται και από αυτές ανάλογες κινήσεις το αργότερο έως και το τέλος του έτους, δεδομένης και της επικείμενης νέας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ στα μέσα του μήνα.

Από την άλλη πλευρά, στα λιγότερο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα, το ετησιοποιημένο όφελος μπορεί να φτάσει έως και το 1,35%.

Που θα φτάσουν

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, παραδοσιακά οι αποδόσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας κινούνται στη ζώνη του 50% – 60% του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωτράπεζας.

Σήμερα το τελευταίο βρίσκεται στο 1,50% και ως εκ τούτου δικαιολογείται μία αύξηση των επιτοκίων στην Ελλάδα έως και το 0,9%.

Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος δείκτης της ΕΚΤ θα φτάσει το 2023, κατά το βασικό σενάριο, έως και τα επίπεδα του 2,25% – 2,50%.

Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις την ερχόμενη χρονιά θα ξεπεράσουν κατά τα φαινόμενα το 1%.

Το δίλημμα

Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται ένα δίλημμα για τους καταθέτες, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι αποδόσεις σήμερα είναι ανάλογες της διάρκειας του εκάστοτε προϊόντος. Τι συμφέρει;

Να κλειδώσουν σήμερα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα τα χρήματά τους σε μία προθεσμιακή κατάθεση, ώστε να πετύχουν καλύτερο κέρδος σύμφωνα με τα ισχύοντα δελτία επιτοκίων ή να επιλέξουν ένα πρόγραμμα έως 3 ή 6 μήνες, ώστε στη ανανέωσή του να βελτιώσουν την απόδοσή του;

Η απάντηση είναι πως εξαρτάται από το πόσο θα αυξήσουν την ερχόμενη χρονιά οι τράπεζες τα επιτόκια.

Παράδειγμα

Έστω καταθέτης με 100.000 ευρώ τα τοποθετεί σε 12μηνο πρόγραμμα σε συστημική τράπεζα με επιτόκιο 0,70%. Το όφελός του μετά από φόρους θα διαμορφωθεί στα 595 ευρώ.

Στον αντίποδα, εάν επιλέξει ένα εξάμηνο προϊόν, προσδοκώντας σε αύξηση των αποδόσεων μετά την ωρίμανσή του, θα κερδίσει σε αυτό το διάστημα καθαρούς τόκους 106 ευρώ (επιτόκιο 0,25%).

Για να κερδίσει περισσότερο σε σύγκριση με την επιλογή της 12μηνης κατάθεσης, θα πρέπει στο δεύτερο εξάμηνο, το επιτόκιο να ξεπεράσει το 1,15%.

Αν πχ. η ετησιοποιημένη απόδοση φτάσει στο 1,3% θα κερδίσει συνολικά 659 ευρώ, 106 ευρώ από την πρώτη κατάθεση και 553 ευρώ από τη δεύτερη.

Στην περίπτωση όμως που δεν αυξηθούν τα επιτόκια τουλάχιστον στο 1,15%, ο αποταμιευτής θα έχει χάσει.


Άγης Μάρκου

Πηγή: ot.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text