Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Η Κομισιόν κάνει τα στραβά μάτια στα συμφέροντα «περιστρεφόμενης πόρτας»

Η Κομισιόν κάνει τα στραβά μάτια στα συμφέροντα «περιστρεφόμενης πόρτας»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποτιμά την κλίμακα των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων «περιστρεφόμενης πόρτας», δήλωσαν τρεις πανεπιστημιακοί εμπειρογνώμονες σε μελέτη που παρουσιάστηκε την Τετάρτη (7 Δεκεμβρίου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ζήτησαν τη δημιουργία ενός ηθικού οργάνου της ΕΕ για την αποτελεσματική ρύθμιση και παρακολούθηση τέτοιων περιπτώσεων.

Η «περιστρεφόμενη πόρτα» περιγράφει πολιτικούς και υπαλλήλους που αφού κατέχουν ρόλο εντός της ΕΕ ή των εθνικών θεσμικών οργάνων, προσλαμβάνονται από ιδιωτικές εταιρείες ή λόμπι που προηγουμένως είχαν ρυθμίσει.

Η μελέτη ανατέθηκε από τους Ιταλούς ευρωβουλευτές του Κινήματος 5 Αστέρων και συντάχθηκε από τρεις καθηγητές πανεπιστημίου, τον Andrew Schmulow, τον Jeff Hauser και τον Alberto Alemano.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συγκρούσεις συμφερόντων είναι δυνητικά επιζήμιες για τα έργα της ΕΕ και την αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

«Από τον Matteo Renzi στον Guido Crosetto, από τον José Manuel Barroso στη Neelie Kroes, οι συγκρούσεις συμφερόντων και οι περιστρεφόμενες πόρτες μολύνουν την ιταλική και την ευρωπαϊκή δημοκρατία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η ευρωβουλευτής του Κινήματος 5 Αστέρων Sabrina Pignedoli, η οποία ηγείται της πρωτοβουλίας.

«Επεισόδια «περιστρεφόμενων θυρών» συνεχίζουν να συμβαίνουν στα όργανα της ΕΕ, όπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους για νέες θέσεις εργασίας σε ιδιωτικές εταιρείες ή γίνονται λομπίστες στους ίδιους τομείς που υποτίθεται ότι προηγουμένως έλεγχαν. Δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη δεσμευτικών κανονισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, οπότε απαιτείται ένας αποτελεσματικός νόμος που θα ρυθμίζει και θα επιβάλλει κυρώσεις για την αλλαγή ρόλων που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη», πρόσθεσε η ευρωβουλευτής.

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Σεπτέμβριο του 2021 ψήφισμα σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου οργάνου της ΕΕ για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων.

Όπως εξηγεί η μελέτη, η Επιτροπή απάντησε στους νομοθέτες της ΕΕ με διάφορες ανησυχίες σχετικά με τα νομικά εμπόδια στη δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου.

Οι εμπειρογνώμονες της μελέτης απομυθοποίησαν και ανέλυσαν όλες τις νομικές πτυχές, επιβεβαιώνοντας ότι είναι δυνατή η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο των συνθηκών.

«Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί ένας ενιαίος, μόνιμος και ανεξάρτητος οργανισμός δεοντολογίας της ΕΕ, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος ανήθικης συμπεριφοράς. Καταδεικνύει ότι είναι νομικά εφικτό βάσει του δικαίου της ΕΕ να δημιουργηθεί ένα τέτοιο όργανο με τη συγκέντρωση των υφιστάμενων εξουσιών παρακολούθησης, διερεύνησης, επιβολής κυρώσεων καθώς και συμβουλευτικών εξουσιών», αναφέρεται στη μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα πρέπει να αρχίσει να εργάζεται πάνω στο θέμα.

«Δεν βλέπω κανέναν λόγο να αρνηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σύσταση ενός τέτοιου οργάνου. Περιμένουμε μια απάντηση από την Επιτροπή, αλλά ο χρόνος του νομοθέτη τελειώνει, πρέπει να βιαστούμε» δήλωσε ο καθηγητής Alberto Alemanno κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

Eleonora Vasques

Πηγή: euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text